Klaus Iohannis este un om căruia îi place să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, adoră să meargă pe bicicletă şi iubeşte istoria României, având un deosebit respect pentru Regele Mihai.

Iohannis este şi profesor de fizică. Iubeşte această meserie şi simţind că are vocaţie de dascăl, a vrut să predea chiar la liceul unde el a învăţat.

„În liceu, în general, lumea credea că este important să ştii matematică, fizică, ştiinţe exacte. Chiar şi aşa, fizica nu a fost şi nu este pe placul multora. Mie mi-a plăcut pur şi simplu. Mi-am dorit să fiu profesor de fizică la liceul meu. Şi am reușit. Am fost coleg de catedră cu fostul meu profesor de fizică, până când acesta s-a pensionat. El a fost persoana care mi-a stârnit interesul pentru această materie. Pur şi simplu, prin felul în care a predat, o poveste pe care este mai greu s-o descrii, pentru că aici intră în joc ceea ce se cheamă „vocaţie“ şi „amprentă personală“, nişte variabile foarte puternice şi destul de rare (…) Cât timp am fost dascăl, am pus necontenit pasiune în tot ceea ce am făcut. Folosesc mereu termenul „dascăl“, şi nu „profesor“, pentru că mi se pare că „dascăl“ este mai potrivit, în limba română. Descrie mai bine ceea ce trebuie să facă cineva care a îmbrăţişat această profesie, şi anume să transmită valori şi cunoștințe către generaţia tânără. Pentru un dascăl, cel mai important este ceea ce lasă în urmă, în ce măsură reușește să schimbe mentalități și destine, prin educație”, notează Klaus Iohannis în volumul autobiografic „Pas cu Pas”, carte care va fi lansată, miercuri, la Gaudeamus.

Vă arătăm mai jos câteva imagini care îl definesc pe preşedintele ales, Klaus Iohannis.

Iohannis alături de susţinătorii din Câmpulung Moldovenesc şi Marginea

 

„Întotdeauna mi-a plăcut, efectiv mi-a plăcut să fiu dascăl! Mi-am petrecut primii ani la catedră în şcoli modeste, şcoli generale de lângă Sibiu. Imediat după terminarea facultății, am fost repartizat la Școala Nr.2 din Agnita, la 60 km de Sibiu, o „şcoală de cartier”, cu dotări simple. Acolo, în Agnita, am stat patru ani. Îmi amintesc că, încă din prima mea zi acolo, am solicitat conducerii şcolii să punem la punct un laborator de fizică. Şi am găsit înţelegere. Împreună cu directorul adjunct de atunci, care a înţeles chiar foarte bine despre ce este vorba, alături de angajaţii şcolii, de părinţi, de oamenii care au vrut să ne sprijine, am construit laboratorul într-o singură vară. Acel laborator de fizică funcţionează și în ziua de azi”, afirmă preşedintele ales, Klaus Iohannis.

 

 

 

„Dintotdeauna am fost un mare fan al ciclismului. Puțini știu că, până la 30 de ani, am mers numai cu bicicleta”, spune Klaus Iohaannis

„Am fost un cititor înrăit, un devorator de carte. Am citit tot ce am prins, mii de cărţi. La biblioteca publică am mers foarte rar pe când învăţam în Sibiu. Însă în Cluj am frecventat intens biblioteca studenţească. Acasă am avut o bibliotecă rezonabilă, cu câteva sute de cărţi. Am tot sporit-o, mai ales după ce mi-am întemeiat propria familie. Mi-a plăcut să am cărţile mele. La ardeleni este o vorbă: „E bine să ai lucrul tău!“ Dar acum le am amestecate cu ale soţiei. Acum, „lucrul tău“ se referă la lucrul familiei tale”, mai spune Iohannis.

