USL va fi obligat să-și dea măsura, să guverneze și, de ce nu?, să-și rupă gâtul singur. Așa cum și l-a rupt și PDL.
Când stânga câștigă, o face zdrobitor – 1990, 1992, 2000 stau mărturie. Acestor victorii li s-a mai adăugat cea fără drept de apel din 2012. Când dreapta ajunge la putere, o face însă la limită, doar în coaliții fragile, cărând în spate soluții imorale sau traseiști cumpărați la bucată.
Andreea Pora
Harta s-a înroșit iarăși complet, exact ca atunci când FSN cotropea țara abia ieșită din comunism. Singurele pete de culoare sunt județele ungurești, deși nici UDMR nu se mai simte ca pe vremuri, fiind pentru prima oară când s-a apropiat periculos de pragul de 5%. E o realitate care ar trebui să dea de gândit tuturor celor care se revendică de dreapta, mai ales că vremurile care se anunță nu sunt dintre cele mai fericite. Din toate punctele de vedere: economic, democratic, stat de drept, justiție, europenism și valorile lui.
USL a cucerit o putere periculoasă și prin dimensiuni, și prin calitatea oamenilor care o vor exercita. Ce va face cu ea? Este o întrebare la care nici măcar votanții USL nu cunosc răspunsul, pentru că nici nu și-au pus-o, votul fiind eminamente negativ. Cei care îl intuiesc, care judecă din perspectiva istoriei mai recente sau mai îndepărtate, grup minoritar, departe chiar și de cele 16 procente obținute de ARD, sunt terifiați de ideea reîntoarcerii într-un trecut pe care îl credeau îngropat pentru totdeauna, odată cu intrarea în Uniunea Europeană. Nu-i așa. Alegerile din 2012 l-au dezgropat și l-au pus să umble. Plin de vitalitate, mai pervers, mai uns cu toate alifiile, mai ticăloșit și mai plin de obrăznicie decât în perioada „romantică“ a începutului de drum.
Așadar, USL a obținut 60% din votul popular, a câștigat absolut toate mandatele din 25 de județe, închizând peste jumătate dintre colegiile din țară cu 50% plus 1. Ca număr de mandate, Uniunea are la un prim calcul 364 de locuri, deși numărul acestora va putea crește după redistribuire, obținând astfel majoritatea de două treimi la care aspiră. Asta deoarece numărul total al parlamentarilor va crește până spre 550, o răsunătoare palmă pe obrazul, majoritar la vremea respectivă, al celor care au votat la referendum scăderea la 300 a numărului aleșilor. Cu vântul umflându-i pânzele tupeului, Liviu Dragnea a anunțat că în sala de plen nu sunt suficiente locuri pentru toată suflarea, unii, probabil opoziția, urmând să presteze de la balcoane, spațiu simbolic arondat fluierăturilor, huiduielilor și aruncatului în cap. Anunțata alianță cu UDMR, acceptată spontan, cum altfel?, de liderii săi, va ridica scorul puterii spre 75-80%, deși, din rândul PNL, au sărit câțiva să protesteze mai mult de formă, pentru a nu da impresia că sunt sub tutela PSD. Oricum, în aceste condiții modificarea Constituției nu va mai întâmpina probleme. Guvernând fără opoziție, USL va avea mâinile dezlegate să-și pună în aplicare, la cub, ceea ce a început în vară. În primul rând, anihilarea separației puterilor în stat și a instituțiilor periculoase pentru libertatea și afacerile membrilor USL: DNA, ANI, CSM și CNA. Singura problemă efectivă a USL este că va trebui totuși să guverneze, popularitatea și procentele trecând în România, așa cum se știe, exclusiv prin stomac.
