Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-a asumat că va desecretizat dosarele serviciului care între 1997 și 2006 a spionat procurorii și magistrații. Printre numele grele care ar putea avea dosare de supraveghere ar putea fi Victor Ponta, Rodica Stănoiu, Ioan Amariei, Daniel Morar, Livia Stanciu, dar și Laura Codruța Kovesi și tatăl său. În dosarele SIPA se monitoriza atât comportamentul adecvat al magistratului urmărit, cât și acțiuni sau decizii controversate.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat astăzi dimineaţă că vrea să desecretizeze arhiva SIPA „în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale”. Dacă nu știți, SIPA este acronimul Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie. Acestă direcție a fost înfiinţată în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare.
În 1997 devine practic un serviciu de spionaj sau un fel de DNA al magistraților care în cazul descoperirii unor nereguli nu făcea dosar penal, ci trimitea un raport la Ministerul Justiției (MJ). Asta pentru că în 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor. Serviciul a funcționat până în 2006, când minitrul de la acea vreme al Justiției, Monica Macovei, l-a închis, considerând că nu este nevoie de un serviciu secret care să monitorizeze magistrații.
Promisiunea
„Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”, a promis Tudorel Toader astăzi. Acesta a susținut că este hotărârea sa și nu este vorba de vreo influență politică. „Eu am decis să desecretizez arhiva SIPA pentru că este un subiect care s-a repetat de multe ori în spaţiul public, de regulă la venirea unui nou ministru. Se pare că este un subiect care prezintă interes şi atunci voi desecretiza această arhivă”.
Cine ar putea avea dosar la SIPA
Așadar, arhiva SIPA care va fi desecretizată, conform promisiunilor ministrului Justiției, cuprinde dosare de urmărire ale procurorilor și judecătorilor din perioada 1997-2006. Magistrații pot avea atât dosare de bună conduită, cât și file în care să cuprindă suspiciuni, ne-a explicat un fost procuror.
Citiți mai mult pe libertatea.ro