 

„Eu cred că politica nu trebuie să fure speranţa tinerilor. Ei trebuie să simtă că şi în România există viitor, să ştie că au un preşedinte care se luptă pentru dreptul lor de a trăi într-o ţară civilizată”, notează Klaus Iohannis pe o reţea de socializare

 

sursă foto: facebook.com

 

Klaus Werner Iohannis s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu, şi este căsătorit cu Carmen Iohannis, neavând copii.

 

A absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în următorii cinci ani fiind profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu. Din 1989 şi până în 1997, a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Brukenthal” din Sibiu, unde a fost şi elev. Între 1997 şi 1999 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector general.

Klaus Iohannis a fost membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar în perioada 2001-2013 a fost preşedintele formaţiunii, demisionând din această funcţie după înscrierea în PNL, în februarie 2013.

Iohannis s-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali.

„Am ajuns mai mult întâmplător aici (primar al Sibiului – n.r.), fiindcă am vrut să promovez Forumul Democrat al Germanilor în Consiliul Local, lucru care atunci a funcţionat extrem de bine”, declara atunci Iohannis.

La alegerile din 2000, el a ajuns în al doilea tur de scrutin cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a învins cu 69,18% din voturi, deşi în Sibiu mai locuiau doar câteva mii de saşi. Sibienii l-au votat masiv pentru că îşi doreau o schimbare în administraţia locală, informează Mediafax.

Succesul lui Iohannis în alegeri nu a fost anticipat nici măcar de cei de la FDGR, care nu au avut suficienţi oameni pe listele de candidaţi. Deşi obţinuseră mai multe mandate, fiindcă nu au avut destui candidaţi, PSD a avut în primul mandat de primar al lui Iohannis cu un om în plus decât obţinuseră prin vot. În primul mandat, Iohannis a avut alături o echipă PSD cu care a administrat oraşul timp de patru ani.

La următoarele alegeri, Iohannis a reuşit să câştige al doilea mandat de primar, cu 88,7% din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din ţară. Tot atunci, FDGR a obţinut majoritatea în Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, şi a preluat conducerea Consiliului Judeţean, prin Martin Bottesch.

În cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, eveniment care a atras în oraş peste un milion de turişti.

La alegerile locale din 2008, Iohannis a luat 83,2% din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR, Martin Bottesch fiind, la rândul său, reales preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

În iunie 2012, Klaus Iohannis a câştigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9% din voturi.

Klaus Iohannis s-a alăturat PNL în 20 februarie 2013. După trei zile, la Congresul PNL, Iohannis a fost ales prim-vicepredinte al partidului.

În februarie 2014, Klaus Iohannis a fost nominalizat pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne, însă USL s-a rupt, PNL ieşind de la guvernare.

Nominalizarea sa pentru Guvern nu a fost însă prima.

În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, iar mandatul său ar fi urmat să fie formarea unui guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale. În schimb, preşedinteleTraian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

După anunţarea rezultatelor alegerilor, care îl dădeau pe Traian Băsescu drept preşedinte al României, Klaus Iohannis declara că, pentru el, „acest parcurs de posibil premier” s-a terminat.

Odată cu această propunere ca prim-ministru, presa a readus în atenţie câteva scandaluri în care a fost implicat numele lui Klaus Iohannis, unul dintre acestea fiind legat de faptul că ar fi câştigat câteva case din centrul istoric al Sibiului pe baza unor documente false, locatarii acestora judecându-se timp de câţiva ani cu primarul.

Iohannis a fost anchetat de DNA, în 2009, pentru abuz în serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri către persoane care nu îndeplineau condiţiile, dosarele fiind din anul 2005. În 2009, Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat, în urma publicării unui articol într-un cotidian central, privind faptul că primarul Sibiului ar fi încălcat legea incompatibilităţii, prin ocuparea funcţiei de administrator, în 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu – Şura Mică, în paralel cu cea de primar. Iohannis a atacat hotărârea în contencios administrativ şi a câştigat procesul, în 2010.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află din nou în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea cererii marţi, 18 noiembrie.