Victoria USL (PSD și PNL) este zdrobitoare, nu atât prin comparația cu scorul obținut în 2008 – doar aproximativ 900.000 de voturi în plus – sau prin cea cu referendumul din vară – 3 milioane lipsă din faimoasele 7,4 milioane -, cât prin raportare la înfrângerea ARD. Cele 16 procente sunt departe de ștacheta de 25% anunțată chiar de liderii PDL și sunt cronica unui eșec previzibil. Apocalipsa ARD, o încropeală făcută la disperare, este prețul plătit pentru politica dusă timp de patru ani de câteva figuri sumbre ale PDL, pentru incompetența dublată de nesimțire în administrație, pentru blatul incalificabil, campania fleșcăită și candidații slabi, mulți dubioși sau afaceriști de strânsură, traseiști sau pafariști împinși cu anasâna de la centru. Este desigur și prețul plătit, ca peste tot în Europa, pentru criza și măsurile de austeritate, aplicate însă în stil românesc: cu o mână tai pensii și salarii, cu cealaltă furi. Mai este însă și prețul reformelor impuse de Traian Băsescu în educație, sănătate, muncă, pensii, iar în România orice tentativă de schimbare a statu quo-ului se plătește greu, cu atât mai mult când ai împotrivă aruncătoarele de flăcări media ale adversarului.
Una peste alta, ARD a reușit să cucerească din prima, cu peste 50%, doar un singur colegiu, cel din Republica Moldova! Niciunul dintre liderii ARD nu a reușit să intre în parlament închizând colegiul, iar alții nu au prins nici măcar redistribuirea. În București, ARD a pierdut pe toată linia, existând speranțe doar pentru vreo două-trei colegii la redistribuire. Un dezastru cap-coadă. Cifrele sunt distrugătoare, cu adevărat teribil este însă că partidul a fost decapitat prin vot. Dar tot răul spre bine, pentru că singura șansă a PDL să se reconstruiască, reformeze și regândească este să scape cumva de acești lideri. Cezar Preda a deschis drumul și și-a dat demisia din toate funcțiile de conducere deținute. Vasile Blaga, pe care blatul din Timiș l-a dus la frumosul scor de 25,37%, nu a avut tăria, tocmai el, omul dintr-o bucată, mână de fier, să facă singurul gest onorabil după un astfel de dezastru. Nu știm sigur la această oră decât că pe lista marilor învinși se află multe dintre numele sonore ale ARD, vechi și noi. Ziua socotelilor va veni urgent și va cădea într-o vineri.
Altă lecție a acestor alegeri este că PP-DD, considerat de mulți o glumă proastă, a obținut cu doar 151.543 de voturi mai puțin decât ARD (la Senat). Marele OTV-ist a ratat însă parlamentul. Este printre puținele vești bune ale acestor zile, izbăvind astfel nația de un cuplu care se anunța atomic: Diaconescu-Becali. (Domnul Gigi a luat peste 65% în Capitală, ceea ce nu face decât să întărească vorba că fiecare popor are liderii pe care și-i merită.) La rândul lui, UDMR are de tras niște învățăminte din faptul că are cel mai scăzut scor din ultimul deceniu. Baletul duplicității unor lideri, politica interesului personal mărunt, tehnica șantajului și a schimbării stăpânilor în funcție de afacerile și dosarele diverșilor și-au arătat colții în 2012. În tradiția puterii cu orice preț, sub camuflajul apărării intereselor comunității maghiare, UDMR se va face frate cu USL, încălcându-și astfel propriile afirmații și principii.
