Era vineri noapte. La mii de kilometri de Istanbul, centrul loviturii de stat din Turcia, in Pennsylvania, SUA, cativa oameni de paza stateau in fata unei porti inalte si ii anuntau pe curiosi ca proprietarul nu e disponibil. Sa il caute dimineata.
Cel cautat era Fethullah Gulen. Rival recunoscut al lui Recep Erdogan, Gulen traieste exilat in Pennsylvania. Azi noapte a fost acuzat direct ca ar fi organizat lovitura de stat impotriva liderului turc.
Odata cu trecerea noptii, Erdogan a reusit sa revina la putere in Turcia, dupa ce fortele militare au incercat sa il indeparteze brutal. Parlamentul a fost bombardat, in timp ce strazile s-au umplut cu militari impotriva actualului regim si politisti care il aparau pe presedinte. Focuri de arma. Haos. Spaima.
In buncarul pazit din Pennsylvania, imaginile necenzurate din Turcia curgeau la TV. Era lovitura de stat live din Istanbul. Breaking news in restul lumii.
Din SUA, Himzet – autodeclarat avocat al democratiei in Turcia – si organizatie apropiata de clericul Fethullah Gulen, a negat orice implicare in tentativa de lovitura de stat: „Condamnam orice interventie militara in politica interna din Turcia. Comentariile cercurilor pro-Erdogan despre miscare sunt extrem de iresponsabile”
Intr-un articol portret al rivalului lui Erdogan, Guardian scrie despre Gulen si asociatia sa: „Un cleric care traieste in exil si conduce o miscare populara numita Himzet a construit institutii paralele, scoli, asociatii de afaceri si asociatii islamice, iar 10% din populatia Turciei simpatizeaza cu aceasta miscare”
„Motivul tensiunilor tot mai ridicate intre cei doi a pornit in 2013, cand Erdogan a epurat justitia si politia de fidelii lui Gulen, dupa ce acestia au cerut ca Erdogan si fiul sau, Bilal, sa fie investigati pentru coruptie”
„De forma, Erdogan l-a rechemat din exil pe Gulen, insa acesta nu s-a intors niciodata.”
„Critici exista si fata de Gulen, care intr-o filmare realizata in 1999 le sugereaza simpatizantilor sai sa se infiltreze in institutiile de stat pentru a putea prelua puterea. Gulen s-a aparat sustinand ca inregistrarea a fost trucata.”, noteaza Guardian.
Despre acesti doi poli de putere din Turcia vorbeste si Dorothee Schmid, analist in societatea turca de la Institutul Francez de RElatii Internationale:
„Democratia turca este in pericol, daca ajungem sa ne bazam e o miscare fara niciun fel de transparenta sau legimitate politica, atunci cand aceasta contesta tendintele autoritare ale liderului in functie”
Pe de alta parte, Fethullah Gülen neaga orice implicatie in revolta, relateaza The Guardian.Intr-un comunicat, Gulen spune ca se simte insultat de acuzatiile aduse de presedintele Erdogan si ca puterea ar trebui castigata prin alegeri libere si corecte.
Statele Unite vor ajuta Turcia in ancheta privind lovitura de stat militara esuata si invita autoritaţile turce sa furnizeze probe impotriva clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de presedintele Recep Tayyip Erdogan ca este principalul responsabil al acestei tentative de a-l inlatura de la putere, a declarat sambata secretarul american de stat John Kerry, transmite AFP.
Orice tara care il sustine pe clericul Fethullah Gulen este in razboi cu Turcia, a afirmat premierul turc Binali Yildirim.
sursa: stirileprotv.ro