daniel-hVenirea in fruntea DIICOT a procurorului iesean Daniel Horodniceanu este deja una iminenta. Iar schimbarea de la varful acestei structuri de elita, dar care in ultima vreme a fost prinsa in valtoarea mai multor scandaluri de coruptie, va produce cu siguranta un veritabil cutremur. Insa nu doar la nivelul organigramei institutiei, dar mai ales printre politicienii si miliardarii care credeau ca au scapat pe veci de dosarele care fusesera deschise la un moment dat pe numele lor.

Si care insa, uneori in mod de-a dreptul miraculos, ori au fost tinute „la fezandat” cu anii prin sertarele unor procurori DIICOT, ori au fost pur si simplu inchise, numai cei implicati stiind pretul NUP-ului primit. Cert este ca, odata primita rezolutia de neincepere a urmaririi penale, au putut rasufla usurati, privind oarecum detasat la eforturile celor de la DNA. Numai ca, iata, prioritatea declarata a viitorului sef al DIICOT este depistarea scurgerilor de informatii de pana acum, care ce a dus la blocarea unor anchete care se anuntau spectaculoase. Iar dupa cum o cere cutuma, cu siguranta ca, odata intrat in posesia acestor informatii, Horodniceanu le va preda imediat colegilor de la DNA, care vor primi astfel „munitia” necesara pentru redeschiderea unor dosare ce pareau, pana acum, ingropate pe vecie.

Cosmarul auditului intern

Ce-i drept, de ceva vreme, in bucataria interna a DIICOT-ului si-au bagat deja nasul membrii Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Insa numai naivii sistemului si-ar putea inchipui ca va si gasi ceva senzational „pasnica” Inspectie Judiciara, mai ales daca „lipsurile” ar data de pe vremea mandatului lui Codrut Olaru. Numai ca, indiferent de concluziile controlului efectuat de catre inspectorii CSM, cu siguranta ca, dupa cum a si anuntat-o de altfel, Daniel Horodniceanu va cere un audit intern. Care, facut pe bune, va scoate la iveala nu doar „scheletii” din sertarele procurorilor, dar si, foarte probabil, explicatii pentru inchiderea de-a dreptul stupefianta a unor dosare care nu au mai explodat niciodata.

Probe disparute

De-a lungul anilor, DIICOT si-a bagat nasul in mai multe dosare care vizau nume grele ale vietii politice sau ale mediului de afaceri, dar care, prin spetele in sine, ar fi fost apanajul Directiei Nationale Anticoruptie. Numai ca, profitand de pasivitatea DNA-ului din mandatul lui Daniel Morar, cei de la DIICOT au deschis anchete pe banda rulanta. Si tot asa le-au cam si inchis. Ce-i drept, unele mai zac si acum prin fisete, iar altele au ajuns pana la urma in fata instantelor de judecata. Insa insotite de rechizitorii atat de anemice, incat magistratii nu aveau cum sa pronunte vreo condamnare. In fine, mai sunt si dosare carora li s-a pus cruce, procurorii care le-au instrumentat la acea vreme considerand ca nu sunt „indicii rezonabile” privind savarsirea respectivelor infractiuni. Insa iata ca, acum, cei care au rasuflat atunci usurati au toate motivele sa fie cuprinsi de frisoane de panica, la gandul ca dosarele lor ar putea fi redeschise. De DNA! Si in conditii agravante, existand informatii ca probe concludente au disparut pur si simplu din dosare, ceea ce a dus ulterior la inchiderea lor!

Tremura „portocaliii”

Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, principalii vizati de aceasta revansa a DNA-ului sunt membrii asa numitului „nucleu dur” din vechiul PDL, in frunte cu „baronii portocalii”. Care, chiar daca se retrasesera in linistea oferita de agoniseala data de mandatele detinute, pot fi acum treziti din acesta stare de „il dolce far niente” de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, via Horodniceanu.

1 COMENTARIU

  1. Citind fugitiv din articol realizez din sursele mele (sic!) ca paranoia nu se vindeca niciodata.

Comentariile sunt închise.