Guvernul din Malaezia a decis, luni, abolirea pedepsei automate cu moartea pentru traficanții de droguri. Chiar și după ce Parlamentul va vota legea, asta nu înseamnă că românul Ionuț Gologan, condamnat definitiv în ianuarie 2016, va scăpa de pedeapsă, scrie în exclusivitate libertatea.ro

Un fost demnitar implicat în megocierile pentru eliberarea lui Gologan a explicat pentru Libertatea că decizia din Malaezia nu presupune ca Ionuț Gologan va scăpa de condamnarea la moarte. Oficialii din statul asiatic au decis doar ca traficanții de drogori să nu mai fie condamnați automat la moarte. ”Nu știm acum condițiile și dacă se aplică retroactiv. Oricum, în cel mai bun caz, Ionuț Gologan poate cere revizuirea deciziei de condamnare la moarte”, a explicat diplomatul.

Ionuţ Gologan, în vârstă de 25 de ani, din localitatea prahoveană Telega, este primul român condamnat la moarte după revoluția din 1989. El a fost prins, pe data de 26 iunie 2012 pe aeroportul din Kuala Lampur cu 2,5 kilograme de droguri de mare risc. A fost dus imediat într-o puşcărie de maximă siguranţă.

Magistrații malaezieni l-au condamnat la moarte, iar familia tânărului susținuți de autoritățile din România au epuizat toate căile de atac ale sentinței. Pe data de 26 ianuarie s-a judecat recursul în cazul la Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, și a fost reconfirmată pedeapsa capitală.

Singura soluție rămasă pentru Gologan a este o cerere de graţiere la sultanul statului malaezian. Conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului, iar acest proces poate fi de lungă durată.

Guvernul din Malaezia a decis să renunţe la pedeapsa automată cu moartea în cazul traficanţilor de droguri, măsura urmând să fie aprobată de Parlament pentru a intra în vigoare, scrie Reuters

Guvernul malaezian a decis să amendeze legea din 1952 privind traficul de droguri și să permită instanțelor să decidă dacă o persoană va fi sau nu condamnată la moarte în cazul în care a fost prinsă cu droguri, a transmis un reprezentant al premierului.

Decizia a venit ca urmare a numeroaselor presiuni făcute atât de state care au avut cetățeni condamnați la moarte în Malaezia, cât și a Amnesty International, care i-a acuzat în repretate rânduri de încălcarea drepturilor omului. Nu se știe încă o dată exactă la care legea adoptată de guvern va fi prezentată parlamentului spre vot, dar se așteaptă ca atunci când se va întâmpla, legea să fie aprobată.