Se spune că un popor care nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete. Repetarea istoriei ar fi consecința necunoașterii, a ignorării ei, în ultimă instanță consecința uitării. Începând de luna trecută, mai multe instituții publice din Canada au găzduit o serie de evenimente dedicate victimelor celui mai dur sistem de reeducare din România, deseori numit „experimentul Pitești”. Cum a ajuns „experimentul Pitești” în Canada, într-un spațiu cu totul străin de ororile comunismului?
Povestea începe cu mult timp în urmă când tânăra regizoare, Victoria Baltag, participă în 2011 la o Școală de vară organizată de Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, unde rulează filmul documentar al lui Nicolae Mărgineanu, Demascarea. Șocul produs în urma vizionării unei istorii ocultate, care nu se predă la școală și lipsește cu desăvâșire din manuale, o determină pe Victoria să ia decizia de a realiza un film artistic despre „experimentul Pitești”.
Povestea se continuă pe străzile Piteștiului. Acolo localnicii sunt întrebați unde se află vechiul penitenciar în care au fost săvârșite cele mai abominabile fapte, de o cruzime înfiorătoare. Nimeni însă nu știe nimic, nu-și amintește de existența sa. Ce-i drept vechea clădire a penitenciarului Pitești a fost renovată de curând, iar totodată se pare că a fost renovată și istoria.
Astfel va lua naștere primul film artistic independent pe acest subiect, cu lipsuri, găuri în memoria mentalului colectiv, multe opreliști din partea statului român care se arată prea puțin interesat de susținerea unui proiect ce se vrea a fi doar o urmă lăsată în calea neuitării trecutului. O producție cinematografică finanțată în proporție de 80% din donații, strângeri de fonduri prin platforme media și evenimente locale, inclusiv din propriile resurse financiare ale regizoarei.
Cu speranța că va avea mai multă susținere în afara țării, Victoria Baltag face apel la diaspora română, refugiată în Canada și SUA, printr-o serie de evenimente de fundraising. Anul acesta strângerea de fonduri necesară finalizării producției a început pe 28 februarie în Toronto și s-a continuat în zilele următoare prin evenimente susținute la Edmonton, Calgary, Regina, ultimul din Canada având loc pe data de 9 martie la biblioteca publică din Winnipeg. Evenimente care s-au desfășurat sub îndemnul de a nu uita niciodată ce s-a întâmplat la Pitești și de a încerca din răsputeri să nu repetăm greșelile istoriei. Întrucât, lecțiile neasimilate ale trecutului se pot transforma oricând într-o istorie repetată.
Ana-Maria Caminski
Correspondent in Romania, pentru NASUL TV Canada
Articol complet
“Experimentul Pitești” în Canada