Medicul Ion Alexie, specialist în boli infecţioase în SUA, ridică noi semne de întrebare legate de criza bebeluşilor infectaţi cu E.coli, după ce Institutul Cantacuzino a făcut publice rezultatele testelor.
„Nimeni nu poate sa conteste ca bebelusii cu sindromul hemolitic-uremic (HUS) din Arges si gasirea sursei imbolnavirii lor sint prioritatile numarul unu, doi si trei.
Institutul Cantacuzino trebuia sa se concentreze in primul rind sa testeze citiva copii din Arges sa vada daca ei au fost imbolnaviti cu bacterii E.coli secretoare de verotoxine cu genetica foarte apropiata (nu neaparat identica) care ar fi fost considerate ca au venit de la aceeasi sursa.
Specialistii de la Cantacuzino au testat 3 copii: unul din Sibiu, unul din Bacau si numai unul din Arges. Au tras concluzia ca cei trei copii nu au fost infectati cu aceeasi bacterie si sper sa nu se fi spalat pe miini si sa fi oprit investigatia din Arges.
Parerea mea este ca era aproape imposibil ca atitia bebelusi cu HUS din Arges sa fi fost infectati in acelasi timp si cu bacterii E.coli secretoare de verotoxine diferite.
Specialistii de la Cantacuzino ar trebui sa stie ca bacteriile pot muri sau deveni necultulturabile pe masura ce timpul trece si ca toate testele necesare investigatiei epidemiologice trebuie facute ACUM, cind inca se mai poate.
In momentul de fata ei au declarat ca imbolnavirea celor 3 copii din judete diferite nu este din cauza unei mici epidemii si deci nu vor trebui sa mai cerceteze nimic legat de acesti 3 copii.
Tot in momentul de fata, marii specialisti romani nu au nici-o dovada ca… copiii din Arges nu s-au infectat cu aceeasi bacterie sau cu bacterii foarte inrudite care puteau proveni din aceeasi sursa. Cu alte cuvinte ei trebuie sa continue investigatia imbolnavirii copiilor din Arges.
Modul in care cei de la Cantacuzino au relatat rezultatele testelor, este cel putin confuz, daca nu chiar manipulativ. Ei trebuiau sa spuna ca vor trebui sa continue investigatia din Arges.
Sper ca cei de la Cantacuzino sa nu fi evitat testarea bacteriilor de la mai multi copii din ARGES cu gindul ca bacteriile vor muri, si mai tirziu sa sa puna ca nu mai pot testa alti copii din Arges si deci ca nimeni nu va mai putea dovedi ca a existat o sursa comuna a infectiilor (o epidemie).
Institutul Cantacuzino ar trebui sa faca imediat teste aditionale ale bacteriilor E.coli de la alti copii din Arges si sa publice rezultatele.
Cei de la Cantacuzino trebuie sa specifice si testele genetice pe care le-au facut adica: PFGE (Pulsed Field Gel Electrophosesis), Whole Genome Sequencing sau PCR ( Polymerase Chain Reaction), sa stim si noi cit de bine au fost facute testele”.
Ion Alexie MD
Infectious Diseases and Internal Medicine
Diplomate of the American Boards of Infectious Diseases
Las Vegas, Nevada