Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a fost fotografiat într-o benzinărie de lângă gara centrală din Brașov, în compania fostului deputat PSD Ioan Adam, trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău.
Valer Dorneanu ar fi discutat mai multe minute cu Ioan Adam și, potrivit surselor noastre, acesta din urmă „i-a explicat ceva, îi arăta pe telefon și se ruga de Dorneanu”. Președintele CCR ar fi dat din cap în semn că înțelege ce i se cere, ne-a relatat sursa în cauză. Când cei doi au observat că sunt fotografiați, ar fi plecat pe rând din benzinărie: primul – Ioan Adam, iar al doilea – Valer Dorneanu.
„O întâlnire întâmplătoare”
Fostul deputat Ioan Adam a susținut că nu a avut nici o întâlnire oficială cu președintele Curții Constituționale, când a fost întrebat de România liberă, dar a menționat că asta nu înseamnă că doi oameni care se cunosc nu pot discuta dacă se văd întâmplător.
„Nu am avut o întâlnire cu nimeni oficială. Asta e tare. În ce lume am ajuns să trăim. Eu înțeleg orice pe lumea asta, dar… Asta e cea mai tare”, a fost reacția lui Ioan Adam, care s-a arătat mirat de faptul că cineva s-ar putea interesa de astfel de lucruri.
„Nu știu cine a fotografiat, că nu avea ce. Dacă eu mă întâlnesc cu un om și îl salut… că doar mă cunosc de o viață cu el. Dar întâmplarea face să nu fi avut o relație cu Valer Dorneanu. El a fost în partid mai demult, apoi s-a retras și abia apoi am intrat eu în partid. El nu mai era în PSD, când am intrat eu în Parlament”, a afirmat fostul deputat.
Acesta a explicat că l-a cunoscut, totuși, pe actualul președinte al Curții Constituționale la începuturile sale în PSD. „Nu am fost în același timp în partid. Nu am nimic de ascuns, nu am nici un interes la CCR, nu am ridicat nici o excepție de neconstituționalitate. Cu acest om nu am o relație”, s-a apărat Ioan Adam.
Valer Dorneanu nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a întâlnit cu o persoană trimisă în judecată într-un dosar penal.
CCR, acuzată că relaxează legislația din Justiție
Curtea Constituțională a României, condusă de Valer Dorneanu, a fost criticată de mai multe ori în ultima perioadă pentru deciziile prin care a fost relaxată legislația penală. Astfel, CCR a cerut luna trecută Parlamentului să introducă un prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, deși aceasta a fost una dintre principalele contestații ale protestelor masive din februarie și, deși, numeroși juriști s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri.
Mai mult, CCR a decis că opiniile separate ale judecătorilor Curții Constituționale a României nu vor mai fi publicate dacă acestea se transformă în critici la adresa instituției ori dacă au caracter „sentenţios, ostentativ sau provocator“. Valer Dorneanu a introdus practic o cenzură în cadrul CCR. Decizia a apărut pentru a justifica îndepărtarea opiniei separate a judecătoarei Livia Stanciu în cazul impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu.
Citiți mai mult pe romanialibera.ro