Motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia a fost adus în pragul insolvenţei, iar Ciurel este lăudat pentru asta de guvernarea PSD, a fost în sfârşit lămurit. Minerii din Motru, Jilţ sau Rovinari nu mai sunt buni pentru că firma Envidity Energy, unde preşedinte este consilierul american al premierului Ponta, Wesley Clark, este interesată să implementeze o tehnologie de gazeificare a cărbunelui în strat. În piaţa de energie circula anul trecut zvonul că rezervele de cărbune din Oltenia au fost concesionate către Envidity pentru 40 de ani, informaţie dezminţită atunci de complex. Şi totuşi, un document arată că sunt discuţii avansate între CE Oltenia şi firma condusă de consilierul lui Ponta.
Ziarul „Pandurul” publica anul trecut un extras din Hotărârea Directoratului Complexului Energetic Oltenia nr. 62 din 3 octombrie 2014, în care la punctul 6 scrie: „Se amână Nota nr. 8648/02.10.2014 privind încheierea contractului de vânzare cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide pure între CE Oltenia SA în calitate de vânzător şi compania Envidity Energy SRL în calitate de cumpărător”. O tehnologie pe care firma generalului Wesley Clark, consilierul american care munceşte „gratuit” pentru Victor Ponta, a aplicat-o şi în Albania.
Clark îi face strategiile economice lui Ponta
Generalul american Wesley Clark este consilierul lui Victor Ponta în materie de strategii economice, dar şi preşedintele Envidity Energy Inc din Canada, firmă în conducerea căreia este şi Jeffrey Brookman, după cum apare pe site-ul companiei. În România, în iulie 2014 a fost înfiinţată Envidiy Energy SRL, cu sediul într-un imobil din Bucureşti, deţinut de omul de afaceri Cristian Burci, patron la Prima TV. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, firma Envidiy Energy SRL este deţinută în proporţie de 85% de firma mamă Envidity Energy Inc din Canada, iar Cristian Burci deţine 15% din acţiuni. Administrator este Jeffrey Brookman.
Guvernanţii evită subiectul
Contractul discutat de Envidity Energy SRL cu CE Oltenia ar fi unul „de vânzare de cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide“. O astfel de tehnologie ar impune concedierea minerilor din carierele CE Oltenia. Procedeul este cunoscut în acest domeniu ca UCG/GTL, prin care sunt generate surse curate de combustibili sintetici de transport şi de energie electrică. Firma lui Wesley Clark a obţinut o licenţă pentru gazeificarea cărbunelui şi în Kosovo.
Subiectul acestui contract a fost abordat şi de presa centrală, la un seminar pe energie, dar ministrul energiei de atunci, Răzvan Nicolescu, a refuzat să comenteze. „În spaţiul public a apărut informaţia că în septembrie 2014 CEO ar fi dat în concesiune pe 40 de ani cărbunele către Envidity Energy SRL, sucursală a firmei din Canada“, declara şi deputata PNL Andreea Paul. Apoi, CE Oltenia a dat o dezminţire: „CE Oltenia dezminte informaţia apărută în cotidianul Pandurul, cu referire la concesionarea cărbunelui către o firmă din Canada (Envidity Energy SRL) pe o perioadă de 40 de ani“. Atât. Fără alte detalii.
Wesley Clark, legături cu miliardarul Soros
Dar, legăturile dubioase nu se termină aici. Wesley Clark este şi membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră unde miliardarul Soros a cumpărat 20% din acţiuni prin intermediul fondului său de investiţii Quantum Partners LP. Această companie are operaţiuni in domeniul gazelor de şist în Polonia. De menţionat ar fi că atunci când generalul Clark a candidat la alegerile primarele ale democraţilor pentru Casa Albă, campania sa a fost sponsorizată de George Soros. O altă firmă unde Wesley Clark, consilierul lui Ponta, este co-fondator, United Global Resources (UGR), s-a declarat interesată să investească la Remin Baia Mare, aflată în insolvenţă.
CONSILIER
În 2012, după o vizită în Viena, premierul Victor Ponta a anunţat că generalul Wesley Clark, fost comandant NATO în timpul războiului din Kosovo şi candidat la Casa Albă, este noul său consilier. A spus l-a întâlnit pe Clark „printr-o cunoştinţă comună“ şi „a fost un noroc extraordinar“. Generalul ştia că România are un potenţial pentru producerea de energie. „Ştim că există o revoluţie energetică în desfăşurare în lume, iar în România există un potenţial al carburilor, există surse de apă care pot produce energie”, a spus americanul.
IDEE
În 2013, directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi deputata PSD Camelia Khraibani au susţinut, într-o conferinţă, că au găsit alternative pentru minerii din Motru, în situaţia în care s-ar închide termocentralele din Craiova şi RAAN. Era vorba despre o fabrică de brichetare şi una de gazeificare şi lichefiere a lignitului, exact ce vrea să facă şi Envidity Energy. Proiectul ar fi trebuit să înceapă anul acesta.
sursa pandurul.ro