Răspunsul: miere – doar când scade glicemia. Şi nimic altceva. Greva foamei continuă în Piaţa Universităţii din Bucureşti, unde români din toată ţara preiau ştafeta de la Alexandru Popescu, cunoscut deja ca Nea Sandu, protestatarul care şi-a petrecut Revelionul la Km 0 al democraţiei.

Duminică, Nea Sandu anunţa ieşirea din greva foamei dupa 22 de zile de protest. Luni, un alt Popescu, care i se alăturase intre timp, a renunţat şi el: George Popescu, din Bucureşti.

george popescu„Când am început greva am zis că intru în post în faţa lui Dumnezeu, pentru România“, spune George, care a rezistat fără să mănânce timp de 11 zile. A băut doar lichide şi, când glicemia i-a scăzut alarmant, la sfatul medicului, a început să ia puţină miere. Susţine că nu i-a fost greu deloc, cu atât mai surprinzător cu cât recunoaşte că e un… carnivor. Şi unde mai pui că a şi lucrat cinci ani ca bucătar în Cipru, din 2007-2012.

„Am vrut să demonstrez că atunci când vrei să schimbi ceva o poţi face doar tu. Nu trebuie să aştepţi să te tragă nimeni de mânecă pentru a fi liber, pentru a fi tu însuţi schimbarea“, spune George Popescu, ţinând în braţe laptopul, cu ajutorul caruia tocmai a anunţat pe Facebook încetarea protestului său. Îşi dă seama – şi crede că greva lui o demonstrează încă o dată – , că revendicările lor nu vor fi luate în seamă de autorităţi. Dar spune că nimeni nu-l poate opri „să se exprime liber contra distrugerii ţării“.

revendicariCe vor greviştii foamei de la Universitate: retragerea Jandarmeriei din Pungeşti (unde, la finele lui 2013, s-a instituit stare de urgenţă după ce localnicii şi eco-activiştii s-au opus instalării unei sonde a firmei Chevron pentru explorarea gazelor de şist); anchetarea imediată a abuzurilor jandarmilor; interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică; pedepsirea vinovaţilor pentru ilegalităţile care au avut loc cu prilejul instalării sondei şi a instituirii stării de urgenţă în localitatea vasluiană.

Luni seară, după ce a anunţat oficial pe pagina lui de Facebook sistarea grevei foamei, George Popescu a luat câteva alune. Sfatul medicului: să le mestece foarte-foarte bine, până când devin o pastă care poate trece printre dinţi.

crinaMedicul care i-a dat acest sfat este Crina Vereş. Are de 38 de ani si este psiholog, pe langa faptul ca are o diploma in chimie şi fizică. Traieste in Cluj. Crina, care spune că a supravieţuit „prin rezolvarea conflictelor emoţionale“ după ce a fost de două ori diagnosticată cu cancer, este şi ea în greva foamei de câteva zile. A adoptat această formă radicală de protest pentru că îşi doreşte pentru cei patru copii ai ei „un sol stabil, cu apă curată de izvor“, nu cu „poşircile la sticlă“ din supermarket. Va sista şi ea greva în cursul zilei de marţi, când se va întoarce acasă, la Cluj, unde gospodăria a rămas pe mâinile fiicei celei mai mari, în vârstă de 18 ani.

Asta nu înseamnă că la Km 0 al democraţiei, in Piaţa Universităţii, nu mai rămâne nimeni. După Crina, va intra în grevă Ionuţ – nimeni nu ştie deocamdată celălalt nume al lui, semn că protestul anti-fracking se încheagă relativ spontan în Piaţa Universităţii, iar ştafeta se predă de la un protestatar la altul.

La fel de spontani se pretind a fi şi pensionarii destul de vocali care, la doar câţiva metri distanţă de greviştii foamei, scandează „Jos Băsescu!“. Aceştia se laudă că au răsturnat un guvern, susţinându-l pe Raed Arafat. „Sunt abonaţii la protest ai PSD-ului, probabil şi plătiţi, care încearcă să confişte un spaţiu public simbolic, pe care îl aruncă în derizoriu“, crede George Popescu.

Dar asta e altă poveste.

1 COMENTARIU

  1. Cinste voua! Iata care mai sint romani care isi iubesc tara cu adevarat!

    AMOR PATRIAE NOSTRA LEX!

Comentariile sunt închise.