2-311Ce a fost mai greu a trecut, cel putin pentru cei care ancheteaza deturnarea fondurilor alocate prin programul POSDRU. Mai ales ca, din cate se pare, procurorii au reusit deja sa descalceasca incurcatele cai prin care se pierdea urma banilor, reusind astfel sa sistematizeze intreaga retea prin care au fost sifonate sute de milioane de euro.

Insa ceea ce i-a uimit cel mai mult pe cei care lucreaza la aceasta ancheta minutioasa nu este neaparat complexitatea schemei prin care se intorceau banii de la buget, ci faptul ca, practic, la mijloc este vorba de o „afacere de familie”, aceiasi oameni avand practic exclusivitatea accesarii acestor fonduri pentru „integrarea defavorizatilor”. Ca si faptul ca in acest domeniu s-a atins practic recordul in ceea ce priveste „dijma” obligatorie pe care trebuia sa o intoarca beneficiarii POSDRU, de nu mai putin de 65 la suta din fiecare proiect!

pag-1-tabel-1

Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, aceiasi „baieti destepti” au castigat cu obstinatie diversele proiecte derulate prin institutiile conduse de trio-ul ministerial format din Eugen Orlando Teodorovici, Rovana Plumb si Gratiela Leonida Gavrilescu. Iar modalitatea prin care s-a putut realiza aceasta „performanta” este asa-numita depunere in oglinda. De exemplu, intr-un proiect, unul dintre „favoritii” ministeriali este lider (solicitant) si ceilalti doi parteneri (P1 si P2). In urmatorul proiect, P1 devine lider si fostul solicitant si P2 sunt parteneri. Iar pentru a se inchide cercul, in al treilea proiect, P2 este desemnat lider si ceilalti doi devin parteneri. Si astfel au din start trei proiecte cu aceeasi activitate, care va fi prestata cel mult o data si „dijmuiesc” toate fondurile acordate pentru un intreg domeniu. Interesant este insa nu doar faptul ca aceiasi beneficiari se invart intre cele trei proeicte, dar cutuma descoperita de anchetatori arata ca partenerii isi schimba intre ei si echipele de management. Totul dupa intelegerea gen „tu o angajezi pe sora-mea la mine si eu pe nevasta-ta la mine, sa nu apara ca lucram cu rudele”, astfel de cazuri concrete intrand deja in vizorul procurorilor. Mai ales ca pana acum, Autoritatile de management nu s-au obosit sa sesizeze ca, de exemplu, beneficiarii care au castigat pe axa 5.2 si pe 6.1 sunt bagati concomitent in mai multe proiecte, astfel ca iau bani frumosi pe suprapunere de timp.

O treime la proiect, restul „mai sus”

Dupa cum sustin sursele noastre, in nenumarate cazuri se strang probe la greu privind impunerea echipelor de management si colaboratorilor a unui prag de 30-40 la suta din fondurile totale. Astfel, inca de la negocierile privind salariile, acestora li se spune ca trebuie sa semneze pentru sumele intregi, numai ca vor primi doar o treime, restul urmand sa mearga „mai sus”. Iar modalitatile de intoarcere a banilor sunt nenumarate, pistele urmate fiind cele care duc la inchirierea unor sali pentru cursuri care nu au loc, organizari de conferinte, promovarea proiectelor catre „prietenii” din mass-media, transportul de  participanti si achizitia de consumabile. In aceste cazuri cheltuielile justificative se umfla la greu, din moment ce cursurile nu se tin, serviciile nu se presteaza si astfel se poate intoarce incredibila „taxa” de 65 la suta!

Sudori si tinichigii pe banda rulanta

De departe, cel mai bine aceasta schema a functionat pe axele cu integrarea persoanelor defavorizate. Astfel ca mari surprize vor rezulta in urma numaratorii diplomelor eliberate in ultima vreme pentru scolarizarea „defavorizatilor” in meseriile de sudori, tinichigii, lucratori comerciali sau chiar antreprenori.

sursa: enational.ro

4 COMENTARII

  1. Probabil poentru ca nu lucrati in domeniu, nu cunoasteti faptul ca nu e pot :suprapune” mai mult de 12h/zi daca lucrezi in proiecte. Nu mai e ca in vremurile apuse cand rectorii facultatilor pontau pe proiecte cate 36 ore pe zi….
    65% nu se poate intoarce decat daca lucreaza toti gratuit si nu se face nimic. Doar TVA-ul care se pierde si contributiile salariale cred ca scad suma care ramane la acei estimati 65%. Asa ca daca nu se cumpara nici un pix, probabil se rezolva.
    Uneori sunteti prea „informati”

    • Sunt de acord cu Dvs. E imposbil in practica sa se faca ce scrie in articol. „Grupurile defavorizate” ( grupul tinta) nu poate beneficia de mai multe proiecte, orele maxime pentru un angajat sunt de 12, din care se platesc toate taxele si impozitele, adunate toate taxele de la servicii, consumabilele sunt in cantitate mare pentru ca un Proiect de tip POSDRU presupune mii de pagini de documentatii aferente grupului tinta…. asa ca tot articolul asta e fara o baza si se vrea doar denigrarea persoanelor. Oricince lucreaza in domeniu poate sa vada asta imediat… toate s-au schimbat in ultimii 2 ani 🙂

  2. IN ROMANIA TREBUIE SA SE DESCHIDA O SCOALA DE HOTI CA ASA HOTI SPECIALIZATI CA IN ROMANIA NU EXISTA,IN GUVERN ,PARLAMENT ,SENAT ,PRIMARI SUNT CEI MAI MARI HOTI

Comentariile sunt închise.