”Atunci am înțeles că înșelăciunea (…) este răspândită la toate nivelurile și m-am retras. Am făcut patru valize și cu trei copii sub patru ani am plecat în Australia, am fost admis la două universități (Deakin University și Victoria University) pe același profil pentru că îmi doresc să studiez inginerie electrică. Sunt gata să fiu săracul Australiei, dar să pot termina facultatea și copiii mei să nu mai trăiască umilințele din partea unora ca cei de la UEM Reșița, așa cum le-am trăit eu.
Printre altele, după ce am cerut ca profesorii și studenții să vină la ore, m-au amenințat că mă calcă cu mașina sau îmi violează soția. (…) Pentru un singur lucru pot să mulțumesc UEM Reșita, că m-a ajutat, prin scârba provocată, să am curajul să mă urc într-un avion cu trei copii mici și să încerc să trăiesc o altfel de viață, indiferent dacă aceasta va fi o provocare imensă pentru familia noastră. Vom fi săraci, vom învăța și Dumnezeu ne va ajuta să uităm încet, încet umilințele unor derbedei “academici”. Pentru cei care nu pot pleca însă, din diverse motive, cred ca este bine ca pregătirea profesională să o facă oriunde în altă parte, dar nu în universități de genul UEM Reșița. Toată viața vor fi datori pentru o diplomă care le-a fost oferită cadou de niște impostori academici.”
Fragmentele de mai sus, fac parte din comentariile de la articolele publicate pe România Curată, legate de situația de la Universitatea Eftimie Murgu (UFM) Reșița, semnate Vlad Lăzărescu. România Curată l-a contactat pe mail pe autorul comentariilor, a aflat că Vlad Lăzărescu a fost student la UEM Reșița, între octombrie 2011 și februarie 2014, la specializarea Electromecanică, domeniul de licență Inginerie Electrică. La solicitareaRomâniei Curate, Vlad Lăzărescu a detaliat experiența lui la UEM Reșița și motivele pentru care spune a ales să emigreze în scrisoarea electronică pe care o puteți citi mai jos. Decanatul Facultății de Inginerie a UEM a confirmat faptul că Vlad Lăzărescu a fost student între 2011 și 2014, afirmând că a plecat în Australia în 2014, fără a da o explicație de ce a renunțat la școală.
Domnule Mihai, eu sunt unul dintre cei despre care vorbiți,
Acum din fericire, deși în patru valize nu încap prea multe lucruri atunci când pleci cu familia la așa o distanță și în așa condiții, încercăm să ne integram în sistemul australian de învățământ, de muncă și ne bucurăm de micile realizări, de fiecare pas făcut cu ajutorul lui Dumnezeu.
Am plecat ca turiști, fără să știm ce ne așteaptă, am vrut însă să putem respecta legea și să vedem dacă este loc și pentru noi aici. După hăituiala din UEM Reșița, și nu numai, încercăm să privim Australia cu realism și să ne dozăm efortul ca să putem supraviețui într-o lume nouă și destul de provocatoare pentru o familie cu copii, mai ales că toți sunt sub patru ani.
UEM Resita a jucat un rol important în hotărârea pe care am luat-o de a părăsi țara, iar faptul că am putut alege între două universități serioase mi-a dat curaj să pot merge mai departe deși suntem departe de tot ce a însemnat familie, prieteni și cele dragi.
Voi trece la cele importante:
Da, le-am reproșat diverșilor profesori că lasă studenții să copieze, inclusiv doamnei Frunzăverde. Le-am cerut să respecte regulamentele și așa au făcut… adică au schimbat regulamentele după ce sesiunea a început deja, pentru ca din cauza nefrecventării peste 70-80% din studenți nu ar fi putut intra în examen (puteți verifica regulamentul anterior celui schimbat în 01/02 2012, în care s-a renunțat la frecvența obligatorie clară, procentuală, la cursuri, laboratoare șamd și s-a trecut o frază evazivă în care urmau ca lucrurile să fie de bun simț…)
Am stat singur la tablă două ore doar cu profesorul de matematică (dl Hălălae, după ce am cerut în scris ca acesta să vină la ore. (Sesizări cu nr: 111/16.12.2012 și 124/ 11.01.2012) Ce au făcut? Au spus (conform răspunsului UEM nr 127/ 17.01.2012) că se va monitoriza situația la Matematică cu comisii de examinare la cele două discipline și se va căuta înlocuirea profesorului cu un alt cadru didactic. Ce au făcut de fapt? L-au lăsat profesor la seminarii, deși regulamentul UEM prevedea situații ca acestea în care, obligația era, datorită stării conflictuale, schimbarea profesorului sau mutarea în altă clasă a studentului ca nu cumva să aibă loc răzbunări din partea celui vizat. Nu au făcut nimic, astfel că mi-a dat nota 4 la seminarii deși la profesorul de curs aveam zece. M-am dus pe banii mei la mărire de notă după ce am văzut că nu răspund în timp util sesizării scrise (dl Răduca E. ,decan pe vremea aceea, după ce i-am trimis sesizarea pe emailul instituției mi-a spus că nu are obligația să-mi răspundă, lucru negat de juristul instituției) în care relatam dialogul cu profesorul respectiv (Hălălae I.), care mi-a spus că ”doar nu credeam că o să iau bursă de merit și el va rămâne cu porcăriile alea la dosar – adică găsit vinovat pt. chiul sistematic de la ore” . Am luat 9 la mărire de notă, după care le-am cerut înapoi banii de “mărire de notă”. Știți care este culmea? Mi-au dat banii înapoi, nu și-a cerut însă nimeni scuze (conform răspunsului nr. 697 din 26.04.2013).
