Nasul TV a intrat in posesia de noi dovezi care arata ca lucratorii Garzii Financiare Ilfov sunt “prietenii” mafiei legumelor (complicitatea trebuie constatata si dovedita de organele de ancheta). Pana atunci, presedintele ANAF trebuia sa dea un raspuns intrebarilor si aspectelor semnalate de catre Curtea de Conturi a Romaniei, in exclusivitate la Nasul TV. Mai multe dezvaluiri la emisiunea “Nasul” din aceasta seara, incepand cu ora 21.30, in care sunt invitati Gabriel Carbunaru, comisar general adjunct al Garzii Financiare si avocatul Pavel Abraham.

“Scrisoarea gasita” a Curtii de Conturi

In urma cu cateva zile, Nasul TV a prezentat un document care dezvaluie slabiciunile, chiar coruptia din randul autoritatilor de control fiscal, care permite mafiei importatorilor de legume si fructe sa produca o evaziune fiscala de peste doua miliarde de euro anual. Daca avocatul Pavel Abraham, fostul sef al Politiei Romane, a “indraznit” sa afirme ca „exista evaziune fiscala foarte foarte mare (…) si un mecanism de complicitati intre cei care sunt controlati si cei care controleaza.„, Nasul TV a descoperit,  pe masa de lucru a lui Serban Pop, presedintele Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) un document exploziv din partea Curtii de Conturi a Romaniei. Documentul dovedeste, aproape pe de-a dreptul, ca actiunile  Garzii Financiare Ilfov (judetul cunoscut drept din fieful Mafiei produselor alimentare) inlesnesc frauda fiscala, de sute de milioane de euro, a firmelor evazionistilor (https://www.nasul.tv/2012/07/12/garda-financiara-ilfov-capul-mafiei-legumelor). Curtea de Conturi i-a solicitat presedintelui ANAF sa verifice pana la sfarsitul lunii in curs, daca faptele pe care le-au constatat inspectorii Curtii “sunt cazuri izolate sau au fost savarsite in mod organizat de catre persoane din structura Garzii Financiare Ilfov”.

Afacerea “doua kilograme la leu”

Daca in primul episod am dezvaluit modul in care comisarii Garzii Financiare intarzie sistematic aplicarea masurilor asiguratorii dandu-le evazionistilor timpul necesar pentru a-si goli conturile, Nasul TV va prezinta acum ce vraji fac comisarii Garzii Financiare cu marfa pe care o confisca de la evazionisti. Cazuri incredibile in care comisarii Garzii Financiare se transforma in precupeti si vand marfa confiscata de la evazionisti tot acestora, la preturi ridicole. Prezentam aici doar cateva din sutele de cazuri identificate de Curtea de Conturi.

Pe 8 ianuarie 2010, comisarii Valeriu Lazar, Jan Carciumaru si Lucian Giuclea au confiscat 22 de tone de cartofi de la SC Darcomex Fruct SRL, societate data in consemn ca suspecta de a intentiona sa comita frauda fiscala. Marfa a fost lasata in custodie la o alta firma, SC Perla Exotic SRL, firma cu care s-a intocmit process verbal de custodie. Nota de intrare – receptie a fost intocmita incomplet si fara a se inventaria marfa, cum \nu s-a intocmit nici vreun proces verbal de predare – primire. Motivand ca marfa are grad inal de perisabilitate, comisarii au valorificat cartofii in regim de urgenta, vanzandu-i catre “Perla Exotic” cu 25 bani/kg. Factura a fost emisa cu intarziere, dupa 6 zile (14 ianuarie) de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Ilfov deoarece Garda Financiara a trimis documentele abia pe 13 ianuarie. La data intocmirii facturii, Perla Exotic era deja inactiva asa ca Finantele au ramas fara bani, dar si cu un cartof fierbinte, al incompetentei si/sau coruptiei. Inspectorii Curtii ii considera vinovati pe comisarul sef Robert Rusu si pe cei trei comisari.

Facturi pentru fantome

Faptul ca Perla Exotic SRL devenise inactiva nu i-a impiedicat pe comisarul Giuclea si pe colegul sau Daniel Mihaila sa-i lase in custodie, doua saptamani mai tarziu, marfa confiscata de la firma fantoma SC Maluka Actual. Ei au vandut firmei fara drept de functionare Perla Exotic SRL, 20 de tone de portocale (33 bani/kg), mandarine (42 bani/kg) si kiwi (58 bani/kg). Curios este ca nici DGFP nu a vazut cui ii factureaza marfa.

