claudiu-florica

Unul dintre cei doi denuntatori din dosarul Microsoft, Claudiu Florica,  executa silit Muzeul National de Arta al Romaniei ca sa preia colectia de tablouri si opere de arta „Doncea”, scrie national.ro

Nume greu vehiculat in Dosarul Microsoft, unde spagile date indivizilor de a caror decizie atarna dotarea cu licentele respective a sistemelor informatice, Claudiu  Florica, scos de sub urmarire penala de catre DNA, a cumparat drepturile litigioase asupra colectiei „Doncea”, iar acum executa silit Muzeul Neational de Arta al Romaniei.

Ce n-au reusit mostenitorii in 10 ani, a facut Florica in sapte zile

Dosarul a fost inregistrat pe 4 august 2016, pe rolul Sectiei Civile a Judecatoriei Sectorului 1, cu Victorina Doncea, Leonora Lutu (mostenitoarele fostului primar comunist al Capitalei, Constantin Doncea) si Claudiu Florica, in calitate de creditori. Familia lui Doncea se chinuia de 10 ani de zile sa recupereze bunurile de arta de la statul roman, dar, surpriza, pe 11 august, instanta a admis cererea si a incuviintat executarea silita. Asta ne spune multe despre puterea de convingere a lui Florica, mai ales daca tinem seama ca in luna august este plina vacanta judecatoreasca. Practic, executarea silita s-a dispus in vremea in care nu gasesti pe nimeni la Tribunalul Sectorului 1. Ce n-au reusit mostenitorii intr-un deceniu a infaptuit afaceristul Florica intr-o saptamana…

Florica, campionul afacerilor cu statul

Florica nu trebuie deloc subestimat. In povestea “Microsoft”, care valoreaza vreo 70 de milioane de euro numai in prima faza, Florica era seful companiei Fujitsu, cea  care a livrat respectivele licente. Faza a doua, mai banoasa (peste suta de milioane de euro – n.n.), il surprinde pe acelasi Florica ca fiind in stransa legatura cu partenerii afacerii. Bref, in mai toate contractele gigant semnate de Guvern pentru produsele software ale firmei americane este implicat intr-un fel sau altul si romanul Claudiu Florica. Dar asta este mai nimic. Acelasi Florica apare asociat si cu compania D-Con.Net din Elvetia, care a semnat contracte de 104 mil. euro in 2009 cu statul roman, de 7,9 mil. euro in 2012 si care prin 2014 negociaza un alt acord de 33 mil. euro cu statul roman. Acum si-a descoperit un nou hobby: a devenit mare colectionar de arta. Tot de la statul roman. A, sa nu uitam, Florica a mai fost incurcat si prin niste dosare privind retrocedari ilegale de proprietati, la Predeal.

doncea

Ce este, de fapt, colectia Doncea

Constantin Doncea este un vechi ilegalist PCR, se numara printre initiatorii grevei de 1933 la Atelierele Grivita,  gest pentru care a fost condamnat la munca silnica pe viata. In 1935, Doncea evadeaza si fuge in URSS, apoi participa la razboiul civil din Spania. Parasutat de rusi la 19 august 1944, Doncea primeste, in 1950 gradul de general maior de artilerie.  In1958 a fost scos din conducerea Partidului Muncitoresc Roman, fiind acuzat de activitate antipartinica. Dupa moartea lui Doncea, in 1973, Securitatea a confiscat toate obiectele de arta, pe care le-au transportat intr-un depozit al Muzeului National de Arta, nefiind niciodata expuse publicului. Colectia Doncea consta in picturi  – peste 100 bucati, iconografie – peste 400 bucati, carti – peste 8.000 volume, piese folclorice diferite, precum si timbre straine, monede comemorative, decoratii si insigne in numar total de peste 50.000 de bucati.