Aşa cum a evidenţiat EudomaidanSOS pe 12 aprilie 2014, Rusia a început invadarea Ucrainei, acţionând într-un mod paralel cu evenimentele din Crimeea.
Rugăm a lua în serios faptul că aceste atacuri asupra clădirilor administrative din estul Ucrainei sunt conduse de personal înarmat, bine antrenat şi coordonat- acestea nu sunt proteste spontane. De exemplu, filmarea din Kramatorsk (Regiunea Doneţk) arată cum o trupă de comando antrenată, echipată cu mitraliere automate, încearcă să copleşească apărătorii unei secţii de poliţie, apoi cheamă un grup de aproximativ 50 de bătăuşi al căror scop era să preia controlul clădirii.
https://www.youtube.com/watch?v=VEZ5SjkroNQ#t=225
După ce această încercare a dat greş, indivizii au fost trimişi înapoi, iar trupa de comando deschide focul. Nu există niciun dubiu că acţiunile acestea reprezintă o operaţiune militară plănuită. (Într-adevăr, Sloviansk este o intersecţie de căi ferate cu un aeroport în apropiere, o alegere strategică din punct de vedere militar). Există multe alte depoziţii din partea martorilor, iar presa prezentă acolo confirmă această idee.
Ca în multe alte societăţii, şi în cea ucraineană există neînţelegeri- sociale, etnice sau lingvistice. Iar acestea ar fi cel mai bine rezolvate printr-un proces democratic deschis. Însă există temeri realiste că Rusia va continua propaganda agresivă şi provocările menite să transforme unele dintre aceste diferende în conflicte reale pe care să le folosească drept pretext pentru prezenţa militară. Iar pericolul ca această situaţie să se agreveze şi să devină un război deschis este real. Rusia nu are nicio intenţie să îşi schimbe comportamentul actual.
UE are multe instrumente prin care să micşoreze riscurile de a avea loc vărsări de sânge:
– Rusia trebuie analizată corect. Unele ţări membre ale UE consideră că înţeleg Rusia mai bine decât altele, dar această părere a fost infirmată- aşa că de ce să nu ascultăm mai mult de cei din centrul sau estul Europei, de aceia care au fost expuşi în faţa politicilor externe agresive ale Rusiei şi ale căror frici prind viaţă îngrijorător de rapid?
– Trebuie gândit dincolo de sancţiuni economice pentru Rusia. A trecut mai puţin de o lună de la anexarea Crimeii la invazie. Sancţiunile economice sunt un pas în direcţia bună, dar, în starea de acum, nu sunt suficient de puternice pentru a opri agresiunile din partea Rusiei. Kremlinul nu va fi satisfăcut. Dacă nu este oprit acum, va trebuie oprit mai târziu, cu preţuri mai mari. Asemănarea cu Germania anilor 1930 este înfiorător de actuală.
– De asemenea, şi în privinţa ajutării Ucrainei trebuie gândit dincolo de măsuri economice. În lipsa unei securităţi de bază, nu va exista ocazia implementării reformelor şi a unei bune utilizări a ajutorului financiar internaţional generos. În privinţa unor lipsuri ce se profilează, o anumită asistenţă financiară ar putea fi necesară chiar înainte de pachetul de la FMI.
– Trebuie asigurată prezenţa unor oficiali de rang înalt în estul şi sudul Ucrainei. Trei miniştri de externe ai UE au reuşit să aducă la masa de discuţii fostul preşedinte ce a ordonat împuscăturile din Maidan şi au reuşit să rezolve anumite probleme- înainte ca Rusia să facă alte mişcări.
– Trebuie organizată o anchetă amplă pe teren în estul şi sudul Ucrainei, iar rezultatele acesteia trebuie publicate. De asemenea, o misiune de monitorizare în Crimeea menită să observe situaţia drepturilor omului este necesară.
– Este necesară liberalizarea vizelor, drept semnal important pentru societatea ucraineană. Ştim că aceasta depinde în primul rând de împlinirea obligaţiilor de către Guvernul Ucrainean, dar vă rugăm să fiţi cât de flexibili se poate.
– Cel mai important, Ucraina are nevoie de ajutor în vederea asigurării securităţii de bază. Ideea ce a circulat recent despre o misiune a poliţiei UE în Ucraina este demnă de implementare. Rapid. Orice ajutor pentru armata ucraineană ar fi un semnal clar către Rusia că UE nu renunţă la Ucraina, precum şi către societatea ucraineană, ale cărei victime în lupta pentru valorile europene sunt amintite cu durere.
– În cazul în care credeţi că aceste idei sunt conduse mai degrabă de emoţii decât de raţiune, amintiţi-vă de ziua de 21 februarie când, după groaznicele împuşcături asupra protestatarilor, a fost încheiată o înţelegere între Ianukovici şi opoziţie, părând a fi sfârşitul unei crize teribile; dacă cineva v-ar fi spus atunci că răspunsul Rusiei va fi anexarea Crimeii, nu aţi fi crezut că acea persoană este „prea emoţională”?
Aşteptăm cu nerăbdare ajutorul vostru.
Cu sinceritate,
EuromaidanSOS
Textul original este accesibil aici.
Traducere de UVT.
Ce SF-uri. La americani le tremura izmenele si n-au avut ’00lele’ sa miste un deget …si voi credeti ca UE poate face ceva ?
Comentariile sunt închise.