oprea-gabriel

Ședințele de partid ale lui Gabriel Oprea au fost asigurate informativ de serviciile secrete ale armatei, spune un fost angajat al acestora. Col. Doru Paraschiv acuză cârdășia dintre șeful spionilor militari, generalul Hăpău, fostul ministru de interne și anumiți judecători de la Curtea Militară de Apel. Paraschiv confirmă acuzațiile unui judecător militar despre colegii săi, Gheorghe Manea și Cezarian Buga, care au judecat sub influența lui Oprea. Buga a fost recent cercetat disciplinar de Inspecția Juridică. Inspecția a refuzat să primească o probă ce arată că Buga a cerut direct dosarul în care generalul Hăpău s-a judecat cu col. Paraschiv, soluția dată fiind în favorea primului.

 

Gabriel Oprea este ținta mai multor plângeri la DNA, care îi pot ruina cariera și libertatea. Procurorii anticorupție au sesizat Parlamentul privind abuzul în serviciu referitor coloanele oficiale ale fostului ministru de interne. Aceasta este însă doar una dintre faptele cu iz penal, care i se impută actualului senator și președinte al UNPR. În două memorii trimise Președinției și MApN, un fost angajat al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) dezvăluie că ședințele UNPR au fost asigurate contrainformativ chiar de către structura menționată, grație relațiilor dintre șeful DGIA, generalul Marian Hăpău și Gabriel Oprea.  Col (r) Doru Paraschiv menționează că Hăpău este „protejat de dl. Gabriel Oprea, persoană de care s-a apropiat în perioada când acesta a deținut funcția de ministru al apărării naționale”. Paraschiv subliniază că personalul Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară (DCISM) participa, atât în timpul cât și în afara programului, la protejarea contrainformativă a partidului lui Oprea. Sursa citată precizează că a reușit să evite acest gen de misiuni ilegale, după ce a solicitat șefillor săi un ordin scris.

paraschiv 1

Conducerea armatei este „căpușată” de oamenii și interesele lui Gabriel Oprea, prin generalii Marian Hăpău și Cătălin Zisu, șeful logisticii MApN, spune Paraschiv. ”Personal consider că aceste persoane și interesele lor pot fi demascate, dar numai din interiorul instituției și cu mijloace legale”, adaugă Paraschiv. Fost coordonator al unei unități zonale DGIA, el a plecat forțat din armată, după ce l-a reclamat penal pe șeful său Hăpău, pentru abuz în serviciu. Plângerea a fost respinsă de magistratul militar Cezarian Buga. Acesta a primit dosarul Paraschiv-Hăpău (493/1/2014) în urma încălcării procedurilor Curții Militare de Apel, fapt constatat și de Inspecția Juridică. Vom reveni mai jos asupra acestui aspect despre care am scris aici.

Incident de securitate de care nimeni n-are habar

Col. Paraschiv se consideră victima unei înscenări. El arată că ejectarea sa de la DGIA este urmarea unei înlănțuiri de nereguli și încălcări ale procedurilor militare și de securitate națională. Lui Paraschiv i s-a retras accesul la informaţii clasificate, fără să i se comunice numărul deciziei ORNISS (autoritatea care acordă certificatele de acces), nici motivul emiterii deciziei. Astfel el n-a putut formula plângere prealabilă şi ataca decizia în justiţie. Ulterior, Paraschiv a aflat de la instanțele unde are procese că e acuzat că a deschis ”posibile canale de scurgere a informațiilor clasificate către persoane neautorizate”, după ce ar fi trimis date unor judecători, prin corespondență secretă.

Cu toate acestea, în perioada în care era vizat pentru retragerea certificatului de securitate, Paraschiv a lucrat nestingherit, fără să se ia contra sa vreo măsură preventivă. Nu i s-au cerut niciun un raport sau notă explicativă cu privire la fapta de care era acuzat. Nu s-a numit nicio comisie – conform reglementărilor MApN – care să cerceteze incidentul de securitate și să ia măsuri. Incidentul n-a fost consemnat ca eveniment deosebit și publicat în Buletinul informativ al armatei. Instrucțiunile militare cer ca ministrul apărării naţionale să fie informat în cel mult 30 minute despre producerea acestui tip de evenimente, care țin de securitatea națională. Dar fostul ministru Dușa habar n-avea nici după 6 luni despre incident. Dușa a aflat de la Paraschiv, când l-a primit pe acesta la raport.

Să mai spunem că nici Președinția României, CSAT, Parlamentul și SRI n-au fost informate, conform normelor de securitate națională. Cea mai mică neregulă e că spionul acuzat că ”a defectat” (cum se zice în limbaj specific) n-a primit nici măcar o amendă pentru nerespectarea reglementărilor privind protecţia informaţiilor clasificate.

După acest lanț al slăbiciunilor col. Paraschiv a fost trecut în rezervă, pe 24 ianuarie 2014. În acea zi ministrul Dușa s-a aflat la manifestările de Ziua Unirii, din Focșani și Iași. Dușa și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat, Otilia Sava. Ea este soția purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava. Nu credem că soții Sava discută acasă incidentele de Securitate de la serviciu. Dar și mai interesant este că Otilia Sava e șefa Departamentului pentru apărare al UNPR. Oare la întrunirile partidului lui Oprea, doamna Sava îi recunoștea pe agenții de la DCSIM, care asigurau protecția contrainformativă? Nici asta nu credem.

Trecerea în rezervă n-a fost ultima încercare pentru col. Paraschiv. După plecarea de la MApN a ajuns rapid în situația ca banca să-i execute silit locuința. Aici a avut loc un mic circ. La evacuarea casei, autoritățile au fost anunțate că printre sacii cu bagajele lui Paraschiv s-ar afla unul cu documente secrete. Sacul 47 a fost ridicat și dus într-o direcție necunoscută. Nu se știe nici unde e acum sacul luat ca probă și nici dacă acesta conține ceea ce a insinuat denunțul, documente secrete. În final, Paraschiv a reușit să întoarcă executarea silită și și-a recuperat locuința, caz rar întâlnit în practică.

 

Citiți mai mult pe linx.crji.org