soldati-cercetasi-parada

In ultima sedinta a CSAT plictiseala a fost atat de crancena, incat Klaus Iohannis parea „sufletul petrecerii”. Si asta pentru ca, greu de inteles de ce, noile autoritati de la Bucuresti au preferat sa inlocuiasca atitudinea vesnic belicoasa a fostului presedinte Traian Basescu cu o pasivitate totala, indiferent de semnalele de alarma tot mai ingrijoratoare trase de catre serviciile romanesti de informatii sau de catre partenerii NATO.

Numai ca, desi la vedere CSAT-ul este cuprins de o fatidica stare de „il dolce far niente”, lucrurile se misca tot mai rapid in „subteranele” structurilor care asigura sistemul de siguranta nationala. Iar ultima mutare a Ministerului Apararii Nationale este pur si simplu naucitoare, intarind cel mai sumbru scenariu creionat de catre ofiterii de informatii militare privind posibilitatea tot mai crescanda a atragerii tarii noastre intr-un conflict armat. Mai mult chiar, concluzia ca „e groasa rau” este intarita de misiunea secreta fara precedent pentru Romania, desfasurata recent de catre ofiteri ai MApN  pe intreg teritoriul tarii!

Unitatile luate la tinta

In urma cu aproximativ trei luni de zile, ofiteri de informatii ai Ministerului Apararii Nationale au inceput sa lucreze la un amplu „recensamant” privind situatia unitatilor care fabrica produse textile si incaltaminte. Astfel, de la alte institutii ale statului, dar si de pe „teren”, au fost stranse informatii privind componenta actionariatului fabricilor de profil, numarul angajatilor si, mai ales, capacitatile de productie. Dar asta nu pentru calcularea vreunui nou impozit sau pentru a trimite Antifrauda pe capul patronilor.

Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, conducatorii unitatilor de productie luate in vizor au fost contactati ulterior de catre reprezentantii MApN, care le-au pus doar doua intrebari, mari si late!

Uniforme si bocanci

Mai intai, directorilor li s-a cerut sa confirme datele privind capacitatile proprii  de productie. Apoi,  Armata i-a intrebat direct pe sefii fabricilor de textile si de incaltaminte daca pot trece la productia de produse militare si, daca da, cat de repede o pot face! Este vorba despre intrebari oficiale, care arata o graba incredibila a reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale. Care, din cate sustin sursele noastre, ar avea pregatit si un plan B, pentru momentul in care ar fi dezvaluit acest interes, preferandu-se varianta „paravan” a unui fel de „recensamant” cu privire la capacitatile de productie. Ceea ce nu ar fi decat o „fumigena” pentru a ascunde adevarata preocupare a sefilor MApN, si anume inzestrarea de urgenta a Armatei Romane cu zeci de mii de uniforme si perechi de bocanci de cea mai buna calitate.

Repede, cat mai repede!

Si, de aceasta data cel putin, nu pot exista suspiciuni privind posibilitatea pregatirii vreunui „tun” pe seama inzestrarii Armatei, cum s-a mai intamplat in trecut. Pentru ca, daca ar fi fost vorba de „blatuirea” unei licitatii, ultimul lucru pe care l-ar fi facut cei de la logistica ar fi fost sa puna intrebari la atata lume. Asa ca, pur si simplu, singura informatie certa este ca Armata Romana se intereseaza in secret, dar cu o ingrijorare vadita, despre noi unitati de productie, private si unele lucrand momentan chiar pentru firme internationale de renume, daca pot primi comenzi uriase din partea MApN. Si, insistam, accentul demersului a  fost pus pe intrebarea „cat de repede” se pot reprofila fabricile de textile si incaltaminte pe inceperea productiei de produse militare, destinate inzestrarii de urgenta a Armatei Romane.

Tot „omuletii verzi”

Este greu de crezut ca Ministerul Apararii Nationale s-ar ocupa in astfel de vremuri mai mult decat tulburi cu sondarea pietei de textile in varianta ca, de exemplu, ar vrea sa schimbe designul uniformelor militare. Iar daca autoritatile militare ar sustine public o astfel de varianta, atunci aceasta nu explica nici amploarea demersului, nici discretia totala in care s-a desfasurat, dar mai ales „disperarea”  de a se urgenta o posibila reprofilare a fabricilor pentru productia militara.  Ca sa nu mai vorbim si de folosirea unor ofiteri de informatii militare in strangerea datelor necesare. Ceea ce nu a facut decat ca in sistem sa se vorbeasca pe un ton tot mai ingrijorat ca, vrem, nu vrem, cam trebuie sa ne pregatim de un conflict armat. Mai ales ca, dupa ce NATO a refuzat trimiterea in Romania a unei brigazi internationale formate din americani sau alti militari occidentali, strategilor militari le-a fost tot mai clar de ce tara noastra a fost lasata astfel de izbeliste, in timp ce Polonia sau tarile baltice au obtinut garantiile militare cerute. Si, astfel, in timp ce mai-marii Armatei Romane se agita de mama focului sa urgenteze inzestrarea militarilor, apeland, in premiera, la cooptarea unor importante firme private, alte structuri incep sa raporteze tot mai des posibila infiltrare a celebrilor „omuleti verzi” din Republica Moldova in Romania! Si ca sa intelegem situatia ingrata a Armatei Romane, care de-abia acum incearca sa se doteze cu uniforme si bocanci profesionisti, sute de militari profesionisti continua sa bata la usile Jandarmeriei, pentru salariile oricum mai mari acordate de catre Ministerul de Interne. Iar Ministerul Apararii va bifa, in sfarsit, preluarea operationala a primelor avioane F16, unele care le poti numara pe degetele de la o mana si la care portughezii au renuntat cu multi ani in urma…

 

Sursa: national.ro