Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în 2014 și la plata a 60 de milioane de euro, spune că o eventuală incompatibilitate a sa ar putea fi speculată de fostul senator la CEDO. Judecătoarea mai spune că a fost „lucrată din interior”, într-un interviu acordat jurnalistei Ramona Ursu, citat de digi24.ro
Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în această lună. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv că judecătoarea nu a respectat restricţile impuse de lege magistraţilor. Concret, ar fi participat la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul lui Dan Voiculescu. Decizia CSM poate fi atacată la instanța supremă.
În interviul acordat jurnalistei Ramona Ursu, judecătoarea spune că „o eventuală incompatibilitate a mea ar putea fi speculată la CEDO”.
„Nu am precizat eu asta, ci a precizat echipa profesorului Gheorghiță Mateuț, unul dintre apărătorii domnului Dan Voiculescu, că asta se urmărește prin decizia de excludere a mea din magistratură. Dacă se constată la Curtea Supremă, pentru prima dată în istoria acestei țări, că nu este posibil să predai în afara învățământului universitar, deși foarte mulți judecători și procurori predau, este posibilă obținerea revizuirii dosarului ICA”, a spus Camelia Bogdan.
Întrebată de ce crede că CSM a luat acum această decizie, în condițiile în care a ținut cursurile pentru APIA în 2014, Camelia Bogdan a răspuns că „asta a fost și prima întrebare pe care eu mi-am pus-o anul trecut”.
„O posibilă explicație a fost susținută în spațiul public. Anume că se încearcă, după pronunțarea unei potențiale soluții favorabile de către CEDO, o revizuire a deciziei pe care eu am pronunțat-o în dosarul ICA. Această posibilitate este puțin plauzibilă. Totuși, consider că ar trebui investigat de ce a fost acceptată această întrebare din partea echipei de apărători a domnului Dan Voiculescu, respectiv dacă este Curtea de Apel București tribunal independent in sensul art 6 CEDO? Asemenea întrebări se adresează, de regulă, când există suspiciuni că în componența unor tribunale ar fi judecători incompatibili sau executanți. Probabil, se forțează revizuirea, pentru că eu am respectat toate garanțiile procesuale atunci când am dispus, prin decizia pronunțată, confiscarea de la terți în procesul penal. Mă gândesc să nu se caute cauze exterioare, decizia mea în dosarul ICA fiind temeinic motivată în privința sancțiunilor, a recuperării prejudiciului”, a precizat judecătoarea.
Ea a mai spus că „simplul fapt al declanșării unei cercetări disciplinare de către Inspecția Judiciară poate determina un magistrat să devină temător”.
„Am văzut asemenea magistrați și știu că există aceste temeri privind posibilitatea aplicării unei sancțiuni disciplinare, deoarece te împiedică să promovezi în funcție. Niciun judecător nu dorește să fie nevoit să se apere în cadrul unei cercetări disciplinare. Dorește să-și urmeze parcursul profesional. Mulți dintre noi dorim să accedem la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ceea ce mă privește, cercetările disciplinare pornite împotriva mea au fost discreționare. Am fost lucrată din interior, pentru a satisface anumite orgolii ale condamnatului Dan Voiculescu și ale inculpatului Sorin Oprescu. Am cerut în instanță constatarea caracterului nelegal al acestor cercetări, tocmai pentru a nu plana niciun dubiu asupra activității mele profesionale”, a mai spus ea.
Citți interviul integral AICI.