gard granitaUn prim autobuz cu migranți a sosit miercuri în orașul sârb Sid, situat în apropiere de frontiera cu Croația, după închiderea de către Ungaria a frontierei cu Serbia. Ungurii au construit un gard din sârmă ghimpată pentru a stopa miile de refugiaţi care intrau în ţara lor, venind din Serbia. Numai la finele săptămânii trecute se adunaseră peste 23.000 de migranţi într-un singur punct de trecere a frontierei. Gardul unguresc împinge acum valul de refugiaţi către Croaţia. Austria a anunţat reintroducerea controlului la frontiera cu Ungaria. Serbia reacţionează violent împotriva noilor măsuri adoptate de Ungaria.

Austria a introdus, temporar, controlul la graniţa cu Ungaria, în noaptea de marţi spre miercuri, în condiţiile în care autorităţile se luptă să facă faţă valului de mii de refugiaţi care încearcă să ajungă în Germania. Potrivit presei occidentale, măsuri similare vor fi introduse şi la graniţele cu Slovenia, Italia şi Slovacia. Poliţia austriacă spune că două din cele mai importante gări din Viena sunt pur şi simplu sufocate ca urmare a numărului mare de migranţi care s-au gărbit să fugă din Ungaria ca urmare a deciziilor radical adoptate de oficialii unguri. Temporar au fost suspendate toate cursele feroviare spre Germania.

La rândul său, ministerul german de Interne a dispus introducerea de controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementărilor Schengen pentru cazuri de urgenţă, după măsurile similare adoptate la graniţa austriaco-ungară. Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Berlinul a argumentat că măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen. „În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile”, se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.

Oficialii serbi au avut o reacţie virulentă faţă de aceste măsuri acuzând Ungaria şi alte state membre UE că au tranformat Serbia într-un uriaş lagăr de concentrare pentru migranţi.

Primul grup de 30-40 de migranți a sosit miercuri dimineață la stația de autobuze din Sid, oraş situat la graniţa dintre Serbia şi Croaţia. Ei au călătorit toată noaptea la bordul unui autobuz, cu care au plecat marți seara din Presevo, un oraș din sudul Serbiei, aproape de granița cu Macedonia, relatează Agerpres.

imigranti

În urma închiderii de facto de către Ungaria a frontierei sale cu Serbia marți, autobuzele implicate până acum în transferul migranților de la centrul de primire din Presevo spre Ungaria, au afișat marți seara o nouă destinație: Sid, un oraș din nord-vestul Serbiei, la câțiva kilometri de Croația.

Dacă vor putea intra în Croația, migranții care doresc să ajungă în nordul Europei mai trebuie să treacă prin Slovenia.  Însă potrivit BBC, Croaţia nu are nici cea mai vagă intenţie să-i lase pe migranţi să-i tranziteze teritoriul.

Majoritatea migranților care a ajuns miercuri dimineață la Sid erau sirieni sau afgani, bărbați și femei și copii de toate vârstele.

Unul dintre ei, Amadou (35 de ani) a declarat că vine din Mauritania, nord-vestul Africii.  “Am auzit că Ungaria a fost închisă, poliția ne-a spus că ar trebui să venim aici”, a spus el.

Ca și alți migranți care au sosit în același timp cu el, Amadou nu a auzit niciodată anterior de Croația și nu știa că această țară face parte din Uniunea Europeană.  “Vrem să mergem nu contează unde, într-un loc unde să fie pace”, spune el.  “Există atât de multă suferință în Mauritania, atât de multe probleme pentru familia noastră, nu avem un loc de muncă”, mai adaugă acesta.

La Belgrad, alți migranți intervievați de AFP au declarat marți că preferă să aștepte redeschiderea frontierei ungare mai degrabă decât să încerce să se deplaseze pe alte rute.

imigranti 1

Susa harta: dailymail.co.uk. Cu negru aveţi frontierele la care s-a reintodus temporar controlul. Frontiera Ungariei cu Serbia a fost „sigilată”. Ungaria ar putea ridica un gard similar la graniţa cu România dacă vor exista schimbări în rutele pe care le folosesc refugiaţii.

Articolul integral îl puteși citi pe evz.ro