Ce se va întâmpla cu Grecia? Ce-i de făcut? Toată lumea ştie. Însă intransigenţa germanilor împiedică refacerea Greciei, spune reputatul economist Simon Wren-Lewis, în comentariul său pentru Deutsche Welle.
Am participat, recent, la o conferinţă organizată la Berlin în cadrul căreia, inevitabil, a început să se discute despre situaţia Greciei. Cu această ocazie am reascultat povestea interminabilă despre incompetenţa şi corupţia statului elen. Unele idei sunt, însă, false din start. Ceea ce mi s-a părut esenţial a fost similitudinea naraţiunilor despre sărăcie, care ar fi rezultatul unei slăbiciuni de caracter, imposibil de combătut doar prin ajutoare financiare. Prin urmare, sistemul economic nu are nicio vină.
Discuţiile au eludat un aspect banal, cel puţin până la momentul în care mi-am început eu discursul: Bugetul de stat al Greciei a fost timp de patru ani gestionat de Troică (FMI, BCE şi CE). Rezultatul? Austeritate draconică.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că excedentul bugetar primar al Greciei – un instrument uzual de măsurare a politicii bugetare – a crescut semnificativ. În ultimii cinci ani, acest surplus aproape s-a dublat în comparaţie cu valoarea lui din alte state OCDE. Prin urmare, ideea conform căreia Grecia nu a făcut economii suficiente este pur şi simplu ridicolă.
Un fenomen eminamente german
Pe de altă parte, colapsul economiei greceşti (produsul intern brut al ţării a scăzut cu 25 la sută) a distrus efectul benefic al măsurilor de austeritate.
Evaluarea situaţiei scoate la lumină existenţa unui fenomen al cărui specific este aparent pur german. Dacă întrebi un economist din afara Germaniei din ce motiv a clacat economia grecească, foarte probabil acesta va blama politica de austeritate. Pilonul acestei abordări este modelul macroeconomic keynesian, predat în întreaga lume, inclusiv în Germania. Băncile centrale se orientează după el pentru a stabili nivelul dobânzilor. La fel şi Banca Centrală Europeană. Conceptul spune că măsurile de austeritate aplicate economiei unui stat lipsit de politică monetară proprie au un efect de contractare. Mai mult, dacă austeritatea este radicală, există o mare probabilitate ca ea să ruineze respectiva ţară.
Germania este însă poate singura mare naţiune în care modelul keynesian care nu se regăseşte aproape deloc în discursul economic. Mulţi germani vorbesc despre o „învăţătură economică anglo-saxonă”, în pofida faptului că în exteriorul Germaniei cei mai mulţi economişti consideră aplicabilitatea ideilor keynesiene general valabilă. Din punctul meu de vedere, experimentul grecesc a produs o ciocnire între două modele economice diferite: german şi keynesian.
Medicaţie greşită
Grecia este pacientul, iar Troica medicul personal al acesteia. De-a lungul anilor, pacientul a înghiţit pastilele prescrise de medic: o mixtură pe bază de măsuri de austeritate şi reforme structurale. Cu toate că situaţia bolnavului s-a deteriorat, în loc să admită că medicaţia nu a avut efect sau că a fost administrată în exces, medicul îl acuză pe pacient că nu a vrut să înghită pastilele. Noi ştim însă că pacientul a urmat întocmai tratamentul recomandat de doctor, ba chiar, în acest timp, a purces şi la o sumedenie de reforme structurale.
Muchia de cuţit pe care se află Grecia pune la grea încercare gândirea economică predominantă în Germania. Berlinul nu a vrut să recunoască acest adevăr, preferând să construiască un balon de săpun, frumos colorat, în interiorul căruia a proiectat imaginea „grecilor leneşi şi corupţi”, singurii vinovaţi de situaţia mizeră în care se găsesc.
Iată însă că, odată ce grecii au început să pună la îndoială eficienţa reţetelor prescrise de Troică (prin votul oferit formaţiunii politice Syriza), se pare că politicienii germani vor să arunce pacientul peste bord, recte să forţeze un aşa-numit „grexit”.
Interesul german
Ceea ce a urmat este o situaţie rizibilă. Germania nu doreşte nici măcar să se gândească la o eventuală tăiere a datoriilor greceşti sau la restructurarea acestora, deşi FMI ştie foarte bine că un atare balon de oxigen pentru Grecia este inevitabil.
Încăpățânarea germanilor ar putea poate fi justificată doar prin invocarea intereselor proprii în calitate de creditor. Cu toate acestea, Germania trebuie, totuși, să fie conștientă de faptul că, dacă Grecia este forțată să iasă din zona euro, va recupera şi mai puţini bani.
Mi se explică din nou şi din nou că Germania nu trebuie să facă nicio concesie în favoarea grecilor pentru a evita situaţia în care şi alte ţări vor cere restructurarea datoriilor – un fapt care nu s-a întâmplat nici măcar în 2012, când condiţiile de rambursare a datoriilor greceşti au fost modificate.
Mă tem că atât politicienii, cât şi poporul german vor să evite fisurarea convingerilor economice ale Germaniei în cazul în care Grecia eşuează. Tocmai de aceea, aproape că sunt obligaţi ca, în locul adevărului, politicienii germani să povestească cetăţenilor lor numai ce aceştia vor să audă.
Un mare om de stat – sau o mare femeie de stat – nu ar trebui să îşi linguşească poporul, ci să identifice perspective. Rămâne valabil ceea ce am scris, împreună cu alţi patru economişti reputaţi, în scrisoarea deschisă adresată cancelarei Angela Merkel: „Istoria vă va ţine minte pentru faptele pe care le faceţi în această săptămână”.
