ponta-ghinea-ghita

Acest Guvern a adus deja în țară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013, iar cifra previzionată pentru tot anul 2016 este de 3,2 miliarde de euro, susține ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, citat de agerpres.ro

„Batman, Batman! Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanțe a cules de la Autoritățile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre — furnizare de toate AM-urile — confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum”, a scris Cristian Ghinea, joi, pe Facebook.

Totodată, ministrul Fondurilor Europene spune ce conține memorandumul.

„Am declarat că acest Guvern a adus deja în țară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 — 2013. Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro)”, spune Ghinea.

Acesta precizează că Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 — 2020. „Tocmai pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în țară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum”, explică Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi și serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

„Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare. Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile”, afirmă Ghinea.

Conform acestuia, procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an va face ca, în 2017, România să primească 3,6 miliarde de euro.

„Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci — deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi — va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro). Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea. Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte. Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare”, spune Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene mai spune că în memorandumul adoptat de Guvern nu se vorbește despre „zero absorbție”.

„Azi, domnii Ghiță, Ponta & Co. o țin langa cu zero-zero. Cine i-a preluat a făcut o uriașă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază. Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 — 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 — 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (grației inițiativelor noastre) și se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde). Deci, ce anume e zero? Batman, Batman!”, mai afirmă Ghinea.

Acesta mulțumește totodată pentru oportunitatea de a promova aceste realități.

„Mulțumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realități. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat. Așa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi). Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis și că nu e cu zero. Și acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaționale. Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat”, spune Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene precizează că este bine să se știe de acum că actualul Guvern a făcut posibilă absorbția din 2017.

„Dacă avem vreun ghinion istoric și anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiță și prietenii dumnealor, să știți cine a făcut absorbția din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern. PS. Domnul Ghiță elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituție, calm: va urma 🙂 PPS. Mașinăria de propagandă lucrează — Ghiță et co au furat destul cât să o țină în viață”, mai afirmă Ghinea.

Reacția ministrului Fondurilor Europene vine după ce deputatul PSD Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a afirmat joi că România riscă să aibă un grad de absorbție egal cu zero în 2016 pe fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.

„România riscă să aibă un grad de absorbție egal cu ZERO în 2016 pe fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene. (…) Iată însă că astăzi o revistă (…) publică o anchetă susținută și de memorandumul asumat ieri de guvernul tehnocrat din care reiese exact realitatea subliniată de mine în cadrul ședinței de audiere a domnului Ghinea: gradul de absorbție al României pe fonduri structurale în 2016 este zero”, a susținut Birchall, într-o declarație de presă remisă AGERPRES.

În declarația sa, Birchall face referire la un material publicat de Capital. Potrivit site-ului Capital.ro, un memorandum discutat în ședința de Guvern de miercuri arată că absorbția fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%.