O serie de cutremure puternice a afectat saptamana trecuta Japonia, Ecuadorul si Tonga, iar multi s-au temut ca cele trei seisme au fost declansate unul de altul, relateaza ziare.com
Expertii dau insa asigurari ca a fost vorba numai de o „coincidenta nefericita” si ca epicentrele au fost mult prea indepartate pentru a se influenta reciproc.
Japonia, Ecuadorul si Tonga se afla toate trei pe asa-numita „Centura de Foc a Pacificului”, o zona de 40.000 de kilometri lungime unde se afla majoritatea vulcanilor activi si inactivi ai planetei si unde se intersecteaza placi tectonice majore, scrie L’Humanite.
In aceasta zona se produc circa 90% dintre cutremurele din lume si aproximativ 81% dintre seismele majore. Mai mult, 22 dintre cele mai puternice 25 de eruptii vulcanice din ultimii 11.700 de ani au avut loc tot de-a lungul Centurii de Foc a Pacificului.
Cu toate acestea, o legatura de cauzalitate este putin probabila. „Din ce ne dam seama, aceste cutremure nu sunt legate”, a declarat John Vidales, director in cadrul Departamentului de Seismologie al Universitatii din Washington, citat de USA Today. „Am avut cutremure mult mai mari care nu au declansat seisme atat de departe. Este destul de clar ca avem de-a face cu o coincidenta”, a adaugat el, citat de ziare.com
„Este, din pacate, vorba de o circumstanta statistica nefericita, dar nu ne confruntam cu o intensificare a seismicitatii in aceasta parte a Globului. Stim, in schimb, ca un cutremur poate accelera producerea unui alt seism aflat pe o falie din apropiere”, a explicat si Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Stiinte ale Pamantului din Strasbourg, citat de Europe 1.
„Majoritatea seismelor majore s-au produs in jurul Pacificului. Exista o serie de falii care nu s-au rupt si care se vor rupe. Din pacate, nu stim cand, dar in jurul Pacificului, asa-numita ‘Centura de Foc’, este zona care concentreaza majoritatea seismelor, pentru ca Placa Pacificului se deplaseaza cu o viteza extrem de mare si, in concluzie, genereaza in mod regulat seisme importante”, a adaugat el.
„Distanta (dintre epicentre – n.red.) este prea mare pentru a exista o relatie de cauzalitate. Interactiunea intre seisme – unul care sa declanseze un altul – este de ordinul a cateva zeci, cateva sute de kilometri”, subliniaza si Pascal Bernard, seismolog la Institutul de Fizica a Pamantului din Paris, citat de Itele.
Distanta dintre epicentele seismelor de saptamana trecuta a fost de circa 10.000 de kilometri.
Tari zguduite de cutremure, in doar cateva zile
Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs joi seara in Japonia si a provocat moartea a 10 persoane. Dupa mai putin de 48 de ore, un alt cutremur, cu magnitudinea 7,3, a afectat arhipelagul nipon si s-a soldat cu cel putin 30 de morti.
Tot sambata, un cutremur cu magnitudinea 7.8 a lovit Ecuadorul. Cel putin 272 de oameni si-au pierdut viata, iar peste 2.500 au fost raniti. Orase intregi au fost distruse aproape in totalitate, iar echipele de salvare cauta inca supravietuitori pe sub daramaturi.
Duminica, un alt seism, cu magnitudinea 5,8, a afectat arhipelagul Tonga, fara a face, insa, victime, potrivit ziare.com