plagiat

În această săptămână, cadrele universitare din Universitatea din București îşi vor alege noii decani. Concursurile pentru posturi freamătă de nemulțumiri mai mult sau mai puțin vocale, unele chiar ușor de descoperit în mediul virtual, potrivit Flux24.

Cea mai controversată situație pare să fie la Facultatea de Istorie unde s-au înscris trei candidați la concurs, dar doi au venit cu același text drept plan strategic.

12695802_10208622986074469_1324302330_n

Lucrul este recunoscut chiar de către unul dintre candidați, doamna conferențiar Florentina Nițu pe pagina domniei sale de pe Facebook. Doamna este decan interimar și are drept contracandidat pe unul dintre prodecani, domnul lector Marian Ștefănescu, iar textul (cel cu albastru) este prezentat ca fiind rodul unei munci comune. Deja lucrul acesta este cel puțin discutabil, deoarece metodologia de concurs cere ca fiecare candidat să aibă propriul dosar cu propria propunere de plan strategic. Cel de-al treilea candidat, domnul profesor Carol Căpiță este singurul care nu face parte din conducerea facultății și a venit cu un proiect diferit de al celorlalți.

12659830_10208622986314475_1759790926_n

Prima etapă a concursului a constat în validarea candidaturilor în consiliul facultății, unde, cum suntem obișnuiți să se întâmple în România, au fost puse bazele unui blat mai rău ca-n fotbal. Conform legii educației, consiliul avea obligația de-a aviza pozitiv cel puțin doi candidați, pentru ca să poată continua concursul. Decanul și prodecanul care prezentau un singur text au primit aviz pozitiv, candidatul care nu părea din aceeași gașcă a fost respins. Pentru ca să fie tabloul complet, prodecanul Marian Ștefănescu se pregătește să iasă la pensie în acest an și, în mod clar, nu va putea, conform legii, să îndeplinească un mandat de patru ani. Prin urmare, consiliul s-a prefăcut că validează doi candidați, fie și cu un singur proiect prezentat, când în realitate a validat un singur candidat valabil și l-a eliminat pe unicul contracandidat real. Pentru cei care doresc să vadă cum arată cele două proiecte prezentate de către cei trei candidați, le puteți găsi anexate.

În 10 februarie, candidaturile vor fi validate și în Senatul Universității din București, apoi analizate de o comisie condusă de către rectorul Mircea Dumitru.