Simon Wren-Lewis este profesor de economie politică la Blavatnik School of Government, în cadrul Universităţii Oxford.
sursa: flux24.ro
din cartile de admnistrare finantele familiei am invatat ca imprumutul se face doar pt investitii si impulsionarea productiei, iar cand incasarile sunt mai mici decat cheltuille, primul pas(adica a2a zi de facut): micsorat cheltuielile si lichidat facturile inutile. Ce a facut Grecia? a, ca si Ponta:
– nu a redus angajatii din sectorul public
– mentinut atentiile si pomenile electorale si privilegiile date: bisericii, armatei, partidelor, politicienilor
– banii imprumutati s-au dus fix pt cheltuieli curente, nimic pt calificari/investitii
Ce fac grecii? vorbesc si se cearta si promit. Acelasi zambet tamp si la prim ministru grec si la prim ministru romanesc. Diferenta este ca grecul macar e frumos.
Ce urmeaza? nasol. Grecii vor santaja ca iau bani de la rusi / chinezi, ca le vand lor vreun port si …
Ca sa fie totul agitat, piata chineza a cazut in ultima luna, asa ca bancile maresc dobanzile la credite si redus dobanzile la depozite…
As vrea sa citesc parereile avizate ale unor economisti de marca, seriosi! Pana atunci tot ce se comenteaza pe aici e ca la fotbal, adica toata lumea „se pricepe” sa dea din gura, dar la o adica isi da sufletul dupa 10 m de alergatura…….
Articol partinitor.
Gogule !!! -> crezi ca Oxford-ul n-are si el tampitii sai ???
De atatea ori s-a intamplat ca un baiat de Colentia a fost mai destept decat un lustruit de Cambridge….
Dl. Profesor economist Simon Wren-Lewis (Oxford), trebuie sa aibe si el publicatii, caci asa da bine la CV si activitatea stiintifica….numai in inginerie prostia rupe podul….
Asa ca….Nowikovule iarta-l pe Dl. profesor de Oxford, saracul de el, nu stie ce spune (pardon !, scrie)
Atat timp cat in Grecia impozitele sunt doar o gluma proasta la adresa grecului, slariile de invidiat, sporuri din te miri ce motiv, gratuitati cate si mai cate….de unde se acopera aceste cheltuieli ?
Ati auzit vreodata ca Grecia sa aiba excedent bugetar ?…deocamdata ei stau cu mana intinsa la coltul Europei si NU invers.
Dl. Profesor economist Simon Wren-Lewis ar trebui sa coboare un pic de la actedra si sa vina in LUMEA REALA….sa vada cum in Grecia se freaca menta pe bani multi.
Si eu vreau sa NU mai platesc impozite, sa primesc o pensie obraznica…sa am gratuitati inclusiv la WC public….dar uite ca NU se poate.
Dan.P ! -> esti dispus sa platesti puturosenia greceasca din banii tai ? -> fa-o baiatule !, dar nu-mi trage mie bani din buzunar ca sa sustin lenea grecilor.
Kabala sionista…Masoneria, etc….au tot ce le trebuie, n-au ei nevoie de Grecia sau Romania (in partea asta bati tu cu postarea ta)…sunt prea bogati si le merge prea bine ca sa isi mai complice existenta cu niste idioti de prin Muntii Pindului sau Carpatilor.
Si stii de ce le merge bine ??? -> pt. ca produc mult, de buna calitate si cu cheltuieli putine, adica productivitate excelenta…si toate astea pt, ca ii duce capul.
Vezii judetele noatre Vaslui, Teleorman, etc. unde PSD-ul e jupan….ti se pare ca au o economie de invidiat ?
Poti compara Alexandria (Teleorman), Focsani (Vrancea) cu Timisoara, Clujul, Satu-Mare ? in judetele PSD domina SARACIA si SOMAJUL, n-ai sa-i vwezi pe cei din Timisoara ca fug repede la Focsani casa gaseasca de lucru.
Dan P !, nu mai apara prostia sau lenea…caci asta a insemnat bolsevismul si comunismul.
Si apropos de Ortodoxie (ca tot o pomenisi)…ce a facut Ortodoxia bun pt. romani in ultimii 50 de ani ? (caci ec au facut altii, se vede)
Atata vreme cat este vorba despre banii ei, Germania are tot dreptul sa refuze sa arunce bani intr-o gaura neagra. Cat despre ideea ca, daca Grecia iese din zona euro Germania va recupera si mai putin, reputatul de la Oxford sa nu-i planga de mila, Germania va castiga prin faptul ca nu va mai pierde. Dar fiti linistiti! Grecia are o mare calitate si anume pozitia strategica pe continent pentru care a fost bagata in UE si NATO, calitate care trebuie platita, si toti stiu asta.
Jeni !, de acord cu tine si mai ales cu madame Merkel…pacat ca nu-i mai tanara un pic.
„Ce se va întâmpla cu Grecia? Ce-i de făcut? Toată lumea ştie. Însă intransigenţa germanilor împiedică refacerea Greciei, spune reputatul economist Simon Wren-Lewis, în comentariul său pentru Deutsche Welle.”
Cum banuiesc de mult timp, madame Merkel a primit ordin de la Kabala sionista sa distruga un stat eminamente ORTODOX! Ghiciti ce stat este urmatorul….ca totul deodata bate la ochi.
Sunteti bolnavi !
:))…Romania are o importante geopolitica mai mare decat grecii…nu uita ca suntem sub aripa „Leului” american..”Ursul” e la doi pasi…suntem si vom fi protejati economic si militar de masoni…pt moment! adica pt cel putin 100 de ani! :))
Comentariile sunt închise.