În situația cea mai complicată se află însă președintele Traian Băsescu. Scorul obținut de ARD îi lasă prea puțină marjă de manevră în evitarea nominalizării lui Victor Ponta ca premier. USL a anunțat din primele minute de după alegeri că nu renunță la Ponta, a amenințat iarăși cu suspendarea și este puțin probabil să-și schimbe opțiunea. Nici nu ar avea de ce. Are o majoritate efectiv zdrobitoare, votul popular este de partea sa, la fel cutuma celor 22 de ani. În fond, nu s-a întâmplat până acum ca majoritatea câștigătoare să nu-și pună premierul dorit, spiritul Constituției fiind în acest sens. Băsescu este practic pus cu spatele la zid de chiar eșecul răsunător al ARD, constituirea unei alte majorități parlamentare fiind practic imposibilă în aceste condiții. Plus, ce i-ar putea mâna în lupta trădării pe eventualii oportuniști sau nemulțumiți, de ce s-ar lansa ei într-o aventură politică dând vrabia din mână pe cioară de pe gard? Oricât de miraculos sau periculos ar fi personajul iluzoriu din manșeta președintelui, șansele de reușită sunt foarte mici. Cât despre zvonurile cu dosarele instrumentate pe numele lui Victor Ponta, nu le cred. Nu sunt nici în stilul lui Băsescu și nici în al lui Daniel Morar, care, orice s-ar spune, au dovedit contrariul până acum. De precizat că astfel de informații au circulat și în 2009, dovedindu-se false. Oricum, așa ceva ar fi o lovitură aplicată în locul sensibil al credibilității procurorilor, care ar putea pleca în bejenie cu Morar în frunte. Informația răspândită de goarna de serviciu de la Vocea Rusiei, numitul Valentin Mândrășescu, cum că ar exista „documente“ legate de prestația lui Victor Ponta ca „agent acoperit“ în slujba „unui serviciu secret“, ceea ce l-ar face incompatibil cu funcția de premier din „perspectiva parteneriatelor strategice pe care le are România“, este mult mai gravă dacă este reală. Ar fi unicul argument de scăpare din complicata situație, desigur, cu întrebarea vitală: de ce acum? Nu cred nici în această variantă, deși poate mă înșel de data asta.
Judecând însă lucrurile în raport cu realitatea zilei, Traian Băsescu are de ales între a declanșa o criză care va duce inevitabil la suspendare sau a accepta inacceptabilul. Partenerii strategici nu-i vor mai sări în ajutor, deși nu cred că e vreunul fericit cu Ponta, dar sunt practic în imposibilitate de a neglija votul popular și principiile în virtutea cărora au acționat în vară. Este evident că Victor Ponta, plagiator dovedit și cu reale probleme de mitomanie, în vremuri normale ar fi ultima persoană de pe cea mai lungă listă posibilă de premieri. Până la urmă, orice ar alege, Traian Băsescu, într-un fel, și-a terminat cariera politică. Cu Ponta premier, va deveni președintele-decor, permanent amenințat și batjocorit cu suspendarea, rol care nu i se potrivește și care i-ar garanta o ieșire păguboasă de pe scenă. Declanșând o criză politică, va fi suspendat și demis, un final nedrept și de neacceptat. Desigur, mai are și formula demisiei. Atipică pentru România, dar care i-ar garanta o pagină de istorie și ar fi un precedent la care și alegătorii, și politicienii ar avea de meditat. Un reper de care se vor lovi mulți. E o dilemă a cărei rezolvare doar Traian Băsescu o știe și pe care o va juca în stil propriu. Indiferent însă de soluție, USL va fi obligat să-și dea măsura, să guverneze și, de ce nu?, să-și rupă gâtul singur. Așa cum și l-a rupt și PDL.
– opinie publicata in Revista 22 –
@ion adrian,
V-am citit postarile pe diverse bloguri si va respect!In nebunia din vara ati ajutat multa lume, printre care si pe mine, sa invete, sa inteleaga.
Ce am spus referitor la pdl, am spus ca elector, ca FOST votant al pdl. Daca pdl avea taria sa urmeze calea lui TB, era ok , din punctul meu de vedere. Dar n-au avut-o(ma refer la majoritatea pedelistilor). Pe mine m-au pierdut(ca elector) for ever!Intrigile, ce au fost si probabil vor fi , in interiorul lor, ma intereseaza doar in masura in care acestea mai pot avea un impact asupra dreptei.
Recunosc, privesc cu multa speranta spre MRU si consider ca a facut foarte bine, neamestecandu-se in pdl.
Prededintele a dat dovada de o capacitate extraordinara de a tine pas cu nevoile Romaniei, ale romanilor harnici.Dar nu putem avea aceeasi pretentie de la majoritatea fesenistilor. Cei ce l-au urmat sunt extrem de putini.
