Într-un articol cu titlul „Falimentul Astra: KPMG, marele câştigător, va încasa 720.000 de euro în trei ani plus un potenţial bonus de milioane”, publicat de ziarul Profit, jurnalistul Şerban Buşcu dezvăluie care este profitul companiei KPMG după falimentarea celei mai mari companii de asigurări autohtone cu capital 100% românesc.
„Comitetul Creditorilor Astra Asigurări, format din patru firme de asigurare plus reprezentanții ANAF a aprobat, în mare, propunerea lichidatorului KPMG privind onorariul ce urmează să îl încaseze. Partea fixă se ridică la 720.000 de euro pentru trei ani, suma totală fiind similară cu cea propusă inițial de KPMG. Diferă doar repartizarea lunară a plăților.
În plus, Allianz Țiriac, Omniasig, Uniqa și Generali au decis ca lichidatorul să încaseze și 4,3% din sumele obținute din eventuale vânzări de active. ANAF s-a împotrivit tuturor propunerilor ridicate în ședința Comitetului Creditorilor, așa cum obișnuiește să facă în toate procedurile de insolvență. Varianta de plată propusă de creditori diferă puțin de cea avansată de lichidator, deși suma totală este aceeași.
Creditorii au propus și au aprobat, însă, ca lichidatorul să ia 30.000 de euro pe lună în primul an și câte 15.000 de euro în rest. Media lunară (20.000 de euro) și suma totală (720.000 de euro) rămân nemodificate. KPMG va încasa și banii din urmă, începând cu luna decembrie 2015 când a fost desemnată pe poziția de lichidator.
Pe de altă parte, creditorii au votat un onorariu procentual de doar 4,3% din sumele obținute din vânzarea de active, față de 4,8% cât a propus inițial KPMG. La întâlnirea comitetului creditorilor s-a mai votat și contractarea BDO ca auditor financiar al Astra, dar și plata unei sume de 60.000 de euro către Deloitte pentru evaluarea activelor societății falimentare.
Frânturi de informații
În ultimul raport privind situația Astra, valabil până la finele lunii mai, KPMG a arătat că un cumpărător este interesat de achiziția unei părți din baza de date privind asigurații RCA și mai multe firme de asigurare s-ar interesa de portofoliul de polițe property al Astra.
Pe de altă parte, potrivit aceluiași extras de raport, Astra Asigurări încă mai avea, la finele lunii mai, disponibilități bănești de peste 33 de milioane de lei, constând în depozite bancare, obligațiuni și acțiuni.
După cum a mai arătat Profit.ro, strategia abordată de KPMG a nemulțumit cel mai mare creditor potențial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Organismul care urmează să plătească până la 100.000 de euro către toți creditorii de asigurări ai Astra a formulat o contestație la Tribunal, în care arată că lichidatorul a luat decizia de a păstra portofoliul intact fără să ceară acordul ASF și că această măsură a condus la creșterea despăgubirilor datorate asiguraților pentru daune noi apărute între timp.
KPMG avea posibilitatea de a denunța toate polițele valide încheiate la Astra pentru a limita eventualele pagube. În acest caz, asigurații ar fi fost despăgubiți de către FGA cu fracția din prima de asigurare rămasă încă în vigoare, iar riscul de apariție a unor noi daune ar fi fost eliminat complet. Pe de altă parte, Astra ar fi rămas fără cel mai important activ: afacerea în sine. KPMG a păstrat inclusiv o parte a angajaților.
La nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, au existat discuții aprinse în ceea ce privește măsurile luate de lichidatorul Astra. Până la urmă, într-o ședință de la jumătatea lunii martie, Consiliul a decis trimiterea către Tribunalul București a unei scrisori prin care să solicite înlocuirea lichidatorului judiciar, unul dintre argumente fiind tocmai riscurile la care consumatorii sunt expuși prin păstrarea portofoliul de asigurări al unei societăți care nu mai poate face plăți.
Documentele oficiale consultate de Profit.ro arată că 8 din cei 9 membrii ai Consiliului au votat pentru înlocuire și unul singur a fost împotrivă: președintele ASF, Mișu Negrițoiu. La solicitarea Profit.ro, președintele ASF a transmis, prin intermediul departamentului de comunicare, că nu comentează deciziile luate în Consiliul ASF.”
Citiți mai mult pe: profit.ro