În doar 20 de ani de capitalism postrevoluționar, bogații de astăzi ai României au acumulat averi surprinzătoare pentru orice businessman occidental, care moștenește o afacere din generație în generație. Modul în care unii dintre ei și-au strâns averile este scos la lumină de anchetele DNA. Investițiile în politică par a fi cele mai profitabile, căci decizia politică se dovedește a fi sursa reală a contractelor preferențiale.
Dan Voiculescu, de la comunistul Crescent la capitalistul Grivco
Dan Voiculescu a ajuns să conducă indirect România, folosind un trust de presă, așa cum declara angajaților săi încă de la deschiderea primei structuri media. Prin media se influențează opinia publică, se modelează comportamente electorale și astfel se creează dependența politicienilor de patronatul media. În momente-cheie, precum lovitura dată statului de drept din 2012 sau, în general, în anii electorali, trustul de presă al lui Dan Voiculescu s-a transformt în măciucă împotriva adversarilor săi politici. Nu a fost singurul care a gândit astfel, un alt „mogul“ de presă fiind Sorin Ovidiu Vântu. Îmbinând puterea financiară cu cea politică și mediatică, ei au devenit oligarhii României. Cel mai puternic s-a dovedit a fi Dan Voiculescu.
Deși în fața instanței, care avea să-l condamne, în august 2014, la 10 ani de închisoare pentru corupție, declara că nu a profitat de relația cu statul și că „a ridicat totul de la zero“, rădăcinile afacerilor sale sunt bine prinse în solul fertil al „comerțului exterior“ comunist. De fapt, într-un interviu din Adevărul, publicat în 2008, Dan Voiculescu se autodefinea drept„capitalistul roșu“.
În 1982, devine general manager al Biroului București și coordonator al proiectuluiInternationale – Crescent Commercial & Maritime Ltd. Cyprus, care avea relații privilegiate cu Securitatea, prin intermediul Întreprinderii de Comerț Exterior „Dunărea“, condusă de colonelul Constantin Gavril. În 1991, o televiziune canadiană difuza filmul Averea diavolului, în cadrul căruia Dan Voiculescu vorbea despre zecile de milioane de dolari strânse de el în anii ’80 și care se regăsesc în conturile Crescent din Cipru, „niciun bănuț“ nefiind în conturile lui Ceaușescu. Or, dintr-un document pe care Voiculescu îl publică pe blogul propriu, reiese că Grivco SA este și în prezent acționar al Crescent Commercial & Maritime Ltd. Cyprus.
În 1992 înființează grupul Grivco SA, cu principală activitate comerțul exterior. Alte două divizii ale holdingului se ocupă de media (cea mai cunoscută și influentă din grup) și de industrie & servicii. Primul milion de dolari l-a atins în doar patru ani, justificat prin 400.000 dividende de la Grivco și 600.000 dividende de la Intact Media Group.
Trustul media a fost cedat în 2006 fiicelor sale. Televiziunile nu fac avere, o cheltuiesc, în general. Familia Voiculescu susține contrariul, dar declarațiile de avere ale fostului senator Dan Voiculescu relevă zeci de contracte cu statul, printre care achiziționarea energiei necesare metroului, construirea unui parc eolian, furnizarea de energie către Transelectrica. Dan Voiculescu a beneficiat și de contracte de arendă pe o durată de 20 de ani cu Academia Română, cu ADS și Consiliul Județean Giurgiu, peste 6.000 de ha intrând în administrarea sa. Pe lângă veniturile din banii publici autohtoni, familia Voiculescu a beneficiat și de 21 milioane de euro din fonduri europene pentru pâinea din gama Savoria.
Sorin Ovidiu Vântu, mogulul din umbră
Spre deosebire de Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu a făcut toate afacerile cu mâna altora, începând cu afacerea FNI și culminând cu trustul Realitatea Media. Ca și Voiculescu, Vântu voia să-și exercite puterea dominând clasa politică prin mass-media. Spre deosebire de Voiculescu, care a preferat „no-name-uri“ pentru a-i putea manevra cu ușurință, Vântu a adus în trustul său nume mari ale presei românești pe bani grei, astfel dorind să dețină supremația în (de)formarea opiniei publice. Sorin Ovidiu Vântu cumulează acum patru condamnări, din care două executate și două nedefinitive. Prima, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, a doua pentru șantaj la adresa lui Sebastian Ghiță – alt mogul de presă aflat în atenția DNA. Celelalte două condamnări sunt în primă instanță, în dosarul Petromservice și în dosarul devalizării Fondului Național de Investiții (FNI).
