Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii. Iar drumul spre politică, cu mult servilism. Ȋn octombrie 2003, Nicolae Bănicioiu, pe atunci președinte al Uniunii Studenţilor din România (USD), a semnat un protocol cu ministrul Educaţiei, suspendând astfel mișcarea de protest aflată în desfășurare la nivel naţional, scrie în exclusivitate activenews.ro
Ȋn aprilie 2004, același Bănicioiu semna protocolul de colaborare dintre USD și Tineretul Social Democrat (TSD). Iar cinci luni la târziu, el se înscria în TSD, devenind vicepreședintele acestei organizaţii politice. La 28 noiembrie 2004, candidând pe listele PSD, Bănicioiu devine deputat de Bacău.
Imediat după aceea, el s-a orientat spre domeniul afacerilor, devenind acţionar în două firme (SC CLIPA SOLUTIONS SRL – 30% și SC CLIPA SOLUTIONS CONSULTING SRL – 50%).
Elogierea Cubei, unde sunt „oameni săraci, dar fericiţi”
Ȋn decembrie 2008, Bănicioiu și tatăl său, colonelul abia ieșit la pensie, intră în acţionariatul firmei SC TOP EURO PARTNERS SRL, alături de Ciocan Irina Lavinia. Deputatul preia 65% din acţiunile firmei, iar tatăl său – 5%. Firma, care se ocupa de „baruri și alte activităţi de servire a băuturilor”, deţinea un restaurant cu specific cubanez, dar și un salon de înfrumuseţare, ambele situate pe str. Docenţilor, la nr. 8, în zona Arcului de Triumf din Capitală.
Restaurantul Habana Café, care avea o capacitate de 40 de locuri, servea mâncare specific cubaneză și însuși Fidel Castro număra dumicaţii clienţilor, din pozele de pe pereţii localului. „Te gândeşti: Cuba… comunism… să nu mai aud de asta!
Imaginează-ţi însă o lume cu totul diferită de ce am înţeles noi prin comunism, singurele puncte comune fiind sărăcia şi privaţiunile. În rest: maşini incredibile (în Cuba se pot vinde şi cumpăra liber doar maşini fabricate înainte de 1960, pentru cele noi este nevoie de aprobare specială), oameni săraci, dar fericiţi, având acea muzică incredibilă în sânge, trabucuri, plaje aurii, delfini, pasiune…”, se preciza pe site-ul localului pe care social-democratul Bănicioiu și tatăl său îl deţineau, în proporţie de 70%.
Alături, în centru de înfrumuseţare Salon del Sol, erau oferite servicii de „hair styling, nail styling, cosmetică, masaj, consiliere nutriţie, aparatură întreţtinere corporală de ultimă oră (…) Toate acestea la preţuri irezistibile. Clientele care comandă pachete de remodelare corporală primesc GRATUIT ședinţa de evaluare corporală și metabolism bazal!”, anunţa site-ul oficial al salonului.
Ȋn acea perioadă, Bănicioiu, care ocupa funcţia de președinte al TSD, susţinea și organizarea concursurilor de Miss, cel din 2008 fiind, de altfel, amplu menţionat în rechizitoriul din dosarul „Sex cu fotomodele”. Că o fi fost prea neagră fasolea din mâncarea cubaneză, că s-or fi făcut prea multe masaje gratuit, cert e că în august 2009 restaurantul și salonul se închid, iar la finalul anului SC TOP EURO PARTNERS SRL înregistrează, în acte, o pierdere de 136.446 RON.
Ȋn aprilie 2010, Bănicioiul, tatăl său și Ciocan Irina decid „cu unanimitate de voturi dizolvarea SC TOP EURO PARTNERS și lichidarea concomitentă a acesteia. (…) Activul net în numerar rezultat va fi repartizat asociaţilor, proporţional cu aportul la capitalul social, respectiv cu cota de participare la profit și pierderi. Societatea nu are datorii de natură financiar fiscală către stat sau terţi, iar pierderea curentă și anterioară înregistrată în contabilitatea societăţii, în sumă de 252.202,25 lei, va fi acoperită după cum urmează: 200 lei din capitalul social, 0 din fondul „Rezerve Legale” constituit în contabilitatea societăţii, și prin renunţarea la despăgubire, în cuantum de 266.282,69 lei, a creditorului (asociat) Ciocan Irina Lavinia”. Acum înţelegeţi de ce multe firme nu raportează niciodată vreun profit? Cel mai adesea, datoriile înregistrate în bilanţurile financiare sunt interne, iar banii se rotesc prin „sateliţi”, persoane fizice sau societăţi, pentru a eluda plata impozitului pe profit. Sau, în cazul unui asociat parlamentar, menţionarea beneficiilor în vreo declaraţie de avere.
Ce afaceri a avut/are doamna Bănicioiu
Nu doar firmele lui Bănicioiu mergeau în pierdere, ci și cele ale viitoarei sale soţii, Prioteasa Mihaela-Florentina. La doar 23 ani, în 2008, ea devenise coacţionar (50%) la o agenţie imobiliară, SERVALIMOB SRL, iar din martie 2009 și administrator al firmei. Firește, societatea n-a înregistrat niciodată profit, deși în februarie 2010 și-a mai deschis un punct de lucru și și-a extins domeniul de activitate cu tipărire/editare cărţi, reviste și periodice. Ȋn decembrie 2011, proaspăta doamnă Bănicioiu și asociatul ei decid dizolvarea societăţii. Cât privește piederea înregistrată în contabilitate, de 99.198 RON, a fost acoperită „după cum urmează: 200 lei din capitalul social, 40 lei din fondul „Rezerve Legale” constituit în contabilitatea societăţii, și 98.058 lei din rezultatul reportat (profit nerepartizat)”.
Ȋn 2009, la un an după ce debutase în lumea business-ului, Prioteasa Mihaela-Florentina a pus pe picioare o altă firmă, BAS EVENT EXPO SRL, unde deţinea 50% din acţiuni. Societatea comercială avea ca domeniu principal de activitate – organizarea expoziţiilor, târgurilor și congreselor. Ȋn mod cert, nici congresele nu mai sunt ce erau odată, așa că societatea a înregistrat pierderi, în fiecare an. Şi-o mai înregistra și acum, măcar pe hârtie, firma fiind în continuare activă.
Ȋn februarie 2010, Prioteasa Mihaela intră în acţionariatul firmei SC DRINK & DANCE SRL, ce avea ca domeniu principal de activitate „baruri și alte activități de servire a băuturilor”. O altă societate care n-a înregistrat niciodată vreun profit și împotriva căreia, în 2012, mai mulţi furnizori au deschis acţiuni în instanţă, cu somaţii de plată. Un an mai târziu, SC DRINK & DANCE SRL a cerut intrarea în faliment și a fost dizolvată cu lichidare la 24 februarie 2014. ANAF-AFP Sector 1 avea de încasat o creanţă de 85.626 RON, iar o societate comercială de distribuţie – 24.081 RON.
Ȋn mai 2011, adică în pragul măritișului cu Nicolae Bănicioiu, Prioteasa Mihaela se asociază cu alţi patru cetăţeni și înfiinţează SC EURO COMPACT ART SRL. Ea deţinea 20% din acţiunile firmei ce are ca domeniu principal de activitate – restaurante. Adică, „Club One” și „Ristorante La Mia Musica”, ambele situate în campusul universitar Regie din București. Ȋn ianuarie 2012, după ce devine doamna Bănicioiu, Mihaela cesionează acţiunile la această societate fratelui ei, Prioteasa Laurenţiu, mai scrie activenews.ro