În amfiteatrul plin de studenții anului I și II i-am reproșat d-nei Frunzaverde că nu avem nici măcar săpun să ne spălam pe mâini la toaletă (era sesiunea de bun venit pt. anul I, în 2012, când toată lumea lăuda minunățiile din UEM moment în care nu am mai putut răbda minciunile și am cerut cuvântul). Mi-a răspuns că studenții îl sustrag. În particular mi-a spus însă că mai dă la femeile de serviciu, că au salariul mic. I-am reproșat că sunt ore unde am fost doar eu cu profesorul. Mi-a răspuns că va verifica, dar nu a făcut nimic serios.
Profesorii Piroi (Masini Electrice I), Ruja (TSRA), Răduca E. (Dispozitive Electronice) și nu numai, refuzau să dea tematică de examen, am cerut-o în scris, ne-au trântit titlurile lecțiilor în față efectiv, după perioada legală în care trebuiau să o facă, și după protestul în scris, deși în regulament, ca și dată și conținut se vorbea clar despre cu totul altceva, respectiv cel târziu în săptămâna a 12-a din 14 de studiu, și astfel elaborată încât să poată avea loc o autoevaluare a studentului, clară și cuprinzătoare.
În anul trei (02.2014), după ce profesorul Piroi a fost penalizat la salariu (avertisment scris) pentru jigniri aduse studenților, inclusiv mie, deși nu i s-a cerut să ne ceară scuze, acesta a primit în examen trei colegi fără drept de examinare pt. nefrecventare, dar nu m-a primit pe mine, care aveam prezența și îndeplineam condițiile. A trecut unul singur, Darie Valentin, a cărui absențe au fost motivate fără drept legal, fără recuperare de laboratoare, obligatorii de altfel (nu s-au organizat ore de recuperare și nu s-au plătit cu chitanțe orele presupuse recuperate; totuși i-a fost permisă intrarea în examen, deși nu avea acest drept din cauza absențelor la cinci laboratoare obligatorii, lucru verificabil și din contabilitate și fișa de prezență, parte în dosarul cu protestul). Unul dintre punctele protestului a avut în vedere și faptul că Dl Piroi I (Mașini Electrice) a refuzat să organizeze ședinte de recuperare a laboratoarelor, cu excepția unuia. Deși colegul avea cinci absențe și nu s-au organizat recuperări, i-au fost motivate cinci laboratoare, în total 10 ore, în doar 2 ore și fără să plătească cele 8 ore, conform regulamentelor. Dl Piroi, atât mie personal, cât și prin d-na decan Hamat C., mi-a transmis că nu mă primește în examen, iar după examen mi-a transmis că am fost absent – ce faci în situația asta ca student?
Știți care este culmea, acest student a fost singurul a cărui semnătură a dispărut de pe copia cu protestul scris, depus de cei câțiva studenți la inițiativa mea cu privire la abuzurile profesorului respectiv (am originalul semnat și copie după originalul de la UEM unde a dispărut semnătura), care, de altfel, a și fost gasit vinovat de jigniri conform Comisiei de Etică și penalizat cu avertisment scris (conform raportului de caz nr.17 din 06.03.2014).
