Prezentând în exclusivitate imagini de mobilizare şi solidaritate a diasporei torontoniene cu campania de nivel mondial Salvaţi Roşia Montană, ce s-a desfăşurat din septembrie până în decembrie 2013, expoziţia de fotografie şi text „United We Save” (Uniţi Salvăm) documentează vizual cele patru luni de proteste, desfăşurate în diferite puncte din Toronto. Considerată ca o formă de protest în sine, această expoziţie îşi propune să angajeze audienţa într-un aşa zis spirit civic şi politic de solidaritate, atât de necesar în funcţionarea unei societăţi democratice adevărate.
Vernisajul expoziţiei a avut loc în 11 martie, în incinta facultăţii de Asistenţă Socială a Universităţii din Toronto şi va continua până în 9 mai 2014, accesul publicului fiind liber.
Într-un interviu acordat Epoch Times, autoarea conceptului, Raluca Bejan, explică mai jos câteva dintre ideile şi motivaţiile ce stau la baza acestei expoziţii.
Epoch Times: Cum aţi descrie în câteva cuvinte această expoziţie şi care este rolul ei?
RB: United We Save (Uniţi Salvăm) este o expoziţie de fotografie şi text, care documentează protestele ce au avut loc în Toronto, în perioada Septembrie-Decembrie 2013, în solidaritate cu campania globală Salvaţi Roşia Montană ce s-a desfăşurat în mai multe alte oraşe din ţară şi străinătate.
Rolul primordial al acestei expoziţii este acela de a politiza audienţa, de a o angaja într-un aşa zis spirit civic de solidaritate. Se bazează pe două mesaje centrale: în primul rând, prin acest proces de documentare, vrem să informăm pur si simplu audienţa canadiană despre ceea ce s-a propus la Roşia Montană; despre proiectul Gabriel Resources (GBU) şi importanţa acestuia vis-à-vis de contextul juridico-legal canadian (peste 60% dintre companiile miniere globale sunt bazate în Canada, datorită regimului fiscal favorabil întreţinut de către Guvernul federal canadian). În al doilea rând, vrem să atragem atenţia asupra formelor de protest ca şi modalităţi posibile de mobilizare în ceea ce priveşte angajamentul civic şi politic necesar pentru funcţionarea unei societăţi democratice.