iohannis-carte-china

Autoritățile române au mințit în privința ediției în limba chineză a cărții președintelui Klaus Iohannis. ICR și editura din România unde a apărut cartea au spus că inițiativa ar fi aparținut în exclusivitate părții chineze numai că adevărul pare că este altul: volumul a fost tipărit pe banii chinezilor la cererea unui oficial român, conform flux24.ro

Valoarea onorariului primit de Iohannis este confidențială.

Concret, în luna ianuarie a.c., în urma unor discuţii derulate de reprezentanţii ICR Beijing şi conducerea catedrei de limba română din cadrul Universităţii de Limbi Străine din Beijing, domnul Constantin Lupeanu (n.red-șeful ICR Beijing) a sugerat ca variantă de lucru, în vederea Târgului Internaţional de Carte de Beijing 2016, traducerea volumului „Pas cu Pas”. La acel moment, lucrarea nu se afla în lista de volume propuse de partea chineză, care avea în vedere fie literatura clasică, fie literatura contemporană românească,afirmă pe blogul său Dan Tomozei, colaborator al secției în limba română a postului de radio China Internațional.

La insistenţele directorului ICR Beijing, lucrarea preşedintelui Iohannis a devenit o prioritate în relaţia de cooperare bilaterală. Sursele chineze ne-au informat că directorul ICR Beijing a fost şi cel care a dus tratativele pentru ca China Translation and Publishing Corporation să accepte tipărirea volumului pe cheltuială proprie, mai afirmă jurnalistul.

Revenind la lucrarea „Pas cu Pas”, la data de 12 iulie anunţam posibila apariţie în China dar şi faptul că ICR Beijing a încercat să boicoteze eforturile de informare cu privire la acest proiect. ICR Beijing nu doar că a refuzat să răspundă solicitărilor instituţionale primite, ci a cerut în mod imperativ colaboratorilor chinezi să nu ofere interviuri sau informații pe acest subiect.De ce? Poate pentru a nu se afla că, în realitate, iniţiativa promovării în China a volumului lipsit de valoare semnat de Klaus Iohannis aparţine Institutului Cultural Român, chiar dacă totul se face pe cheltuiala chinezilor, care, aici la Beijing, sunt tot mai nedumeriţi pentru ce partea română nu asumă nicio implicare în acest proiect în care este vorba de preşedintele ţării, mai susține Tomozei.