Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sâmbătă, în acelaşi dosar al ministrul Finanţelor Darius Vâlcov, edilul fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii au dispus şi reţinerea lui Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani. Cei doi urmează să fie duşi, sâmbătă, la instanţa supremă, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar, anchetatorii au dispus cercetarea preventivă a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Evenimentul zilei a refăcut traseul mitei așa cum este prezentat în referatul procurorilor DNA.

Primul pas: contactarea lui Darius Vâlcov

  • Potrivit referatului DNA, afaceristul Theodor Berna – administratorul Tehnologica Radion l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.) conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Tehnologica Radion a câștigat licitațiile

  • În urma acceptării propunerii făcute, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru următoarele lucrări: „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în municipiul Slatina”, „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt” şi „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”.

Cum se dădea șpaga

  • După semnarea contractelor, Berna s-a întâlnit cu Darius Vâlcov la Tehnologica Radion, stabilind în mod concret modalitatea prin care urma să îi remită cota de 20% din valoare contractelor, convenindu-se ca, imediat după încasare tranşelor de bani cuvenit din derularea contractului, să-i remită cash un procent de 20% din aceste încasări, precum şi locul remiterii sumelor, respectiv Tehnologica Radion.
  • Astfel, la momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Darius Vâlcov se prezenta la sediul Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati.
  • Remiterea sumelor de bani către Darius Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, provenienţa banilor remişi fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal.

Problemele financiare ale afaceristului

  • Începând cu jumătatea anului 2012, omul de afaceri datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, nu a mai putut face plăţile către Darius Vâlcov.
  • În acest context, Darius Vâlcov l-ar fi pus în legătură pe omul de afaceri cu viceprimarul municipiului Slatina, Minel Prina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre omul de afaceri şi Darius Vâlcov, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate de către omul de afaceri să fie plătite de Tehnologica Radion. către SC plus Confort SRL, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De ce au apărut complicii

  • Sumele s-au virat, pe baza acestei relaţii comerciale nereale si in perioada 2010-2012, Darius Vâlcov primind o sumă cuprinsă între 1.500.000 – 2.000.000 euro, echivalentul în lei.
  • Pentru a justifica plăţile, s au incheiat mai multe acte adiţionale la un contract cadru deja existent, iar după emiterea facturilor s a transferat sumele de bani în contul acestei societăţi. Toate documentele întocmite, respectiv contracte, facturi etc. erau fictive, în sensul că nu justificau o relaţie comercială reală, fiind întocmite doar pentru a masca aceste plăţi prin societățile comerciale coordonate de oameni apropiaţi ai viceprimarului Minel Prina, respectiv de Lucian Șușală şi Bogdan Timofte.
  • În baza unor astfel de contracte fictive, Plus Confort SRL a emis un număr de 3 facturi, în valoare de 1.00.000 de lei fiecare fără TVA, plata fiind efectuată prin virament bancar pentru două facturi, iar pentru ce-a de-a treia factură s-a plătit doar jumătate.
  • Pentru a crea aparenţa de legalitate a contractelor încheiate, la fiecare factură erau ataşate situaţii de lucrări, iar după fiecare plată efectuată către Plus Confort SRL, îl anunţa pe viceprimarul Minel Prina, care îi confirma luarea la cunoştinţă despre efectuarea plăţilor.
  • Ultima plată efectuată de Tehnologica Radion, în contul Plus Confort SRL, a avut loc la începutul anului 2013 şi a reprezentat o plată parţială din factura emisă.

Exemplu de contract fictiv

  • Pentru a justifica emiterea unei facturi s-a încheiat în mod fictiv contractul de lucrări din 07.11.2011, în valoare de 1.240.000 de lei cu TVA, având ca obiect executarea unor lucrări de reabilitare termică a unui imobil din Calea Dorobanţi, contractul fiind însoţit de o anexă în care au fost menţionate lucrările pe care Plus Confort SRL trebuia să le execute. În baza contractului, la 15.06.2012, Plus Confort SRL a emis factura . în valoare de 1.240.000 lei către Tehnologica Radion, contractul, anexa la contract şi factura fiind fictive şi întocmite pentru a justifica plăţile venite de la Tehnologica Radion.
  • S- au mai incheiat contracte fictive si s a emis factura in 28.01.2013 în valoare totală de 1.238.598, 80 lei, iar Plus Confort SRL a efectuat plăţile către alta societate intermediara la datele de 21.03.2013, respectiv la data de 22.03.2013 câte 500.000 lei, iar restul de 238.598, 8 lei i-a virat la data de 26.03.2013. Pe relațiile cu tehnologica Radeon au mai fost folosite și alte societăți comerciale.

