In aceste zile are loc o operatiune complexa, fara precedent, de infiltrare a ANAF-ului cu ofiteri ai SRI sub acoperire. Insa, dupa cum sustin sursele noastre, nu este nicidecum vorba de vreo misiune executata in sprijinul procurorilor DNA, asa cum am fi tentati sa credem la prima vedere. Ci doar de inceputul unei stranse colaborari prin care detasatii de la SRI, specialisti in combaterea evaziunii, vor sa-i sprijine pe inspectorii de la Antifrauda sa recupereze sume uriase de bani la bugetul statului.
Practic, astfel se transpune in practica unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale serviciilor romanesti de informatii. Pentru ca, dupa ce evaziunea fiscala a fost bifata in CSAT drept principala vulnerabilitate la siguranta statului, organele abilitate au acum posibilitatea de a actiona in mod direct in combaterea acestui flagel. Iar dupa „tiganeala” cu micii comercianti, care a dus un imens prejudiciu de imagine celor de la ANAF, in ciuda sumelor de necontestat aduse la buget, cei de la SRI s-au hotarat sa le dea o mana de ajutor inspectorilor fiscali. Prin intermediul carora vor sa dea asaltul la multinationalele care, desi au scos din tara zeci de miliarde de euro prin tot felul de inginerii fiscale la limita legii, se credeau intangibile. Asta insa pana sa intre SRI-ul pe felie…
Infiltrari masive
De obicei, atunci cand „acoperitii” de la SRI isi fac „pe sestache” aparitia prin alte institutii ale statului roman, nu se anunta nimic bun pentru structurile infiltrate. Insa, de aceasta data, lucrurile par sa stea cu totul altfel, desi, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, numarul total al sereistilor care vor fi „pompati” in structurile de ANAF va ajunge in cel mai scurt timp la peste o suta de persoane. Un numar imens, fiind astfel vorba, fara putinta de tagada, de cea mai spectaculoasa misiune asumata de catre SRI in ultima vreme, cel putin de aceeasi amploare cu cea de sprijinire a procurorilor DNA in marile cazuri de coruptie pe care oamenii Laurei Codruta Kovesi le instrumenteaza. Mai mult, se poate spune si ca ampla operatiune de infiltrare are un dublu rol.
Pe de o parte, este vorba despre timorarea din start a inspectorilor fiscali predispusi la „a pune botul” in timpul operatiunilor de control. Si implicit de o actiune de curatire a sistemului de proprii spagari. Insa cel mai important este ca ofiterii de informatii, care au fost specializati in depistarea si deconspirarea tuturor smecheriilor financiare prin care „gulerele albe” de la conducerea unor mari companii private fentau statul roman, ii pot dirija acum pe cei de la Antifrauda spre indeplinirea unui scop dorit de o mare parte a populatiei. Este vorba de taxarea nu doar a micilor comercianti, dar si a marilor evazionisti.
Nu recunosc nimic!
Desigur ca indeplinirea acestui deziderat nu este nici pe departe una usoara, tinand cont atat de expertiza financiara de care se bucura cei vizati, dar mai ales de presiunile pe care acestia le vor face pentru a nu le fi golite conturile de catre atat de blamatele pana acum institutii ale statului roman. Insa strategia prin care nu doar ca se va pune frau uriasei operatiuni de scoatere din tara a banilor facuti de catre filialele multinationalelor in Romania, dar se vor recupera si sume importante din miliardele sifonate pana acum, are sanse reale de reusita, daca va fi aplicata fara devieri de la planul original. Astfel, pentru inceput, ANAF-ul va declansa ample operatiuni de control, prin care vor lua la puricat toata contabilitatea multinationalelor din ultimii cinci ani. Si astfel vor fi verificate toate platile facute in acest timp, dintre care o buna parte sunt suspectate a fi unele fictive. De exemplu, contractele de consultanta dintre firmele mama si filialele din Romania, contracte prin care s-au instrainat o buna parte din banii facuti in tara noastra. Iar aceste plati pur si simplu nu vor fi recunoscute de catre organele fiscale, care vor cere plata „partii” catre statul roman pentru aceste sifonari de miliarde si miliarde de euro. Se va taia astfel acest veritabil „cordon ombilical” financiar prin care se pompau bani in afara, statul roman ramanand cu buzele umflate, din cauza indeciziei de pana acum a institutiilor cu atributii de control in acest sens. De aceasta data insa, daca nu cumva responsabilii politici vor ceda in fata inevitabilelor presiuni externe, planul pus la cale poate duce atat la recuperarea unei bune parti din banii scosi in afara tarii, cat si intrarea in normalitate, cu beneficii uriase pentru bugetul statului roman.
Sursa: enational.ro
TREBUIE FACUTE LEGI PENTRU DEZVOLTAREA TARII SI NU PENTRU PENALI.LEGILE SUNT FACUTE IN ASA FEL INCAT ORICE AFACERIST(CETATEAN) SA DEVINA INFRACTOR CA SA FII SUB CONTROL POLITIC.ROMANIA NE ESTE UN STAT DE DREPT IAR CETATENII EI NU SUNT LIBERI DEPIND DE NISTE DOBITOCI PENALI DE POLITICIENI.
Vise, vise si propaganda ptr tampiti. Primul pas ( vezi cazul Lukoil ) va fi acela ca vor incerca sa negocieze cu reprezentantii institutiilor statului ( ministere, prim ministru, presedinte ). Al doilea pas va fi amenintarea cu strangerea bagajelor si fluturarea indicelui de somaj care va creste fulminant. Al treilea pas: vor lua hotararea si ne vor spune in fata ca nu vor plati nimic dupa care, …. al patrulea pas ( si cel din urma ), vor iesi la tv reprezentantii celor doua tabere si ne anunta sec si indescifrabil ca s-a ajuns la un consens, adica, salariile celor ce lucreaza in multinationale vor fi majorate cu 100 lei pana la recuperarea intregii sume. Totul,… pas cu pas ! Mai e un pas pe care-l vom face noi : vom uita !
Cume le stii tu pe toate bibicule! Sau DOODLE mai bine zis!
da pana acum sri-ul nu a avut aceleasi atributii? nu trebuia sa identifice vulnerabilitatile statului in recuperarea datoriilor fiscale? nu a identificat marii datornici? sau acum actioneaza la o comanda mai serioasa ca sa isi pastreze cre4tineul ala de general cu 100 de stele functia, dupa ce l-a ajutat pe pamatuful de la cotroceni sa obtina scaunul de „rege”…
O operatiune de acest gen dureaza ani.Astianu trimiteau banii in plic afara.
4000 de persoane isi vor gasi de lucru au experienta in domeniul respectv si oricum o sa le dea salarii compensatorii pe restul contractului adica minim un an! nu merita sa fie pres statul roman pt Lukoil…kkti de rusi…se vor gasi alte companii nu asta e problema Exxon si British Petroleum…ai auzit de ele???
Comentariile sunt închise.