Într-un memorabil interviu acordat Hotnews acum aproximativ două săptămâni, Sebastian Ghiţă făcea mai multe observaţii referitoare la celebrul dosar de evaziune “Alexe-Păvăleanu”. Pornind de la adevărul universal valabil că dacă, astăzi Ghiţă nu ştie cum stau lucrurile în Prahova, atunci nimeni nu mai ştie, ne-am uitat cu mai mare atenţie peste rechizitoriul care conţine o descriere destul de amănunţită a circuitului economico-financiar pus la punct de evazionişti. Ce am descoperit? În primul rând, că Mircea Negulescu, procurorul care a instrumentat cazul, a făcut o muncă de ocnaş. În al doilea rând, că aproape fiecare pagină poate avea titlul: “nu îmi vine să cred!”. Aşadar…
Pasaj din interviul realizat de Dan Tapalagă şi publicat de Hotnews pe 28 mai a.c.:
“Dan Tapalagă: Deci cu Razvan Alexe cum a fost?
Sebastian Ghiţă: Deci îi cunosc pe aceşti oameni, cunosc ce s-a întâmplat în acel dosar. Reţeaua nu este reţeaua Pavaleanu, este o reţea de furat taxe şi de extras bani cash din bănci a unor mafii din Bucureşti.
Dan Tapalagă: Ale cui sunt mafiile astea din Bucureşti?
Sebastian Ghiţă: Rămâne să descopere procurorii. Cu surprindere constat…
Dan Tapalagă: Dar de unde ştiţi că sunt ale unor mafii din Bucureşti?
Sebastian Ghiţă: Pentru că m-am interesat de caz.
Dan Tapalagă: Şi ce aţi aflat?
Sebastian Ghiţă: Cei mai mulţi bani din cele 30 de milioane vin de la firme din Bucureşti”.
La simpla lecturare a rechizitoriului aveam să constatăm că deputatul Ghiţă avea perfectă dreptate. Grosul banilor din acest dosar de evaziune a fost introdus “la albit” în reţeaua Alexe-Păvăleanu de către firme din Bucureşti, unele foarte cunoscute. Vorbim de sume impresionante, de ordinul zecilor de milioane de lei. Ceea ce este ciudat: despre aceste firme care au virat astfel de sume nu prea am auzit nimic nici în timpul scandalului declanşat de arestarea membrilor reţelei, nici ulterior. Despre acest aspect o să avem toată vara să stăm de vorbă mai ales că este important să înţelegem cu toţii care erau mecanismele după care funcţiona reţeaua “Alexe-Păvăleanu”.
Modul în care funcţiona reţeaua este foarte simplu. El este clar descris în rechizitoriu de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cel care a instrumentat cazul. Sintetic, procedura era următoarea: în baza unui contract fictiv, sau fără contract, cutare firmă vira o sumă de bani “la albit” în conturile uneia dintre cele opt firme fantomă controlate. Odată banii intraţi în conturile respectivelor firme care aveau fie acţionari sârbi, fie greci, în cele mai multe dintre cazuri la bancă se prezenta “împuternicita” – o pensionară din Ploieşti – care fie retrăgea numerar, fie vira banii mai departe, în contul altor firme fantomă. Cumva ironic, şi din acele conturi, tot în cele mai multe dintre cazuri, aceeaşi pensionară din Ploieşti făcea retragerile de numerar. La ieşirea din bancă, aceasta era aşteptată de cele mai multe ori fie de o femeie din Ploieşti, fie de un bărbat din Ploieşti, care lua banii în sacoşe de plastic şi îi ducea de cele mai multe ori la Tătărani, loc unde îşi aveau birourile domnii Răzvan Alexe şi Marcel Păvăleanu. De acolo nu este deloc greu de imaginat ce se întâmpla cu banii astfel “albiţi”: de cele mai multe ori fie erau opriţi de capii reţelei drept comision pentru vreo lucrare – cazul firmelor de construcţie din Prahova, fie, după reţinerea comisionului negociat pentru operaţiunea de “albire”, se bănuieşte că banii erau returnaţi reprezentanţilor firmelor din Prahova, dar mai ales din Bucureşti după cuvenita reţinere a comisionului pentru „albire”. Reţeta părea perfectă, toată lumea avea de câştigat, mai puţin statul care a fost prejudiciat cu câteva zeci de milioane de euro – cel puţin 35 de milioane de euro după unele surse.
