România se face de râs la Expo Milano. FLUX 24 a descoperit că una din firmele implicate în organizarea pavilionului României este menționată în dosarul Microsoft ca paravan pentru dare de mită oamenilor din anturajul fostului premier Adrian Năstase.
Deși este poate cel mai mare eveniment internațional de prezentare a potențialului economic al unei țări, România are una dintre cele mai slabe prezențe. Numărul vizitatorilor este jumătate față de ceea ce se estimase.Executivul, prin Ministerul de Externe, a găsit doar 3,6 milioane de euro pentru standul ce va reprezinta, timp de șase luni, România la Expo Milano, cea mai mică sumă la nivelul tuturor statelor din Uniune. Chiar și cu acești bani puteam face o „figură frumoasă”. Mulți dintre cei care au vizitat standul României s-au plâns însă de oferta slabă și chiar de aspectul neîngrijit al standului, scrie evz.ro.
BIRT DE ȚARĂ
Marius Tudosiei, specialist în artă culinară, relatează pe blogul personal despre neregulile găsite la stand pe data de 5 iunie. „Aș vrea să vă povestesc starea pavilionului în 5 iunie. Două hostese plasate la intrare abia răspundeau la salut. Pe scaunele dintr-un plastic ieftin și prost, ca la un birt de țară, câțiva oameni în vârstă se adăpostiseră de soare. Priveau niște imagini despre „frumusețile României” – într-un colaj în care erau înghesuite, de-a valma, obiceiuri de vară și de iarnă la țară, imagini de prin păduri (puteau fi din orice pădure), niște pescari la treabă și alte asemenea. Succesiunea lor nu m-a ajutat să descopăr logica în care erau puse. N-am descoperit-o nici în mixul de melodii, ba chiar mă gândeam că „Drumurile noastre toate” s-ar putea să nu impresioneze străinii. În spatele ecranului, pe culoar, parchetul se umflase: am mers ca pe o saltea de apă. O bucată de parchet ieșise din linie – dacă nu mă împiedicam de ea, n-aș fi remarcat- o. Eram cu ochii pironiți pe un raft complet gol. Acolo, în acele multe alveole, mă așteptam să văd câteva zeci de vinuri românești bune și excepționale. Am văzut doar două ghivece stinghere cu flori roz. Alte ghivece (doar 3) tronau pe vârful Pavilionului României. Erau cu viță de vie. Moartă. Uscată. “, a scris Tudosiei pe blogul său.
FIRMĂ DIN DOSARUL MICROSOFT, IMPLICATĂ ÎN ORGANIZARE
Una dintre firmele implicate în „Afacerea Microsoft” a realizat standul României la Milano – Expo Milano 2015.
Ministerul Afacerilor Externe a plătit 827.700 de lei, inclusiv TVA (185.000 de euro) asocierii dintre două societăți pentru a superviza proiectarea și construirea Pavilionului României la Expo Milano 2015. Cele două firme sunt A.I.ERRE Engineering SRL și Kappa Architects & Engineers SRL. Contractul atribuit pe 26 ianuarie prevede „servicii de supervizare a proiectării construcției, amenajării, dotării, întreținerii și dezasamblării Pavilionului României la Expo Milano 2015”.
Firma Kappa Architects & Engineers SRL este deținută de Vasel Holding Ltd, Rutinest Holdings Ltd, ambele din Cipru, și Kapraras Consulting SRL. Primele două sunt offshore-uri înregistrate în Limassol, Cipru, și sunt reprezentate de omul de afaceri grec Antonio Kapraras, unicul asociat al firmei Kapraras Consulting. Aceasta din urmă apare în dosarul Microsoft de la DNA.
MITĂ PENTRU GRUPAREA ADRIAN NĂSTASE
Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari firmei Technet Austria, firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract. Conducerea Compaq de la acea vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase. Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei SIVECO ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase, se spune într-un document al DNA, mai precis în cel de solicitare aviz urmărire penală miniştri.
sursa: flux24.ro
Comentariile sunt închise.