De 14 ani, RATB aplică ilegal sancțiuni contravenienților. Ilegalitatea constă în nerespectarea hotărârilor de consiliu municipal referitoare la cuantumul amenzilor. Iar consecința poate fi anularea sancțiunilor și returnarea banilor către cei care au păstrat procesele verbale. PUTEREA a intrat în posesia unui referat intern al RATB, prin care consilierul juridic Cătălina Ștefania Cristea îl informează pe directorul general al regiei de transport a Capitalei (Adrian Criț la acea vreme), încă din 2011, că „nu are temei legal suma minimă de 100 de lei care se aplică în baza procesului verbal de contravenție”.
Cristea propunea și soluții: fie proiect de hotărâre de consiliul local municipal, prin care valoarea minimă a amenzii să fie rectificată (majorată) de la 80 la 100 de lei, fie rectificarea valorii minime a amenzii în tipizatul procesului verbal. Și Serviciul Comercial al RATB a constatat neconcordanțele dintre hotărârile CLMB și procesele verbale de contravenție ale RATB. Mai mult, s-a constatat că procesele verbale nu erau arhivate, ci depozitate pe unde se apuca, în condiții improprii, nesecurizate. Consilierul general independent Cristinel Deaconescu i-a adresat, joi, o interpelare pe acest subiect viceprimarului Dan Darabont, în plenul Consiliului General. Darabont, care coordonează transportul public bucureștean nu a avut replică nici la întrebarea referitoare la amenda minimă, nici la cea referitoare la suprataxa de 50 de lei – eliminată prin hotărâre de consiliu, dar aplicată în continuare de RATB. Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava (PNL) ne-a indicat să ne adresăm purtătorului de cuvânt, iar acesta ne-a replicat că nu are pe cine să întrebe – semn clar că pisica moartă se aruncă de colo-colo. În schimb, Deaconescu și-a detaliat punctul de vedere într-un interviu acordat ziarului PUTEREA.
O interpelare publică făcută în plenul Consiliului General a şocat asistenţa. Consilierul general Cristinel Deaconescu i-a adresat viceprimarului PSD, Dan Darabont, care are atribuţii de coordonare a transportului public bucureştean, întrebări cu privire la nerespectarea Normelor privind desfăşurarea transportului în comun în mijloacele de transport RATB şi modul de sancţionare al abaterilor săvârşite. Consilierul independent invocă art. 10 al.1 al Hotărârii CGMB nr. 71 din 17 ianuarie 2008, care modifică HCGMB156/2001, care prevede că „abaterile de la dispoziţiile prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 80 la 100 lei”. Pe tipizatele, respectiv Înştiinţările de plată prin care se aplică sancţiunea, este indicată doar HCGMB nr. 156/2001, iar amenda aplicată este mai mare, adică între 100 şi 150 de lei. A doua ilegalitate invocată de consilierul general se refră la suprataxă. „De ce RATB nu aplică HCGMB 156/23 august 2001 prin care a fost anulată suprataxa de transport în cuantum de 50 lei şi continuă să sancţioneze călătorii de 14 ani cu această sancţiune pentru care nu există bază legală începând cu 2001?”, a întrebat Deaconescu. El a cerut răspuns până la şedinţa următoare a CGMB şi să-i comunice care sunt măsurile pe care le-a întreprins pentru reglementarea situaţiei sesizate.
PUTEREA Vreţi să spuneţi că RATB i-a furat pe bucureşteni de 14 ani?
Cristinel Deaconescu: Ceea ce am spus este că începând cu anul 2001, RATB nu mai are baza legală să aplice sancţiunea numită suprataxa de 50 de lei. Este adevărat că prin HCGMB nr. 71 din 17 ianuarie 2008, când s-au majorat tarifele RATB, colegii mei din Consiliul General au majorat alături de tarifele de transport şi cuantumul acestei suprataxe de la 40 la 50 de lei, dintr-o eroare.
De ce colegii şi nu şi dumneavoastră?
La data respectivă nu eram consilier general.
Dacă s-a votat majorarea suprataxei înseamnă că ea trebuie aplicată, nu-i aşa?
Nu se poate majora o taxă care nu este în Regulamentul RATB, prin care se stabileşte cum, pentru ce şi în ce condiţii se aplică suprataxa. Dacă nu este trecut în regulament pentru ce faptă se aplică sancţiunea, controlorii pot aplica suprataxa pentru ca aveţi un geamantan, sau că staţi în picioare, sau ca vorbiţi la telefon. Prin HCGMB 156/2001, când s-au aprobat normele privind desfăşurarea transportului în comun – acestea fiind atributul exclusiv al CGMB – la art. 2 este specificat că „Decizia 688/1974 prin care a fost aprobat vechiul regulament se abrogă, precum orice alte decizii sau dispoziţii contrare prevederilor prezentei hotărâri îşi încetează aplicabilitatea”.
Se mai poate repara greşeala? Cine plăteşte şi care este prejudiciul creat?
Nu, trebuie puse în aplicare hotărârile de consiliu pe care le-am indicat. Conducerile RATB şi directorii din Primăria Capitalei care au răspuns de RATB, trebuie să răspundă la întrebarea cine plăteşte. Veniturile RATB din suprataxă şi din amenzi reprezintă un secret pentru Consiliul General. Conducerea RATB nu vrea să ne informeze, deci nu se ştie valoarea prejudiciului.
De ce este aplicată o amendă mai mare decât cea votată în CGMB?
Procedura este următoarea. Controlorul întreabă călătorul fără bilet daca are act de identitate. Tentaţia acestuia este să spună ca nu are acte asupra lui, ca să nu fie sancţionat. Atunci i se oferă posibilitatea de a plăti sancţiunea prin cumpărarea unui card valabil pentru acea călătorie denumită „suprataxă”. Dacă i-ar aduce la cunoştinţă călătorului că poate plăti amenda care este mai mică decât suprataxa, dacă e plătită în 48 de ore, sigur ar prefera să plătească amenda. Acesta este un abuz în funcţie a directorilor RATB la data la care s-a dat hotărârea.
Unde se duce suprataxa şi unde se duce amenda?
Suprataxa reprezintă venituri suplimentare pentru RATB, încasate ilegal, iar amenda se plăteşte la Direcţia taxe şi impozite locale şi se constituie venituri la bugetul local. Interesantă este poziţia biroului juridic al RATB. Astept cu mult interes măsurile care vor fi luate de viceprimarul PSD Dan Darabont.
Citi’i articolul integral pe puterea.ro.