Întâlnirile la hotelul City din Slatina

  • În motivarea operaţiunilor efectuate, Bogdan Timofte, Cristian Tomescu și Lucian Șușală, sunt persoane apropiate lui Minel Prina şi Darius Vâlcov şi s- a realizat, intregul mecanism al operaţiunilor pt ca banii sa fie transferaţi cu titlu de mită, conform înţelegeri dintre omul de afaceri şi Minel prina, Theodor Berna s-a întâlnitm în perioada 2009-2014, de mai multe ori cu Minel Prina şi Darius Vâlcov pe raza municipiului Slatina şi în Bucureşti, una dintre locaţiile de întâlnire de pe raza municipiului Slatina fiind la Hotelul City.

Distrugeri de documente

Procurorii DNA arată că pentru a împiedica efectuarea unui control de către Agenţia Naţională De Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, la solicitarea lui Lucian Șușală, au fost distruse mai multe documente şi hard disck-uri:

Ce au observat procurorii DNA în timpul monitorizării celor implicați:

  • interesul acestora despre controalele aflate în curs de desfăşurare la firmele implicate în circuitul financiar fictiv Plus Confort SRL – Cafmin SRL şi Plus Confort SRL – MKS Still Grand Serv SRL- Bogmar Pro Design şi încercarea de acestora de a acoperi ilegalităţile în timpul controlului prin întocmirea de documente financiar-contabile false;
  • implicarea lui Minel Prina şi darius Vâlcov în protejarea activităţilor comerciale ilicite desfăşurate de aceste societăţi comerciale, prin intermediul cărora au realizat câştiguri personale materializate în lucrări de reabilitare a unor imobile controlate prin interpuşi;
  • consultarea permanentă şi influenţarea lui darius Vâlcov, ministru al Finanţelor în Guvernul României de a interveni în activitatea de control desfăşurată de Agenţia Naţională De Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală;
  • cuantumul sumelor de bani provenite din infracţiuni de corupţie – trafic de influenţă şi spălarea acestora prin intermediul unor societăţi comerciale pe care le controlau şi crearea de circuite financiare fictive, de natură a masca aceste activităţi ilicite;
  • direcţionarea sumelor de bani provenite din infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru obţinerea de avantaje materiale de către Darius Vâlcov (Hotelul City Slatina);
  • sustragerea şi distrugerea de documente de natură să conducă la exonerarea de răspundere penală a acestora cu prilejul unor eventuale investigaţii penale.

Ce au declarat complicii

Potrivit DNA, din declarația lui Bogdan Timofte, reiese că, după ce a aflat de la Lucian Șulală că un martor a fost citat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi faptul că verificările Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală sunt efectuate la solicitarea D.N.A., presupunând că vor fi şi ei citaţi, s-a întâlnit în cursul lunii februarie 2015 cu Lucian Șuțală entru a se pune de acord, „pentru a spune toţi acelaşi lucru”, în contextul în care anterior iŞuşală -a spus lui Timofte ce să declare în faţa organelor de control fiscal.

  • În acelaşi sens, Timofte mai arată faptul că a „avut contracte încheiate cu S.C. CAFMIN S.R.L. pe care le-am rupt şi le-am dat foc, pentru că în acestea nu erau trecute sumele şi data. Acest lucru l-am făcut la solicitarea lui CRISTIAN TOMESCU şi a lui ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ” şi că a distrus documente contabile la solicitarea lui Şuşală , înainte de începerea controlului fiscal de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Afaceriștii au fost interceptați atunci când se plângeau că o să ajungă la DNA.

Bogdan Timofte: După aia am ieşit cu Luci, m-am dus cu el la City, am scris exact ce am declarat acolo, el veni acuma, la fel, să se întâlnească cu șefu. Eu i-am spus decât atât… „Mă, mânca-ţi-aş…!”

Alexandru Mocanu:  Stai, că m-ai pierdut. Mai zi o dată!

Bogdan Timofte: M-am întâlnit cu Luci la City A scris şi el pe foaie tot ce-am… întrebările care mi le-a pus ăia, răspunsurile, toate ce au luat, ce cutare, ce am mai vorbit adiacent şi de ce era scris acolo, dacă nu s-au scris toate… Aşa! Deci, acolo mai era în spatele lu’ …[neinteligibil, vorbeşte în şoaptă]… să se întâlnească cu Darius… cu [cuvânt obscen] ălalalt.

Alexandru Mocanu: Cu Darius?

Bogdan Timofte: Da!

…[…]….

Bogdan Timofte: Păi, cum? Cum? Exact aşa i-am spus: „Mânca-ţi-aş [cuvânt obscen] ta, fii atent aicea. Dacă e nevoie mă chemi şi stăm de vorbă cu Darius în faţă şi eu i spun în faţă. Mânca-ţi-aş gura! Poţi să mă pui, să aşa… să torni sarea acolo, nu zic nimic, da’ gândiţi-vă! Am doi copii, fraţilor!” Şi mai spun o treabă: „Vai morţii mei!” Că mai este şi vorba aialaltă: Da, mă, am făcut, da’ barem… Mânca-v-aş!„

…[…]…

Cei doi erau supărați că Prina și Vâlcov îi făceau pulifrici, datorită rolului minor pe care îl aveau în schemă.