Fraudatorii favorizati

Pe 30 martie 2010, alti doi comisari, Ion Iova si Ilie Dragomir au gasit, in urma unei descinderi in angroul Su Market, 11 tone de rosii pentru care SC Ucak Group SRL nu avea documente de provenienta. Pe 31 martie, Garda a anuntat DGFP Ilfov ca marfa este foarte perisabila si ca trebuie intocmita, in regim de urgenta, factura pentru valorificare. Surpriza, cumparatorul marfii a fost chiar firma care vroia sa vanda rosiile fara acte – SC Ucak Grup SRL! Pretul vanzarii este de tot rasul – un leu si 25 de bani/kg (fara TVA) in situatia in care pe piata rosiile se vindeau la preturi de 6 ori mai mari. Chiar si pretul declarat la Vama pentru transporturi similare era 3,45 lei (0,85 euro), acesta fiind pretul minim la care trebuia facuta “licitatia”. In apararea lor, comisarii au prezentat 3 oferte de cumparare, a evazionistului Ucak ( 1,5 lei cu TVA inclus), a Candur Impex (1,15 lei/kg), firma aflata in consemn din 2009 si a Brandal Citrus Fruct (1,25 lei) firma care avea sa fie si ea data in consemn, doua luni mai tarziu. ”Este clar ca asa-zisele oferte au fost intocmite pe genunchi, doar ca asta nu poate fi demonstrat decat de o ancheta penala”, ne-au declarat surse din cadrul organelor de control.

Comisarii fantastici Busu si Mantescu

Alte doua cazuri (SC Zubry Mare si SC Oprean) ii aduc in lumina reflectoarelor pe comisarii Dan Busu si Laurentiu Mantescu. In primul caz (15 septembrie 2010) cei doi au confiscat 29 de tone de fructe (mere, pere, struguri, gutui, nectarine), marfa pentru care reprezentantii Zubry SRL nu au putut prezenta documente de provenienta. Produsele au fost lasate in custodie la SC Mono View, care le-a si vandut. Abia dupa 5 zile, ei au comunicat DGFP, ca produsele au fost valorificate in regim de urgenta, din cauza gradului crescut de perisabilitate. Astfel ca DGFP a emis factura  catre Mono View, toate la preturi mai mici de 50 de bani/kg, fara sa fi existat niciun document din care sa rezulte calitatea marfii sau sa justifice preturile mai mici de jumatate decat valoarea declarata in vama. La SC Oprean, aceiasi doi comisari au conficat, pe 5 iulie 2010, 20 de tone de grapefruit, pe care au lasat-o in custodia SC Marena Union. Fideli principiului “Doua la leu” (kilograme – n.n.) Busu si Mateescu au dat “grefele” cu 50 de bani kilogramul, fara documente care sa ateste calitatea marfii. Doua saptamani dupa chilipir, Marena Union SRL s-a declarat inactiva.

S-a umflat pipota

Metode similare au folosit comisarii Florin Manescu si Marinel Vadan in cazul firmei fantoma SC Ozar Exotic, careia i s-au confiscate 28,5 tone de pui gril, pipote si ficat de la SC Data Ailin SRL. Aceasta a cumparat marfa, pe 9 iulie 2010 cu 2,6 lei/kg fara sa se fi facut vreun inventar sau process verbal de predare – primire. Mai mult, Data Ailin, apartinand unor cetateni turci a disparut, luna urmatoare, pe 24 august. In scurtul timp de “viata” (fusese infiintata pe 30 iunie), Data Ailin a facut 45 de transporturi (13 de carne congelata, 32 de legume – fructe), provocand un prejudiciu de peste un million de lei.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au spus ca tot sistemul de tip neglijento-mafiot al Garzii Financiare Ilfov nu ar fi nicidecum strain de comisarul sef Robert Rusu. Precizam ca nu am reusit sa obtinem un punct de vedere al acestuia dar vom putea afla mai multe, in aceasta seara, de la ora 21,30 de la comisarul general-adjunct Gabriel Carbunaru, seful lui Rusu.

1 COMENTARIU

  1. stiti ca la noi vinetele se dau cu 5 bani kg la angrosisti si ei dubleaza pretul la piata daca nu mai mult

Comentariile sunt închise.