Astfel ca de profesionalismul directorului ONPT depinde nu doar soarta tuturor acestor anchete considerate de risc maxim, dar chiar si vietile ofiterilor sub acoperire, dar mai ales a martorilor care au fost acceptati printr-o decizie judecatoreasca in Program. Surprinde astfel cu atat mai mult aparitia numelui sefului Oficiului National pentru Protectia Martorilor intr-una dintre cele mai spectaculoase spete aflate in cercetarea DNA. Mai ales ca prezenta comisarului sef Adrian Barascu in separeul de la etajul restaurantului bucurestean „Barlogul lupilor”, in seara zilei de 18 martie 2014, nu s-a datorat unei obisnuite orgii bahice. Pentru ca atunci a avut loc o intalnire de taina prin care s-a incercat deconspirarea unor actiuni efectuate sub filaj de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi si in care erau vizate nume grele ale politicii.
De fapt, exista tot mai serioase suspiciuni privind apartenenta „ingerului pazitor” al martorilor protejati la asa-numitul „grup al lui Gelutu”, directorul ONPT fiind unul dintre oamenii de incredere ai fostului sef al „Doi s’un sfert”, chestorul Gelu Oltean.
Sub pulpana „Doi s’un sfert”Adrian Barascu a mai fost odata zburat din fruntea Oficiului National pentru Protectia Martorilor, totul dupa prezenta sa „spectaculoasa” la o sedinta la primele ore ale diminetii cu fostul sef al IGPR, chestorul Liviu Popa. Insa, in afara de sprijinul primit din partea sindicatului „PRO LEX”, comisarul sef pare sa-si fi gasit un loc caldut sub pulpana „Doi s’un sfert”. Asa ca, doar prietenii stiu de ce, atunci cand a ajuns secretar de stat si „el lider maximo” al serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Gelu Oltean s-a zbatut ca un adevarat leu pentru ca Adrian Barascu sa revina in functia de director al ONPT. Iar cum, cu sprijinul „Vulpii” si a nenumaratelor conexiuni dintre „fratiorii” plasati de catre DIPI in posturi cheie, de obicei „rugamintile” lui Gelu Olean deveneau ordine ce trebuiau respectate, pentru a nu se intra in malaxorul informativ al „Doi s’un sfert”, uite ca si aceasta mutare, cum-necum, a avut loc.
Deconspirarea ofiterilor sub acoperire
Acum, cunoscatorii sistemului spun ca Programul de protectie a martorilor de la noi treneaza nesperat de mult si ca nu au fost rezultate spectaculoase. Altii se contrazic pe tema subfinantarii sau, din contra, a lejeritatii dovedite in efectuarea deconturilor si implicit a cheltuielilor banilor publici. Dar dincolo de toate aceste probleme „tehnice”, cariera comisarului sef Adrian Barascu poate fi decisiv influentata de o spectaculaosa actiune de filaj reusita de catre structurile abilitate in seara de 18 martie 2014, atunci cand s-a obtinut interceptarea discutiilor purtate in separeul de la etajul restaurantului „Barlogul lupilor”, salonasul respectiv fiind cunoscut de fapt chiar „biroul neoficial” al lui Gelu Oltean. Atunci, avand informatii ca s-ar putea afla sub stricta supraveghere a procurorilor anticoruptie, care il suspectau de implicare in mai multe cazuri de trafic de influenta, senatorul pesedist Marius Ovidiu Isaila a convocat un adevarat comandament de urgenta. La care au participat, in afara politicianului, chestorul Gelu Oltean, comisarul sef Ioan Dorin Popa (sef al Departamentului Juridic al DIPI), comisarul sef Stefan Nastasie (seful Compartimentului F din cadrul DIPI privind supravegherile operative) si comisarul sef Adrian Barascu, directorul ONPT si implicit cel raspunzator de protectia martorilor denuntatori in mari cazuri de coruptie sau de crima organizata. Iar dupa cum reiese din interceptarile deja inaintate de catre procurori judecatorilor, senatorul a cerut punerea la punct a unui plan prin care nu doar sa fie tinut la curent cu mersul anchetei efectuate de DNA si a operatiunilor de filaj efectuate legal impotriva sa, dar si sa se falsificie diverse acte, pentru a se putea contracara dosarul instrumentat de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi. Mai mult, in timpul convorbirii a fost chemat de urgenta un ofiter specialist care a facut un control specific autoturismului „Volvo” al senatorului, descoperind un dispozitiv electronic de scanare si stabilire a locatiei. Lucru care a fost de indata adus la cunostinta politicianului. Numai ca, la fel ca si in cazul lucratorilor de la structura condusa de Adrian Barascu, si in cazul „acoperitilor” de la DIPI identitatea ofiterilor operativi care efectueaza activitati de supraveghere este secretizata prin statutul special al acestora. Astfel ca exista indicii care pot duce la disjungerea unui nou dosar, privind deconspirarea unor oameni care aveau dreptul la protejarea identitatii, in fata unui persoane particulare, fie ea si senator. Pista care, cu siguranta, va duce la multe alte surprize privind conexiunile subterane dintre cei care s-au pus la dapostul „Doi s’un sfert”, crezand ca astfel pot contracara eventuala lor cercetare.
Comentariile sunt închise.