George Copos, un copil de mingi al lui Dan Voiculescu
Imaginea de om de afaceri autohton și finanțator al clubului de fotbal Rapid a lui George Copos a reprezentat un magnet pentru omul politic Dan Voiculescu. L-a propulsat vicepremier al României, pentru a profita de popularitatea lui și, implicit, de ușile pe care le putea deschide inclusiv la Palatul Cotroceni.
George Copos a fost condamnat, în martie 2014, la trei ani și opt luni de închisoare în dosarul transferurilor din fotbal. Pe 25 august 2014, George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Loteria I, în care a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată. A fost eliberat condiționat cu câteva zile în urmă, beneficiind de reducerea pedepsei pentru bună purtare și pentru că a scris cinci cărți. Una dintre ele însă este bănuită a fi un plagiat după lucrarea unui absolvent de masterat. Pe 29 decembrie 2008, George Copos a fost trimis în judecată în dosarul Loteria II, încă nefinalizat, dar a fost condamnat, fiind învinuit de manipularea pieței de capital.
Niculae şi Tender, oligarhi cu buzunare largi
Ovidiu Tender e un personaj aproape exotic. Face afaceri în Africa, unde caută diamante împreună cu naşul său Frank Timiş, stă la pândă în Cuba să obţină aprobările pentru o fabrică de medicamente, şi-a plasat o companie în Hong Kong pentru a participa, tentacular, la nişte licitaţii prin Indonezia, Myanmar ori Cambodgia. Nu, nu este încă miliardar, ca prietenul Timiş, are doar o avere estimată de evaluatorii de la Forbes la vreo 400 de milioane de euro. Ai zice că mai are timp. Deocamdată, este priponit în puşcărie pentru vreo 11 ani, ca efect al afacerilor încâlcite în jurul companiilor RAFO-Carom. Nu i-a ieşit chiar tot. A încercat să preia Petromul, e drept, în tandem cu gigantul petrolier american Halliburton, dar s-a poticnit înainte de luptă. Dacă analizezi atent afacerile lui Tender, observi o constantă: a fost un şacal al privatizărilor companiilor înglodate în datorii, alea pe care AVAS sau AVAB, oricum s-o fi numit în timp autoritatea statului pentru privatizare, le vindea contra promisiuni de redresare. A cumpărat fabrici în dificultate financiară, cum ar fi Solventul din Timişoara sau Uzinele Vulcan din Bucureşti, à côté chez du Gara de Nord, le-a folosit până la epuizare şi apoi le-a vândut. O tehnică perfectă de ştergere a urmelor unor industrii, de sleire a unor afaceri, de epuizare a energiilor angajaţilor, care s-au iluzionat, naiv, închipuindu-şi că „patronul“, nu-i aşa, milionar, va „salva“ fabrica. N-a salvat-o, deoarece era mai profitabil s-o vândă. La Timişoara, de pildă, dinSolventul n-au mai rămas decât ruinele şi ecourile păruielii între un dezvoltator imobiliar şi un negustor de fiare vechi cărora Tender le-a vândut afacerea. Maniera în care face afaceri este şi ea sălbatică, pe alocuri, și n-are mare lucru de-a face cu guvernanţa corporativă.Uzinele Vulcan, bunăoară, preluate cu datorii „istorice“, că d-aia au fost cumpărate ieftin, sunt lăsate de izbelişte, fără o infuzie de capital, deşi au comenzi dincolo de capacitatea de producţie. Nu li se plătesc nici datoriile, nici facturile şi, ce interesant, intră în insolvenţă. Între timp, Tender vinde 77.000 de metri pătraţi din terenul Uzinei Vulcan unei firmeBenevo Capital pentru 23 de milioane de euro.
