Ajuns cu o minima investitie, dar prin diverse inginerii, stapan peste combinatele Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau, reunite ca proprietati ale Cuprom SA, Horia Schiopu-Simu si-a dezvoltat rapid businessul. De la o cifra de afaceri de 100 milioane de dolari in anul 2004, Cuprom SA a ajuns sa raporteze in anul 2007 un rulaj de 380 de milioane dolari. Saltul impresionant nu s-a datorat neaparat unui management stralucit, ci a fost alimentat din plin si de zecile de mii de tone de minereu de cupru pe care Horia Schiopu-Simu le-a luat fara sa le mai plateasca de la societatile de stat Cupru Min SA si S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, facand aceste societati sa acumuleze pierderi de 50 de milioane de euro.

Nederanjat de autoritatile romane pentru aceste pagube create indirect statului, afaceristul Horia Schiopu-Simu a primit insa o grea lovitura la finalul anului 2008 cand, in foarte scurt timp, pretul cuprului cotat pe London Metal Exchange s-a prabusit de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona. Fortat sa vanda produse prelucrate de cupru la preturi mai mici decat tona de materie prima achizitionata anterior, Horia Schiopu-Simu a cautat solutii pentru a-si mai salva o parte din afacere. Iar solutia salvatoare a fost insolventa, insolventa ce avea sa arate ca modelul de business al fostului bancher avea multe puncte putrede.

Dosarul Cuprom SA, judecat de magistratul corupt Mircea Moldovan

Pentru a se pune sub protectia insolventei, Horia Schiopu-Simu a apelat tot la intermediari. Desi pe lista de creditori a companiei Cuprom SA figurau zeci de firme care asteptau sume mult mai mari de bani, in decembrie 2008, o oarecare societate de consultanta cu un singur angajat, SC Expert Consultancy INC SRL, a solicitat Tribunalului Bucuresti declansarea procedurilor de insolventa asupra SC Cuprom SA pentru neplata unei facturi in valoare de 45.881 lei. Adica foarte-foarte aproape de pragul limita la care se putea formula o astfel de cerere. Cu un pic de noroc, ori poate cu un pic de ajutor, cauza a ajuns la judecatorul Mircea Moldovan – magistratul condamnat luna trecuta la 22 de ani de puscarie deoarece s-a dovedit ca acesta beneficia de spagi pentru a da solutii favorabile in cauzele pe care le judeca. Dupa un prim termen, judecatorul Moldovan a avizat fara probleme cererea, iar Cuprom SA a intrat in decembrie 2008 in insolventa.

“Fostul bancher”, dator cu 124 milioane euro

Declansarea insolventei in cazul Cuprom SA a risipit rapid aura de businessman de succes pe care Horia Schiopu-Simu si-a construit-o cu mare grija in anii in care dadea lovituri peste lovituri firmelor de stat. Ingrijorati ca nu isi mai vad de la Cuprom SA banii datorati pentru creditele acordate sau marfurile livrate, bancile si firmele partenere au solicitat in scurt timp plata a nu mai putin de 563,3 milioane lei, echivalentul a circa 124 milioane euro. La usa celui alintat “fost bancher” au venit nu mai putin de sapte banci sa solicite rambursarea creditelor. Cu putine stocuri de cupru, cu leasinguri pentru utilaje inca neachitate si cu datorii de peste 4 milioane de euro chiar si Fiscului roman, administratorul judiciar al Cuprom nu a gasit nicio solutie. Asa ca, in scurt timp, s-a trecut la vanzarea celor doua combinate la fier vechi. In mai putin de un an, toate cladirile fostei intreprinderi Phoenix Baia Mare au fost culcate la pamant pentru a fi recuperata orice cantitate de fier. Putin peste 700.000 de euro s-au mai putut obtine.

Dupa doua privatizari esuate, statul roman a iesit cel mai prost din toata aceasta afacere: a investit 11 milioane de dolari inainte de 1999 in cele doua combinate pentru a le vinde apoi pe 6 milioane de dolari indienilor. Iar la final, in urma lui Horia Schiopu-Simu, Fiscul a ramas si cu o gaura de alte 4 milioane de euro pentru impozitele neplatite de acesta.

Cuprom este doar una dintre afacerile falimentare derulate de Horia Schiopu-Simu, afaceri de pe urma carora in Romania au ramas datorii la stat si la banci, in timp ce afara, in paradisuri fiscale, s-au tot trimis zeci de milioane. Foradex, Energo Mineral, Cupru Min si Moldomin sunt alte afaceri controversate ale fostului “bancher”, afaceri pe care ziarul “National” le va prezenta in incercarea de a stabili adevarul despre devalizarea industriei romanesti.

 

Sursa: enational.ro