Miercuri, 20 decembrie 2017, ora 16.00, la Palatul Bragadiru
Premiera naţională a spectacolului de teatru „EGO SUM OVIDIUS”, de Ana – Maria Nistor, regia Alex Nagy, cu Cristian Iacob și Marius Bodochi în rolurile principale
Expozitia internațională de grafică, în memoria poetului exilat la Pontus Euxinus, prezentată de Muzeul de Artă din Constanţa
„Orice națiune, orice comunitate are nevoie de elemente pregnante de identificare. La nivel național (…), exilul marelui poet la Tomis reprezintă o temă majoră a discursului identitar, cu largă deschidere europeană, la care s-a făcut în general recurs pe trei paliere: socio-cultural, politic și administrativ. Poetul, care și-a câștigat drept de cetate în epoca de aur a literaturii latine, în care trăiesc și creează Virgiliu, Horațiu, Properțiu, Tibul, evocat în scrierile cronicarilor din secolele XVII-XVIII, este «asociat cu nașterea conștiinței originii latine a românilor, într-o primă etapă iar, mai apoi, din secolul al XIX-lea, cu afirmarea conștiinței naționale»” – Dr. Doina Păuleanu, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă din Constanța.
Vă invităm miercuri, 20 decembrie 2017, orele 16.00, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr. 147-153) la evenimentul cultural OVIDIUS, o manifestare specială, exclusivistă, unică, prilejuită de împlinirea a 2000 de ani la moartea autorului Ponticelor. Marele poet latin Publius Ovidius Naso a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Născut la Sulmona, în Italia, Ovidius a murit la Tomis, Constanţa de astăzi, după un exil hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani.
Evenimentul va culmina cu premiera națională a spectacolului de teatru „EGO SUM OVIDIUS” de Ana-Maria Nistor, în regia lui Alex Nagy.
Din distribuție fac parte Cristian Iacob (Publius Ovidius Naso), Marius Bodochi (Caesar Octavianus Augustus), Carmen Ionescu (Livia), Meda Victor (Iulia), Ioana Barbu (Corrina), Ionuţ Grama (Gaius Maecenas), Radu Micu (Messala), Eduard Cârlan, Paul Radu, Andrei Bibire, Constantin Miluţă Rotaru.
Muzica este semnată de compozitorul Ștefan Elefteriu, mișcarea scenică și coregrafia de Andreea Duță, scenografia (recuzită scenă și costum) de Mădălina Mocanu, iar costumele de Angela Smoacă Uhlov. Producător general este Corina Voicu, cea care semnează și designul scenografic și de costum.
Producătorul spectacolului „EGO SUM OVIDIUS” este TONICA Group pentru Fildas Art prin programul Catena pentru Artă.
Cu această ocazie va avea loc și un recital de harpă cu Roxana Moişanu (Opera Națională Română) care vă invită să călătoriți „în lumea romantică și controversată a poeziei maeștrilor liricii antice: Horațiu, Virgiliu, Ovidiu”.
Totodată, în spaţiul multicultural al Palatului Bragadiru creat cu ocazia bimilenarului PUBLIUS OVIDIUS NASO veți putea admira expoziţia de artă dedicată memoriei poetului exilat la Pontus Euxinus, Constanţa de azi.
Expoziția, care cuprinde lucrări ale unor artiști consacrați din țările ce reconstituie „Drumul exilului” poetului latin Publius Ovidius Naso, de la Roma la Tomis (Italia, Grecia, Bulgaria și România), este prezentată de Muzeul de Artă din Constanţa. Acesta a organizat în acest an, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu suportul financiar al Consiliului Județean Constanța, al Primăriei Municipiului Constanța și al Fundației Fildas Art, prin programul Catena pentru Artă, expoziția internațională Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) – Drumul exilului. A punctat magistral omagiul poetului Ovidiu, pe parcursul anului 2017, poposind în orașele cheie care au marcat destinul poetului. Primul vernisaj a avut loc la Sulmona, pe 15 mai, în sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa, iar o săptămână mai târziu a fost vernisată la Accademia di Romania din Roma, unde a fost deschisă pentru public până la mijlocul lunii iunie. Expoziţia a devenit apoi una itinerată, în 8 oraşe și din 4 ţări, refăcând astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius de la Roma la Tomis: Sulmona (Sulmo), locul nașterii poetului, Roma, Brindisi (anticul Brundisium, Palazzo Granafei Nervegna), Corint (Koryntos, Galeriile de Artă), Nessebar (Mesembria, Galeriile de Artă), Balcic (Dionysopolis, Centrul Cultural Palatul), Mangalia (Callatis, Casa de Cultură) şi Constanţa (Tomis, Muzeul de Artă).
„Ego sum Ovidius – Un spectacol-eveniment, realizat de o echipă artistică şi de producţie excelentă. Montată în premieră absolută, piesa Anei Maria Nistor este un omagiu adus poetului de la Malul Mării Negre, Bimilenarul OVIDIUS fiind celebrat cu concursul unor foarte talentați actori” – Alexandru Nagy, regizor.
Alexandru Nagy este absolvent al Facultății de Teatru a U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” București – clasa prof. Doru Ana și al programului de master din Marea Britanie – Theatre Directing – East 15 Acting School, London – clasa prof. Anthony Clark. Este, printre alte realizări, cel mai tânăr regizor de operă din România (a montat în 2013 „Il Tabarro” de Giacomo Puccini, la Opera din Brașov și primul regizor care a montat un spectacol într-un aeroport.
„O lume de vorbe. Oamenii scriu cuvinte, rostesc vorbe, se înfășoară în discursuri atunci când sunt la tribună sau când fac amor, neștiind cât de prețioase și periculoase pot fi cuvintele pe care le desfășoară colorat, cu atâta ușurință, în lume. Peste toate domnește orgoliul, acest eu sunt disperat după confirmări” – Ana-Maria Nistor, dramaturg, autor spectacol „Ego sum Ovidius”.
Conf. univ. dr. Ana-Maria Nistor (Facultatea de Teatru, U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, este scenarist, critic de teatru, dramaturg, scriitor, editorialist, cu o prodigioasă activitate în domeniu, fiind recompensată pentru activitatea sa cu „Premiul Studenților ANOSR – Profesor Bologna – Marii profesori care ne inspiră”.
„Cu toții ne transpunem în culisele unui imperiu și ale unei lumi care, de 2000 de ani, a rămas uimitor de neschimbată în esența ei profund umană, socială și politică. Cutremurător de actual și repetitiv, pe parcursul celor două mii de ani care s-au scurs de la moartea poetului Ovidiu, mesajul dramaturgului este surprinzător și deschis. La final veți dori, cu siguranță, să cunoașteți mai mult din scrierile lui Publius Ovidius Naso, cel mai mare poet romantic al antichității, relegat la Tomis și aruncat în drama unui permanent – De ce?” – Corina Voicu, producător general.
Sponsori: CATENA, FILDAS ART, CATENA pentru ARTĂ
Parteneri media: SENSO TV, TONICA.
Oana Georgescu
PR Specialist, realizator SENSO TV
[email protected]