Klaus-Iohannis_Victoria-Nuland

Noi achiziţii militare făcute de România, imediat după vizita subsecretarului de stat american Victoria Nuland: Romtehnica a cumpărat rachete antitanc de încă 20 de milioane de euro şi un radar american de 33 de milioane de dolari. Rachetele antitanc în valoare de 20 de milioane de euro sunt achiziționate de la consorţiul germano-israelian Eurospike, după ce în urmă cu o săptămâna Romtehnica a cumpărat echipament şi rachete antitanc de la aceeaşi companie cu 110 milioane de euro. Pe lângă aceste noi achiziţii, statul român a cumpărat şi de la Lockheed Martin un radar de apărare aeriană tridimensional în valoare de circa 32,7 milioane de dolari, scrie comisarul.ro

Romtehnica a semnat două noi contracte cu firma germano-israeliană EuroSpike GmbH în valoare de 1,19 milioane euro, respectiv 18,9 milioane euro, pentru rachete antitanc. Achiziţia anunţată în SEAP pe 19 ianuarie vine după ce în urmă cu o săptămâna Romtehnica anunţă semnarea a altor două contracte cu acelaşi consorţiu pentru rachete antitanc şi dispozitive mobile de lansare a rachetelor. Noile contracte au fost atribuite, la fel că şi celelalte, în Ajunul Crăciunului şi au fost semnate la începutul anului.

Pe lângă noile achiziţii de armament antitanc, Romtehnica a anunţat în SEAP şi semnarea unui contract cu Lockheed Martin Overseas Corporation pentru un radar de apărare aeriană tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77. Pentru acest echipament, Romtehnica va plăti 32,7 milioane de dolari.

Radarul produs de Lockheed Martin este de tipul AN/FPS-117 şi este folosit de forţele române române din anul 1998, existând cinci unităţi aflate în dotare până în prezent.

Rachete şi sisteme antitanc de la EuroSpike, cumpărate de România cu 110 milioane de euro

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit două contracte pentru achiziţia de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la câteva zile după vizită oficială a premierului Dacian Cioloş în Germania. Informaţia a fost sesizată şi publicată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

Contractul de 17,9 milioane de euro se referă la „Mijloace antitanc”, mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se referă la „Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizează sistemul de rachete Spike în varianta portabilă pentru infanterie şi forţe speciale (modelul Spike MR).

Produsă de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generaţia 4++, şi a fost integrată în cadrul forţelor române de câţiva ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Şocat şi pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.