Erdogan-Juncker

Turcia, teatrul unei tentative de lovitura de stat, nu este la ora actuala in situatia sa adere la Uniunea Europeana, a prevenit, ieri, presedintele CE, Jean-Claude Juncker. Indiferent, presedintele turc strange in continuare tara in menghina.

Presedintele Comisiei Europene a exclus, tinand seama de realitatea din Turcia, o aderare a tarii la blocul european, nici in timp scurt nici intr-o perioada mai lunga”, in conditiile in care presedintele Recep Erdogan isi fixase, odata cu semnarea acordului Ankara-UE cu privire la refugiati, acest obiectiv, ca prim pas cerand ridicarea vizelor pentru cetatenii turci. Insa, dupa puciul esuat si intentiile lui Erdogan de a reintroduce pedeapsa cu moartea,  Jean-Claude Juncker a fost inflexibil. ”Daca Turcia va reintroduce maine pedeapsa cu moartea, vom opri imediat toate negocierile de aderare pentru ca o tara care are in arsenalul sau legislativ pedeapsa capitala nu-si are locul in sanul UE”, a declarat presedintele Comisiei Europene. Pe de alta parte, este greu de precizat daca Erdogan va aproba aceasta masura, si nu o flutura ca o arma de intimidare, in conditiile in care Turcia parca are magnet la lovituri de stat si nu se stie cine va condamna pe cine, in viitor.

erdogan

42 de jurnalisti arestati

Epurarile declansate in urma puciului nu au ocolit o parte a mass-media turca. Pe numele a 42 de jurnalisti au fost emise mandate de arestare. Intre ei, se afla si Nazli Ilicak, figura de prim plan in presa turca, demis de la cotidianul proguvernamental Sabah, in 2013, pentru i-a criticat pe ministrii implicati intr-un scandal de coruptie, au indicat NTV si CNN Turk. Anterior, Recep Erdogan a prevenit, intr-o declaratie pentru postul France 24, ca ”daca mass-media sustine lovitura de stat, indiferent daca este vorba de audiovizual sau alte medii de informare, va plati”. In 19 iulie, autoritatea de reglementare a audiovizualului a retras licenta a 24 de posturi tv si de radio. Ieri dimineata, 40 de persoane din cadrul Comandamentului Academiei Militare din Besiktas au fost arestate pentru presupuse legaturi cu pucistii. Dupa elecul loviturii de stat din 15 iulie, peste 11.000 de persoane au fost retinute si peste 5800 plasate in detentie. Ieri, Recep Erdogan planificase o intalnire cu responsabili ai opozitiei, presedintele Partidului republican al poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kilicdaroglu, si cu cel al Partidului actiunii nationaliste (MHP, dreapta), Devlet Bahceli. Selahattin Demirtas, liderul principalului partid pro-kurd (HDP) nu a fost invitat.

Ankara: Relatiile Turcia-SUA se vor strica

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, ieri, ca, in cazul unui refuz din partea Statelor Unite privind extradarea lui Fethullah Gulen, relatiile dintre SUA si Turcia vor avea de suferit. Cavusoglu a reiterat acuzatiile de implicare in tentativa de stat din Turcia a lui Gulen, indicand ca Ankara are dovezi in acest sens. Potrivit juristilor, procesul de extradare a lui Gulen ar putea dura mai multi ani. In Boston (Massachussetts), peste o mie de persoane, in special turci si azeri, s-au reunit in principalul parc al orasului, agitand pancarte pe care scria: ”Suntem alaturi de Turcia” si ”Obama, extradeaza-l pe Gulen”. Presedintele Barack Obama a prevenit Ankara ca o eventuala extradare a lui Gulen se va face ”in conformitate cu legile americane”.

Seful diplomatiei turce a reprosat Uniunii Europene ca ”ameninta” Turcia in legatura cu eventualul proiect al Ankarei de a restabili pedeapsa capitala.

Amnesty Internationa denunta torturarea pucistilor

Organizatia pentru apararea drepturilor omului a afirmat ca are ”dovezi credibile” privind cazuri de tortura aplicata detinutilor in centrele de detentie din Turcia, dupa puciul din 15 iulie. Politia din Ankara si din Istanbul ii tin pe prizonieri in ”pozitii dureroase” chiar si 48 de ore, a acuzat Amnesty, care evoca si alte abuzuri, cum ar fi lipsa de hrana, apa, medicamente, lipsa de aparatori, amenintari si, ”in cazurile cele mai grave”, lovituri, torturi si violuri. Directorul Amnesty International, John Dalhuisen, a somat Ankara, intr-un comunicat, sa ”renunte imediat la aceste practici abjecte”, cerand Comitetului european pentru prevenirea torturii sa se deplaseze ”urgent” in Turcia pentru a supraveghea confitiile de detentie. Un oficial turc a negat toate aceste acuzatii, afirmand ca ”ideea potrivit careia Turcia, tara care cauta sa adere la UE, nu respecta legile este absurda”.

Multumiri din inima lui Putin

Ministerul turc de Externe i-a transmis multumiri presedintelui Federatiei Ruse si a altor oficiali rusi pentru sprijinul acordat Turciei in timpul loviturii de stat. ”Rusia ne-a acordat sustinere totala si ii multumim lui Vladimir Putin si tuturor oficialilor rusi. O intalnire intre Recep Erdogan si Vladimir Putin va avea loc luna viitoare, inaintea summit-ului G20. In program vor fi subiecte importante, ca ridicarea barierelor economice si alte masuri ce urmaresc restabilirea deplina a relatiilor bilaterale”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Incendiu urias la baza NATO din Izmir

Un incendiu de vegetatie urias a izbucnit in apropierea bazei NATO din Izmir. Forte speciale, pompieri si militari NATO  incercau, ieri, sa impiedice flacarile sa ajunga la unitatea militara. Flacarile au izbucnit aparent fara explicatie duminica seara, in districtele Sahintepe si Mevkiinde din Izmir. Autoritatile suspecteaza un sabotaj. Baza, situata in Sirinyer (districtul Buca) este ocupata de LANDCOM, o structura insarcinata cu coordonarea fortelor terestre ale NATO in caz de criza internationala. Soldati de multiple nationalitati se afla in aceasta baza.

 

Sursa: enational.ro