Compania austriaca OMV se pregateste sa faca schimb de actiuni cu Gazprom, cu care are, de altfel solide legaturi de afaceri, in pofida sanctiunilor economice impuse de UE Rusiei. Austriecii nu confirma, dar printre cele mai atractive active cu care ar putea sa faca schimb cu rusii pentru niste campuri petroliere prin pustiile Siberiei s-ar putea numara si cele aflate in proprietatea OMV Petrom.
Conform presei austriece, OMV AG si Gazprom ar fi convenit, inca din septembrie 2015, asupra unui schimb de active intre cele doua gruprui. Din motive pe care nici analistii austrtieci, dar nici macar reprezentantii autoritatilor austriece nu si le explica, OMV ar tine mortis sa controleze cateva campuri gazifere si petroliere din Siberia, aflate, evident, in proprietatea Gazprom. Compania ruseasca pare ca ar renunta relativ usor la aceste campuri, cerand, in schimb, o „bagatela”: actiuni la active detinute in prezent de OMV. Este evident faptul ca Gazprom vrea sa continue exporturile de gaze catre Europa de Vest si, prin metode doar de rusi stiute, a reusit sa promoveze pustiile Siberiei ca atractii economice (nu ca nu ar fi asa, dar e cam departe…), iar OMV AG s-a aratat interesata.
Negocieri intre austrieci si rusi
Compania austriaca nu neaga ca se afla in negocieri cu Gazprom, dar respinge informatiile conform carora ar avea de gand sa vanda active ale OMV Petrom. Austriecii au subliniat ca nu vor renunta la dreptul de management in niciun activ strategic, asadar, nici la OMV Petrom, care este si va fi un activ de baza, iar Romania ramane o piata-cheie. In plus, presa austriaca sustine ca si statul roman s-atrr opune la vanzarea acestor active. Dar sa vedem care e structura actionariatului la OMV Petrom:
– OMV AG (OMV Aktiengesellschaft) – 51,01% din actiuni;
– Statul roman – 20,64%;
– Fondul Proprietatea – 18,99%;
– alti actionari (persoane fizice si juridice) 9,36%.
In aceste conditii, in cazul unui vot, cu o singura ridicare de mana, OMV AG ar putea decide fara nicio emotie instrainarea de active, expropriind, astfel, statul roman, de o cincime din valoarea activelor OMV Petrom. Desi actiunea pare putin probabila, Ministerul Energiei s-a sesizat. „Am luat nota de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor aparute in presa. Vom urmari atent, in perioada urmatoare, cele prezentate si vom avea aceste teme pe agenda prioritara de discutii cu compania mentionata”, a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Sursa: enational.ro