Un român stabilit în Canada vrea introducerea votului prin corespondenţă şi precizează că în afară de Torono şi Vancouver, românii stabiliţi mai ales în Canada de Vest, nu-şi pot exercita dreptul constituţional pentru că nu există secţii de votare.

Dan Palval este stabilit cu familia în oraşul Calgary aflat în provincia canadianaă Alberta şi vrea să tragă un semnal de alarmă pentru ca autorităţile din România ca să le redea dreptul la vot prin luarea unor măsuri legale.

Ca să poată vota, Dan Paval ar trebui să ajungă în Vancouver şi să străbată, astfel, peste 900 de km, adică 10 ore de condus.

Românul a trimis o scrisoare la Redacţia Naşul TV. iată ce ne spune:

„Majoritate a romanilor din Canada NU au cum sa voteze deoarece toate guvernele postdecembriste sunt doar interesate numai de banii nostri trimisi in tara – o buna parte ajungând chiar in buzunarele lor . NU-i interesează si de dreptul nostru inscris in constitutie: DREPTUL LA VOT!

Si eu si sotia am votat in tara de cite ori am avut sansa de a fi acolo in perioada alegerilor. În total, de trei ori in ultimii 18 ani! Nu stiu ce se intimpla in Quebec, dar stiu ca in Canada de vest / anglo-saxona, numai romanii care locuiesc in Toronto si cei din Vancouver au sansa sa voteze. In Ottawa, locuiesc deasemenea ceva romani, insa nu se compara cu numarul celor din orasele mai sus mentionate: citeva sute de mii!
Intre cele doua orase mari, Toronto si Vancouver, unde locuiesc de asemenea un numar foarte important de romani, nu se poate vota!

Canada este o tara foarte mare! Dar sa vedem cât de mare este si ce distante uriase ii despart pe romanii care locuiesc in provincia Alberta, cea mai bogata in petrol din Canada, mai ales in orasele Calgary (capitala petrolului) si Edmonton (capitala provinciei Alberta).

Calgary – Vancouver: 970[km], 10 ore de condus sau peste o ora cu avionul.

 

Oare cine este TÂMPIT sa faca o astfel de excursie pentru a vota, când dureaza zile si costă poate mii de dolari? Iar iarna de vreo sase luni te descurajeaza si mai mult! Vreau sa mai stie romanii ca o tara bogata precum Canada, cu o economie foarte puternica NU si-a permis sa mai faca cheltuieli cu ambasada din Bulgaria, asa ca cea de la Bucuresti este si a Bulgariei! Spun acest lucru deoarece eu NU vreau sa se se infiinteze noi consulate pe banii romanilor!

Ce vreau eu si zecile de mii de romani din British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Regina etc. este VOTUL ELECTRONIC! De urgenta! S-a furat si se fura mult prea mult!

Daca la Microsoft a doua limba vorbita in companie este romana, sa stii, draga Nasule, ca in multe companii petroliere sau de IT, se vorbeste romaneste! De fapt, foarte multi ingineri petrolisti care au terminat facultatea la Ploiesti sunt oameni de baza la cele mai mari companii din industria petrolului, urmati de ingineri IT, mecanici si electrotehnisti.

Daca am mai da iarna canadiana la o parte – ceea ce nu e lucru usor – sa stii ca majoritatea romanilor din Alberta traiesc MULT peste nivelul mediu; majoritatea au case, cite doua masini si desigur bani destui in conturi, mai ales pentru batrânete”, scrie Dan Paval în scrisoarea adresată Redacţiei Naşul TV.

De asemenea, în scrisoarea trimisă, românul a ţinut să facă şi o precizare foarte inportantă legată de adopţiile de copii care au fost făcute imediat după Revoluţie.

În perioada anilor ’90, mai multe familii canadiene au adoptat copii din România, însă niciodată nu s-a pus problema problema existenţei traficului de minori, ne spune românul.

Iată un articol din presa străină care vorbeşte despre adopţiile de copii: vancouversun.com

Şi pentru a se convinge că în Canada nu au existat fapte referitoare la traficul de persoane, românul a cerut câteva explicaţii autorităţilor canadiene. „Am cerut oficial informatii de la autoritatile canadiene despre cei trei copii din Rasinari! Am primit cam in treizeci de zile raspunsul oficial”, ne scrie Dan Paval.

Iată şi răspunsul autorităţilor:

„Good day gentlemen,

Our investigation demonstrated that children are all alive and there is no evidence that indicates the existence of a criminal organization involved in the organ trafficking of those children.

Under the Privacy Act law, no further information can be disclosed.

For any additional information on this matter or details about the investigation, please contact the official authorities in Romania.

For your information, here are some links and recent press reports on adoptions of children from Romania, by Canadian families during the 1990s”.