”Atunci m-am retras”
Atunci am înțeles că înșelăciunea (prin ștergerea semnăturii în mod vizibil și flagrant dar și prin penalizările blânde la fapte dovedite cu atâta greutate (că tuturor le era frică de repercursiuni) este răspândită la toate nivelurile și m-am retras legal, având dreptul la concediu parental. Am făcut patru valize și cu trei copii sub patru ani am plecat în Australia, am fost admis la două universități (Deakin Univeristy și Victoria University) pe același profil pt. că îmi doresc să studiez inginerie electrică. Am ales VU datorită unor argumente financiare și de locație, iar acum încerc să supraviețuiesc în situația dată. Am vrut pt. mine și copii mei un alt viitor și sunt gata să fiu săracul Australiei, dar să pot termina facultatea și copiii mei să nu mai trăiască umilințele din partea unora ca cei de la UEM Reșița, așa cum le-am trăit eu când, printre altele, după ce am cerut ca profesorii și studenții să vină la ore, m-au amenințat că mă calcă cu mașina sau îmi violează soția.
As putea cumva sa iau legatura cu aceasta familie? Locuiesc in Melbourne, si, din articol, inteleg ca si ei au venit tot in Victoria…poate au nevoie de ajutor… Multumesc
Micky, multumesc pt grija, apreciez gandul tau. Nu este usor acum la inceput dar facem tot posibilul sa mergem mai departe, sper sa reusim in ciuda adversitatiilor de tot felul. Iti doresc cel putin la fel de mult bine cat intentia ta frumoasa!
Ca de obicei cele scrise mai sus de catre unul dintre acei romani care se va inregimenta precis in grupul celor care de afara vor face obiectul „mandriei nationale” ,grup alcatuit din oameni care s-au scrbit la timp de ceea ce le ofera tara asta va ineresa cititorii dupa cum se va vedea din comentariile …lipsa .Ca este profund adevarat ce scrie tanarul proaspat si voluntar emigrat ,nu se indoieste nimeni dar ce este la fel de profund adevarat ,este ca numarul comentariilor la acest articol demonstreaza cat ecou are un asa adevar targic si distructiv in mintile si constiinta romanilor ..cititori. Zero… Ba s-au gasit reprezentantii de baza ai nesimtirii nationale sa posteze total imbecil anunturi de excrocherie la zi prin munca in timpul liber de parca are toata lumea de lucru dar exista si de lucru in timpul liber ,ca sa …traim bine!! O lamaie va rog……
O data rupt lantul nenorocit ce te leaga de sistem poti sa spui cu obida si sinceritate ce ai trait sau lupta ta ce te-a dus la emigrare.
Nu scrie nimeni din Romania despre acest fenomen. El este aparat.
Autorul isi asuma totul, incepind cu identiatea sa, ceea ce nu e cazul pentru majoritatea comentatorilor in general.
Fenomenul este absolut general. De unde atitea universitati in Romania, cind pina in 89 era clar : 1 profesor, x conferentiari, y lectori/sefi de lucrari, z asistenti. Iar doctoratele erau blocate de ceva ani, ca si avansarile?
S-au facut atunci pe banda si de atunci o tin asa.
Toata lumea vorbeste de copiat si plagiat acum, nespunind ca si inainte se aranjau/ cumparau examene la facultate, ca lucrarile de stat trebuiau sa aiba minim 130-150 de pagini si atunci se copia de zor in ele, ca ghilimelele erau utilizate numai la citatele din tovarasul….
O munca serioasa prin biblioteci printre tezele de doctorat din anii 70-80 ar scoate la iveala multe surprize…
Despre plagiat? Pai cine mai stie de Eugen Barbu si plagiatul lui pentru care n-a patit nimic? Sau de Ion Gheorghe si plagiatul din Lao Tze, pentru care cel ce l-a facut public, Dorin Tudoaran, a avut de suferit?
Posibilitate
reala si serioasa de castig! Toti oamenii ambitiosi si seriosi pot acum sa castige in mod real si
verificat mai multi bani, in timpul liber, cu o activitate placuta, simpla,
accesibila. Nu e nevoie sa recrutati oameni, nu e nevoie sa va complicati cu
detalii inutile. Totul e sa doriti sa incepeti! Cereti acum mai multe detalii
la adresa de email: [email protected]
Nu va e rusine sa postati anunturile voastre de spalati pe creier ca replica la o situatie asa de grava a unor romani?????? Ati capiat de tot, roboti ahtiati dupa bani ce sunteti!
Nu le e rusine deloc. Sunt genul de oameni avizi de bani care nu dau doi bani pe cei din jur si ii exploateaza ori inseala de cate ori li se iveste ocazia fara nicio urma de regret! Cunosc astfel de exemplare cu un caracter atat de jegos incat, cu greu le pot spune oameni. Dupa mine, i-as condamna 10 ani la ocna cu dalta si ciocanul!
fuck!
Comentariile sunt închise.