Dar marea lovitură a lui Tender a fost preluarea companiei Prospecţiuni, depozitara documentaţiilor privind zăcămintele geologice ale României. În folclorul domeniului se păstrează povestea că de aici ar fi avut Frank Timiş informaţii despre zăcămintele de aur de la Roşia Montană. De altfel, Tender a fost membru în board-ul Gabriel Resources. Dar compania Prospecţiuni a fost rampa de lansare a lui Tender în afacerile petroliere. Acestea l-au adus însă pe Tender după gratii. S-a încurcat în iţele complicate ale falimentării Carom, pe care mai întâi a izolat-o, devenind unic distribuitor, apoi a păcălit-o, uitând să-i plătească marfa, după care a cumpărat-o şi a şters cu buretele urma banilor pierduţi. Desigur, Ovidiu Tender poate scrie cărţi de aventuri care să distreze generaţiile furate.
TENDER, 550 MILIOANE |
---|
Revista Capital estima că Tender are o avere între 520-550 milioane de euro. Ar avea deci bani pentru a plăti prejudiciul de peste 43 de milioane de euro în dosarul pentru care a fost condamnat, RAFO-Carom, care a „dospit“ timp de 9 ani, în căutarea prescripţiei, decizia nefiind definitivă. |
NICULAE, 1,1 MILIARDE |
---|
Niculae este cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de euro. Factura de plată a dosarului „gaze ieftine“ a fost estimată de procurori la 130 de milioane de dolari. O mare parte din averea sa este sub sechestru. Afacerea e anchetată din 2012 de DIICOT într-un dosar de subminare a economiei. |
Cel mai bogat român, Ioan Niculae, fost ofiţer de Securitate, primul care a penetrat „topul“ miliardarilor alcătuit de Forbes, are probleme cu mita dată politicienilor. Personaj mai rigid, comparat cu aventurosul Tender, Niculae a fost condamnat definitiv la 2 ani și jumătate de închisoare în dosarulMită la PSD pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană. E un fleac, ar spune cei care cunosc stilul de afaceri al proprietarului Interagro. Cum, preluarea Asirom nu este investigată? Dar încâlcita afacere Tutunul Românesc, în succesiunea ei aiuritoare, în care Interagro plăteşte o pătrime din preţul de vânzare, uită de datorii, o predă statului în urma unei contestaţii şi îşi cere avansul de 10 milioane de dolari. Cum statul n-are bani (?), Interagro a căpătat un pachet de 43,6% din acţiunile fostei regii a tutunului, pe care o preia, lejer, cu o majorare de capital. Ce afacere strălucită! Dar dosarul fierbinte, în aşteptare, este cel al gazului ieftin cumpărat, cu sprijin politic, de la Romgaz pentru susţinerea activităţii profitabile a afacerilor sale de petrochimie. Prejudiciul a fost evaluat de procurori la 130 de miliarde de dolari. În acest dosar de subminare a economiei naţionale sunt menţionaţi şi foştii miniştrii ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Afacerea, investigată de procurori de ceva vreme, poate descrie tenebroasa colaborare între politicieni şi afacerişti.
Dar poate explica şi eşecul programului de angajare a managementui privat, profesionist, la companiile statului. Într-un interviu acordat revistei 22, Videanu, pe atunci ministru al Economiei, susţinea că managerii companiilor statului trebuie să-i aplice strategiile.
Afaceri mai presus de lege, pe banii noştri
Patronul Stelei, Gigi Becali, care şi-a reluat numele de botez, Gheorghe, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare după contopirea pedepselor din dosarele „Schimb terenuri cu MApN“, „Valiza“ şi „Sechestrare de persoane“. Bun, întrebarea este de ce nu i-a fost confiscată posesiunea dobândită prin ceea ce s-au dovedit a fi mijloace ilegale? Dacă terenurile le-a procurat ilegal, atunci trebuie să le restituie integral, iar unde nu se poate, să dea banii. Adică Gigi vinde masiv terenuri la preţuri imense şi rămâne cu o avere dosită în seifuri. Dimensiunile afacerii cu terenurile statului este schiţată de scandalul între Gigi şi Casa de Sănătate Ilfov, căreia îi datorează cotele de CASS în valoare de 320.000 de euro. Suma reprezintă o cotă de 5,5% din venitul încasat prin vânzarea terenurilor între 2009 şi 2012. El contestă acum suma. Motivul e vesel: n-a beneficiat de serviciile oferite de sistemul de sănătate când era în puşcărie.