 

Bogdan Timofte: Bă, nu vezi că-i clar? Cineva, care au făcut… Ăştia sunt nişte pulifrici, cum îmi zice mie DARIUS. Aşa îmi zice mie, pulifirici.

Alexandru Mocanu: Aşa îţi zice DARIUS? Pulifirici.

Bogdan Timofte: Da! Da…”

…[…]…

Bogdan Timofte: M-a lăsat pe mine şi s-a dus repede la Darius. Şi i-ar fi zis Darius…

Alexandru Mocanu: La Darius?

Bogdan Timofte: Da!

Alexandru Mocanu: Păi, şi?

Bogdan Timofte: Cică ar fi zis Darius: „Bă… Să se ţină tare…” Şi ăsta a spus: „La ce dracu’ să se ţină tare, mă, că nu ştie nimic acolo?” Şi ă… să nu treacă de ăştia, de Antifraudă, că are el pe ăla, îl cumpără pe ăla de sus care e la Antifraudă. Ceva de genu’ ăsta. O fi aşa, mi-o fi zis mie să mă liniştesc…

Alexandru Mocanu:  Şi sincer, te te întreb: te linişteşti?”

 

Celor doi le era teamă dacă vor fi întrebați de unde au banii.

Bogdan Timofte: Următoarele… urm… Următoarele întrebări ăstea sunt: „Bă! Ia spuneţi, mă, voi că v-am şi analizat. Ştiu cine sunteţi, ai cui sunteţi, ce aveţi pe numele vostru, sunteţi vai morţii voştri. O.K.! Cine e, mă?” Asta vor să ajungă, la DARIUS şi la MINEL. „Cine sunt, mă?”

Alexandru Mocanu: La MINEL?

Bogdan Timofte: „Cine v-a învăţat, mă, pe voi să faceţi aşa, că voi nu ştiţi, daţi-vă dracu’?” „Păi domnule, că să vezi…” De unde… Da’ te întreabă simplu: „De unde ai tu BOGDANE şi ALEX banii ăştia?”

…[…]…

Alexandru Mocanu: : Şi? Se duce el la puşcărie?

Bogdan Timofte: Şi zice… Şi zice că ar fi zis DARIUS săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în BUCUREŞTI, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…

Alexandru Mocanu:  Îm?

Bogdan Timofte: Şi zice că ar fi zis DARIUS: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…”, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu’ aşa.”

…[…]…

Bogdan Timofte:  Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărţit de el şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, BOGDAN TIMOFTE, în chestia asta, pulifriciu’. Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii.” Mânca-v-aş [cuvânt obscen] voastră ăsă v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: „Fiecare îşi păzeşte pielea!” La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta.

Alexandru Mocanu: Păi? [cuvânt obscen] mea! Şi MINEL…? Ce treabă are ş-ăla-n ăsta?

Bogdan Timofte: Nu ştiu. Da’ eu aşa am înţeles de la-nceput, că „Bă, nu e treabă cu voi. Trebuie să ajungă la DARIUS şi la MINEL.”

…[…]…

Bogdan Timofte:Că nu e… Ei n-au treabă cu noi, ăştia mici, pulifricii. Că ei vor s-ajungă să ne facă pe noi să, să spunem că în spatele nostru stă DARIUS şi cu MINEL.

…[…]…

Bogdan Timofte: „Stai să întrebăm.” M-a întrebat. „Pot să-mi deschid o firmă?” Şi, şi ştii ce a zis DARIUS, nu? „Bravo, mă, începeţi şi voi să gândiţi constructiv.” El aştepta de mult semnalu’ ăsta. Adică: „Bravo, mă, bă, vorbeşti serios?” „A zis, bă, bravo, …[neinteligibil]…”

Alexandru Mocanu:  DARIUS ţi-a zis: „Bravo, deschideţi firmă!” Dar nu te lăsa LUCI până la urmă, că: „Stai să vorbim, stai să…”

Alexandru Mocanu: Ce să repari [cuvânt obscen]?!

Lucian Șușală: Să albim, nu poţi să albeşti, să le faci impecabile, dar mai poţi…

…[…]…

Alexandru Mocanu: Sunt fictive, contracte fictive, au trecut banii [cuvânt obscen] zeci… de miliarde vechi. Ce să repari!?

Lucian Șușală: Nu-i chiar aşa. …[neinteligibil]… că sunt fictive. Dar le-a făcut cineva. Nu te poate acuza nimeni de chestia asta.

Alexandru Mocanu: Da.

…[…]…

Lucian Șușală: Este evaziune fiscală, nu este spălare de bani. …[neinteligibil]… că banii nu sunt negri! Evaziune fiscală. În funcţie de prejudiciu se calculează… în funcţie de alea ţi se dă: amendă administrativă, penală sau cu suspendare.

 

Sursa: evz.ro

Comentariile sunt închise.