marian_munteanu

CNSAS a discutat ieri, în ședință, și raportul de expertiză a scrisului de pe Angajamentul de colaborator al Securității, sub numele de „Ioan”, semnat de Marian Munteanu în anul 1988. Concluzia specialistului în grafoscopie a fost clară: Marian Munteanu a scris și a semnat atât Angajamentul, cât și notele din dosar.

Verdictul anunțat de CNSAS într-un comunicat în care se vorbește despre „1 persoană”, fără a nominaliza, este cel obișnuit și permis de lege, asupra căruia am și atras atenția în articolul publicat duminică pe site-ul EVZ: Marian Munteanu nu a făcut poliție politică.

Asta înseamnă că notele sale nu au provocat rău altor persoane. Doar că discuția era dacă a colaborat cu Securitatea sau nu, adică dacă el a scris Angajamentul și notele informative despre studenți străini etc., așa cum se solicita în sesizarea înaintată CNSAS de către Alina Mungiu în primăvara acestui an. Acest lucru îl demonstrează acum raportul de expertiză, solicitat de CNSAS unui grafolog, acreditat de Ministerul Justiției. Prin raportul său, specialistul a confirmat că Marian Munteanu este cel care a scris notele din dosar.

Putem astfel spune că Marian Munteanu „a colaborat” sau „a ajutat” Securitatea, dar în niciun caz că NU a avut nicio tangență cu această instituție. (…)

Marian Munteanu a fost încadrat la art. 3 lit. y din OUG nr. 24/2008

Potrivit comunicatului de presă, în ședința de ieri a Colegiului CNSAS a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 22 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă; s-a constatat că o persoană a fost „lucrător al Securității”, iar o alta „colaborator al Securității”. Pentru opt pesoane s-a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Surse din CNSAS au confirmat că Marian Munteanu este unul dintre cei opt, fiind cel despre care în comunicat se scrie: „Colegiul a infirmat Notele de Constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, pentru următoarele categorii de persoane: (…) – art. 3 lit. y (persoanele cu funcţii de conducere, inclusiv membru al consiliului de administraţie în regii autonome, companii şi societăţi naţionale, societăţi comerciale având ca obiect activităţi de interes public sau strategic, precum şi membrii conducerii fundaţiilor, asociaţiilor şi filialelor care activează pe teritoriul României, inclusiv fondatorii acestora) – 1 persoană”.

Ce spune Legea CNSAS despre deconspirare

Însă, CNSAS se pronunță doar în baza articolului 2 din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, care spune:

„În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:

a) lucrător al Securităţii – orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 – 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului;

b) colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele- verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar

Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani, nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie, în măsura în care se coroborează cu alte probe. Colaborator al Securităţii este şi persoana care a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziţia Securităţii a locuinţei sau a altui spaţiu pe care îl deţinea, precum şi cei care, având calitatea de rezidenţi ai Securităţii, coordonau activitatea informatorilor”.

 

Citiţi mai mult pe: evz.ro