Dar Becali s-a plasat întotdeauna deasupra legilor. El nu a înţeles şi nu a simţit că ar avea obligaţia să respecte legi, să plătească taxe, aşa, ca un cetăţean obişnuit al acestei ţări căreia, în urmă cu câţiva ani, dorea să-i fie preşedinte.
Dinel Staicu, fostul patron al Universităţii Craiova, şi-a schimbat identitatea, a fugit din ţară şi a fost căutat prin Interpol. Staicu are o condamnare definitivă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul mituirii judecătoarei Veronica Cârstoiu. Într-un dosar separat, Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru fraudarea companieiTransgaz, dar sentinţa nu este definitivă. Prejudiciul estimat este de aproximativ 11,3 milioane de euro. Personaj pitoresc, Staicu, pardon, Nuţu, nostalgic al „Epocii de Aur“, a construit un muzeu al comunismului. Probabil o ofrandă adusă relaţiilor şi deprinderilor şmechereşti căpătate şi exersate atunci. Dinel Staicu a condus compania de investiţii financiare SIF Oltenia, deşi nimic din educaţia sau din reputaţia sa nu-l recomanda ca un bun manager. De altfel, el a devenit acţionar alSIF Oltenia printr-o dibace şmecherie cu un credit luat de la Banca Internaţională a Religiilor, la o dobândă de cinci ori mai mică decât cea a pieţei bancare, pe care însă n-a returnat-o. Şi-a stins datoria faţă de bancă atunci când cinci firme ale sale au preluat-o pe sume ridicole. În 2008 a fost pus sub acuzare de DNA de fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor cu suma de 5 milioane de euro.
Ilie Carabulea, supranumit „regele autocarelor“, controlează 41,28% din capitalul social al Băncii Carpatica, dar este prins în filele unui dosar de corupţie în afacerea de asigurări a băncii. Potrivit procurorilor DNA, a reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară laCarpatica Asig. Dosarul său e simplu: a uneltit pentru a nu respecta reglementările de risc în vigoare, care-i cereau să capitalizeze compania sa de asigurări cu 11 milioane de euro. Disperarea de a ascunde sub preş realitatea a croit un traseu de „constituire de grup infracţional organizat, cumpărare și trafic de influenţă, dare şi luare de mită, permiterea şi folosirea de informații ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la aceste fapte“. El aşteaptă încă decizia definitivă a instanţei, dar i-a tras în capcană pe cei care l-au sprijinit: Radu Nustăţea, Daniel Chiţoiu şi Dan Radu Ruşanu. Încercarea de a salva o companie poate fi, într-un anume sens, înţeleasă, dar, când gestul are ca efect înşelarea asiguraţilor, asta scapă înţelegerii.
Gruia Stoica, patronul grupului feroviar Grampet, era pe punctul să preia CFR Marfă. N-a reuşit, dar a jucat tare. Putem spune că îşi cumpăra victima, deoarece, în timp, Gruia Stoica a fost un competitor feroce al companiei statului. El a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare, tocmai pentru un exerciţiu de fentare a competitorului său pe care dorea să-l falimenteze, ca să-l digere mai uşor şi, evident, mai ieftin. Stoica l-a târât în aventură pe avocatul Doru Boştină, căruia i-a promis 3 milioane euro pentru ca acesta să afle, din interiorul companiei, ce preţ de ofertă dă aceasta într-o licitaţie în care erau competitori.
sursa: revista22.ro
In Romania nu se poate vorbi de justitie atat timp cat hotii fac cateva luni de puscarie ,pentru pagube de zeci de milioane de euro , si raman cu averile intacte .
Pentru cativa lei se blocheaza conturile… cand grijuliul ANAF va confisca averile hotilor, oricum s-ar numi acestia? Dar, de, e MULT mai usor sa inchizi un mazinel cu un rulaj de cateva mii de lei zilnic pentru 50 lei in plus, decat sa aduci la buget dintr-un foc 300 de milioane de EURO ! doar trebuie sa traiasca si „sracu'” dupa ce iese peste cativa ani….ptiuuu!
Comentariile sunt închise.