Liderul pieţei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, SC Electrica SA are, din 14 octombrie, un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie.Numirea lui Victor Cionga a avut loc în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie de după privatizarea companiei. Alegerea lui Cionga s-a făcut după multe jocuri de culise, iniţial fiind dată sigură numirea ca preşedinte al CA al Ariellei Malard de Rothschild.
După ce s-a lămurit situaţia de la vârful Electrica SA, a început vânzoleala pentru funcţiile executive. Interesele fiind mari, luptele sunt dure, se fac şi se desfac prietenii, dar mai ales cei în funcţii încearcă să mai dea nişte tunuri pe ultima sută de metri. Este şi cazul pe care vi-l prezentăm în episodul de astăzi, urmând să revenim cu alte minuni care se petrec acolo.
„Încă de la înfiinţare, în anul 2005, SC Electrica Serv SA a reprezentat pentru cei care au condus-o şi pentru autorităţi o sursă de venituri prin intermediul unor societăţi parazitare. Problemele apărute la această societate au fost sesizate autorităţilor în repetate rânduri, sesizări care în mare măsură au rămas fără răspuns. O situaţie aparte o reprezintă modul în care se fac achiziţiile de bunuri şi servicii, fără licitaţie cu încălcarea OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Motivaţia folosită întotdeauna a fost că SC Electrica Serv SA are ca acţionar unic pe SC Electrica SA, nu statul român şi că nu sunt obligaţi să respecte OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii”, arăta într-o ÎNTREBARE adresată premierului, în 2010, de către deputatul Mircea Gheorghe Drăghici.
Situaţia este neschimbată şi în momentul de faţă, mai ales după ce statul a devenit minoritar la SC Electrica SA în urma listării la bursă din această vară.
Tunul care se pune la cale
În aceste zile, pe masa Consiliului de Administraţie al Electrica Serv s-ar afla o propunere de achiziţie de sisteme informatice de peste 5 (cinci) milioane de euro. Evident tot cu ocolirea licitaţiei prin SEAP. Surse din interiorul companiei susţin că suma de cinci milioane de euro este exagerată, mai mare de câteva ori decât preţul pieţii. Contractul, adică banii, ar fi deja direcţionat către o companie transnaţională cu sucursală în ţara noastră, al cărui acronim este format din două litere. Compania „este pregătită să câştige acest contract, iar un draft al caietului de sarcini a fost trimis la Electrica Serv” pentru securizarea licitaţiei, ne-au transmis surse din interior. În acest moment, Electrica Serv are următorul CA: Adrian-Gheorghe MARIN (preşedinte), Eugen DAVIDOIU, Cătălin LEONTE, Gabriela SANDU, Gabriel-Răzvan BĂDAN, iarca director general îl are pe Eugen Davidoiu, unul dintre băieţii deştepţi din domeniu, din cariera căruia relatăm în continuare doar câteva „fapte de vitejie”.
Cine este Eugen Davidoiu
Directorul general al Electrica Serv Eugen Davidoiu a condus, în perioada 2007-2009 Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), unde a cesionat creanţele societăţii, în valoare de 128 de milioane de lei, către o firmă de apartament, Best Recuperare Creanţe. În aceeaşi perioadă (2008), directorul de atunci al Electrica Serv, Mihai Rădulescu, a semnat cu două săptămâni înainte să-şi termine mandatul trei contracte de cesiune de creanţă cu aceeaşi firmă de recuperare. Potrivit surselor PUTEREA, atât Eugen Davidoiu, cât şi Mihai Rădulescu sunt „pionii” fraţilor Vasile şi Ioan Creştin într-o filieră de „sifonare” a banilor prin cesiuni de creanţe. Potrivit unor surse judiciare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmărirea penală a fost dispusă, în 2010, împotriva fostului director general al SNLO Eugen Davidoiu, a fostei şefe a Departamentului Juridic Diana Dumitraşcu, a fostului director financiar contabil Stana Micu Pânişoară, precum şi a fostului şef al Biroului financiar-bugete Constantin Şega. Cei patru au fost acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată. Aceştia au încheiat, în perioada octombrie – decembrie 2008, mai multe contracte de cesionare de creanţe ale SNLO către firma Best Recuperare Creanţe SRL. Un asociat al acestei firme, Ioan Daniel Ioaneş, precum şi avocatul Benone Ovidiu Voicu, au fost şi ei urmăriţi penal, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de care au fost acuzaţi reprezentanţii SNLO. Potrivit surselor noastre, SNLO a „uitat” să negocieze în acest contract valoarea onorariilor şi pe cea a comisioanelor, lăsându-i pe recuperatori să şi le stabilească, astfel încât Best Recuperare Creanţe şi-a oprit mare parte din bani. Ulterior, Best Recuperare Creanţe cesionează mai departe creanţele către Recovery Best Solution pentru ca într-un final acestea să ajungă în portolfoliul unor firme controlate de cetăţeni bulgari. Interesant este că Eugen Davidoiu a fost scos de sub învinuire în acest dosar, iar în final, doar avocaţii de la Best Recuperare Creanţe au primit condamnări. Presa gorjană vorbeşte de „famiglia” Davidoiu la Electrica Serv, după ce acesta şi-a adus nevasta şi nepotul în posturi la departamentul de Investiţii.
Cesiuni de creanţe la indigo
Cam acelaşi lucru în privinţa cesiunilor de creanţe s-a petrecut la SC Electrica Serv în 2008, în mandatul directorului general de atunci, Mihai Rădulescu, când creanţele la SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA, SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA şi SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA au fost cedate către SC Best Recuperare Creanţe SRL, la cabinetul de avocatură Benone Voicu. Societatea de recuperare a creanţelor a fost reprezentată de avocatul Ioan Ionaş, iar contractul a fost semnat în ultimele două săptămâni de mandat de către directorul Mihai Rădulescu. La trei zile de la semnarea contractului, deşi plăţile către Electrica Serv erau în curs, reprezentanţii SC Best Recuperare Creanţe SRL au cerut în instanţă falimentul celor trei societăţi de distribuţie şi executarea lor silită.
Fraţii Creştin, implicaţi în fraude bancare
Potrivit surselor noaste, schema cu creanţele pe care Eugen Davidoiu a pus-o în practică la SNLO şi Mihai Rădulescu la Electrica Serv e gândită de fraţii Creştin. Cei doi, Vasile şi Ioan Creştin, au fost trimişi în judecată anul trecut pentru iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup în Dosarul „Bancherilor”, alături de afaceristul Marius Locic, pentru fraude bancare de 85 de milioane de euro. În acest dosar, mai mulţi directori şi şefi de sucursale al BRD au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin. Potrivit DIICOT, ancheta a vizat obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.
CA al Electrica SA
Victor Cionga, Victor Vlad Grigorescu, Cristian Buşu, Arielle Malard de Rothschild, Michael Adriaan Maria Boersma
Sursa si documente: puterea.ro