george coposGeorge Copos a fost condamnat în martie 2014 în Dosarul Transferurilor și în august 2014 în dosarul Loteria 1, primind o pedeapsă asimilată de 1481 de zile. Dintre acestea a efectuat fizic 400 de zile.

În pledoaria avocatului său, Ion Cazacu, relatată ieri pe blogul lui Tolontan, apărătorul a susținut că la acele 400 de zile se adaugă încă 150 pentru cele 5 lucrări științifice scrise de Copos în închisoare.

Reporterul GSP Marius Mărgărit a încercat să cumpere una dintre cărți și s-a lovit de o informație interesantă, relatează gsp.ro

Reporterul a încercat să comande ieri cartea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

E una dintre cele scrise de George Copos în perioada de detenţie, apărută la Editura Niculescu. A sunat la editură și i-a răspuns un angajat care m-a lăsat puţin pe fir.

Sosise cineva la birou: „Vă aşteaptă domnul Niculescu sus, la etajul 5!”. Din păcate, n-avem lift!”, i-a spus oaspetului, apoi a revenit.

Cînd reporterul GSP l-a întrebat despre carte, a răspuns: „N-a apărut la noi, dar lăsaţi-mă să verific”. A revenit: „Da, cartea a fost editată de noi, dar a fost comandă fermă, tot tirajul a fost ridicat, nu ni s-a lăsat nici un exemplar”. „Cine a făcut această comandă fermă?. „Cel care a scos cartea, nu ştiu autorul”.

Reporterul GSP s-a prezentat şi a vrut să ia legătura cu cineva din conducere. „Conducerea e plecată cîteva zile în străinătate!”. „Cum e plecată conducerea? Cînd v-am sunat, tocmai aţi spus cuiva că domnul Niculescu îl aşteaptă sus, la etajul 5”.

Angajatul editurii a devenit agitat: „Domnule, să fim foarte scurţi! Această carte nu este la vînzare, nu vă putem da amănunte. O zi bună! La revedere!”. A refuzat să se recomande şi a închis telefonul.

SUSPICIUNI DE PLAGIAT?

Istoricul Cătălin Parfene cere Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică o lucrare științifică semnată de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o în perioada detenției, scrie romanialibera.ro.

Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucît teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același, adică prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.

Iată ce scria Cătălin Parfene pe contul său de Facebook!

„Dragi tovarasi, va supun atentiei un posibil si cat se poate de plauzibil plagiat. Astfel, una dintre lucrarile stiintifice pentru care a fost eliberat astazi Copos George este urmatoarea si – atentie ! – este de negasit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE. Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucureşti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza „Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, cu indrumator – acelasi Stelian Brezeanu… Sunt mai mult decat interesat de cartea lui Copos (repet : de negasit !) pentru a vedea cum « autorul » completeaza, modifica, revolutioneaza aceasta nisa de cercetare de care m-am ocupat

Reprezentanții Bibliotecii Naționale au declarat pentru realitatea.net că au primit cele șapte exemplare, dar că, deocamdată, acestea nu pot fi puse la dispoziția publicului.

Cătălin Tolontan a scris un articol pe tolo.ro referitor la misterul cărții lui Copos.

Editura Niculescu are sediul undeva înspre Regie. În podul bine luminat, oamenii sînt abătuți.

Unul dintre directori acceptă să discute oficial, dar cu rugămintea de a nu i se publica numele. După ce Gazeta s-a întrebat în ediția de azi de ce George Copos a cumpărat tot tirajul cărții, iar România Liberă a sesizat de dimineață că istoricul Cătălin Parfene se întreabă pe Facebook dacă nu cumva Copos i-a plagiat lucrarea de diplomă, cei de la editura Niculescu nu sînt în apele lor.

– Ați văzut ce s-a stîrnit?
– Da, am citit ce ați scris în ziar despre cartea lui George Copos și apoi dezvoltările de pe net.

– Cum a apărut lucrarea?
– ‘’Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” a apărut în regia autorului.

– Asta presupune că a plătit George Copos tot?
– Da.

– Tehnoredactarea, redactarea lucrării și tiparul?
– Da, tot, printr-un contract semnat între autor și editura Niculescu. Autorul a predat lucrarea.

– Cum a predat Copos dacă era în închisoare?
– Printr-un reprezentant legal.

– Ne puteți spune cine este reprezentantul legal?
– Nu, îmi pare rău, este confidențial.

– Tirajul?
– Confidențial și el, dar a fost un tiraj mic. Oricum, noi nu am făcut ceva necorect sau ilegal.

– Și dacă s-ar dovedi că e plagiat așa cum deocamdată se întreabă Cătălin Parfene?
– Responsabilitatea revine autorului, asta tot prin contractul dintre părți. Repet, n-am beneficiat de nimic, pur și simplu am vrut să-l ajutăm pe autor.

– Ați luat niște bani prin contract.
– Da (face un semn ca și cum suma n-ar fi cine știe ce).

– Nu putem cumpăra un exemplar?
– Nu pentru că, prin contract, autorul și-a luat toate exemplarele.

– Copos a trimis un manuscris din închisoare către dumneavoastră?
– Nu vă pot spune, e confidențial. Dar, în general, astăzi se predă o formă digitală. Desigur, ar fi putut să scrie de mînă și cineva să transpună într-un fișier, dar în cazul acesta nu vă pot oferi detaliile.

– Cartea lui George Copos este singura lucrare pe care ați publicat-o pentru un om aflat în închisoare?
– Nu comentez.

 

1 COMENTARIU

  1. Plagiatul se poate face oriunde , si in puscarii!Iar daca unicul scop este libertatea ,scopul scuza mijloacele,nu? Inca una din anomaliile justitiei post-decembriste!

Comentariile sunt închise.