Dat fiind faptul că principalilor membri – persoane fizice sau firme – li s-a făcut multă publicitate, am vrut să vedem cine este cea care, conform rechizitoriului, în mai puţin de un an a retras din bănci impresionanta sumă de 101.860.373,96 lei, adică peste 22 de milioane de Euro. Enică Victoria, este o pensionară “pe caz de boală” din Ploieşti în vârstă de 58 de ani. Conform rechizitoriului, rolul ei în gruparea infracţională era următorul:
“Faţă de inc. Enică Victoria, prin Ordonanţele 465/2013 şi 10.10.2013, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCAP) a dispus extinderea cercetărilor şi extinderea urmăririi penale faţă de aceasta cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, faptă prevăzută de art. 29, alin. 1, lit. A din Legea 656/2002 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, faptă prevăzută de art. 323 alin. 1 din CP, toate cu aplicarea articolului 33 lit. A a C.p. şi art. 41, alin. 2 C.P., constând în aceea că în perioada 2012 – 2013, fiind împuternicită pe conturi, a retras în numerar din conturile mai multor societăţi comerciale, respectiv:
Din contul SC Robyco Last Line Promo SRL a retras suma totală de 45.776.892,72 lei, din care suma de 1.954.287,72 lei fără explicitare pentru operaţiune şi suma de 43.822.605 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă. Simultan cu operaţiunile de ridicare numerar, învinuita a direcţionat sume încasate în contul societăţii menţionate către SC Alex Design SRL Ploieşti, SC Radu Motors SRL Ploieşti, SC Kult Premium SRL Ploieşti.
Ulterior, în momentul în care sumele respective ajungeau în conturile respectivelor societăţi comerciale, învinuita, în virtutea împuternicirilor bancare deţinute şi la acestea, ridica în numerar sumele virate.
Din contul SC Radu Motors SRL a retras suma totală de 19.607.298,34 lei, din care suma de 7.386.619,99 lei fără explicitare pentru operaţiune şi suma de 12.220.678,35 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă.
Din contul SC Alex Design SRL a retras suma totală de 14.844.932,82 lei din care suma de 3.499.499 lei fără explicitare şi suma de 11.345.434 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă.
Din contul SC Kadok Interprest SRL a retras suma totală de 14.388.625,80 lei din care suma de 596.996,00 lei fără explicitare şi suma de 13.791.629,80 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă.
Simultan cu operaţiunile de ridicare de numerar, învinuita a direcţionat sume încasate în contul societăţii menţionate către SC Soriand Construct SRL Ploieşti, SC Radu Motors SRL Ploieşti, SC Kult Premium SRL Ploieşti, SC Narsam Invest SRL Băicoi şi SC Robyco Last Line Promo SRL Ploieşti. Ulterior, în momentul în care sumele respective ajungeau în conturile respectivelor societăţi comerciale, învinuita, în virtutea împuternicirilor bancare deţinute şi la acestea, ridica în numerar sumele virate.
Din contul SC Narsam Invest SRL a retras suma totală de 6.079.686,28 lei, din care suma de 172.785 lei fără explicitare şi suma de 5.906.902 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă. Simultan cu operaţiunile de ridicare de numerar, învinuita a direcţionat sume încasate în contul societăţii menţionate către SC Robyco Last Line Promo SRL Ploieşti.
Ulterior, în momentul în care sumele respective ajungeau în contul respectivelor societăţi comerciale, învinuita, în virtutea împuternicirilor bancare deţinute şi la acestea, ridica în numerar sumele virate. Din contul SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti a retras suma totală de 101.860.373,96 lei din care suma de 13.964.769 lei fără explicitare pentru operaţiune şi suma de 87.895.605 lei cu explicitarea de restituire creditare firmă.(…) În această modalitate, învinuita a retras în numerar suma totală de 101.860.373,96 lei (…)”.
Practic, numele Enică Victoria este menţionat pe aproape fiecare pagină din cele câteva sute ale rechizitoriului în care este descris circuitul banilor şi modul de organizare a reţelei “Alexe-Păvăleanu”. Cu toate acestea, referirile din presă la pensionara pe caz de boală care a retras din bănci suma record sunt aproape inexistente. Mai ales în contextul în care aceasta a dat procurorului o explicaţie halucinantă: “Recunosc faptele aşa cum au fost reţinute de organele de urmărire penală şi regret comiterea acestora. (…) Pentru activităţile prestate, aceasta (una dintre membrele reţelei – n.n.) îmi cumpăra medicamente şi alimente (…).”. Am încercat să aflăm detalii despre Enică. Le vom prezenta în episodul următor.
Sursa: observatorulph.ro