Ma numar printre cei care, in 2000 n-au mers sa puna stampila pe ilici, de frica lui Vadim, caci am inteles jocul. Si tin la principii, consider ca nu poti fi frunza-n vant, mai ales in politica.
Felul in care a fost dusa campania a fost, parerea mea, motivul principal pentru care electoratul de dreapta nu s-a dus la vot. Au dat motiv de suspiciuni, privitoare la un posibil blat, din timpul campaniei. De aceea a trebuit sa iasa presedintele. Si, imediat au inceput carcotelile din partea lor, primul a fost Cezar Preda, din cate stiu, mai mult sau mai putin voalat.
Apoi, prostia ce-a facut-o Blaga – caporalul, cand a devoalat planul, cum ca se vor alia cu pnl, chiar cu KKrau. Asta a pus capac!Cu kkrau, ce ne-a provocat o vara de nesomn, de cosmar!
Indoiala asupra lui Blaga, in ce ma priveste a inceput cu …”javra ordinara”, odata cu vizibilitatea in spatiul public a dorintei lui(si a gastii lui) de a-l darama pe Boc, l-au subminat pe acesta cat au putut…pentru ca a urmat calea lui TB…apoi l-au trantit pe MRU -„foaielata” si prietenii(printre care, nu-i asa, Blaga&co).
In plus, prea a fost laudat tot timpul de greii uslasi…
@Luci,
Aici sunt in spam dar citeste ce am mai scris pe la EU blog
Admin,
Am in spam o postare pe care am refetat-o de 3-4 ori. De ce?
test
Fara ajutorul pdl (a garzii vechi) nu aveam azi MAN, pcr 1 si pcr 2.
S-a tot spus ca poporul e prost. Judecand la cateva zile, nu e chiar asa! De ce? Privind nr. celor care s-au dus la vot si care au votat usl.
Cati au votat in ’90 Iliescu si fsn, ca nr. si cati au votat acum usl?
Votantii ard, parerea mea, au fost din randul sustinatorilor lui TB, pro MRU. Eu am votat ard pentru institutiile democratice, nu pentru pdl, nu pentru Blaga&co!
Ca nu s-au prezentat mai multi romani la vot(in special de dreapta, urban) e vina pdl! A garzii vechi din pdl, a lui Blaga, Videanu, Udrea – tot un fel de …burtaverzi! E vina fesenistilor din pdl! Cand TB le-a cerut reformare, acestia (greii) s-au opus! Au sabotat din interior cat au putut, apoi pe fata, fara jena! Au dovedit ca sunt la fel de oportunisti, ca uselistii. Din punctul lor de vedere, tot TB e de vina, ca n-a tacut, le-a obstructionat lor campania, adica blatul, de sus in jos si de jos in sus!
Nu masurile de austeritate a lui Boc au dus la esecul ard(pdl), cu acestea, electoratul de dreapta a fost de acord!
Acum am inteles mai bine ezitarile lui MRU.
Sper sa nu se amestece cu pdl(sau pd). Cine l-a injunghiat o data, o va mai face.
Electoratul de dreapta nu seamana cu nimic cu cel de stanga. Dreapta tine la principii, dreapta vrea valori. Nu electoratul e de vina ca are asa procent mare usl, ci garda veche a pdl, care a asteptat de la presa, societate civila sa-i propulseze, sa le faca treaba. Din nou. Ca in vara, cu lovitura de stat. Si ei sa faca blat cu useleul, pe din dos. Si sa-l obstructioneze pe MRU, ca, un om ca el, le incurca socotelile!
sunt de parere ,au vrut haos ,domnul BASESCU sa le dea haos sa faca sa-l suspende daca mai vor iar alegeri …eu zic ca cei care nu au votat vor iesi si pe furtuna sa le dea-n moaca la uselisti,ba chiar sa-i alunge din tara ,in frunte cu parlamentarii dubiosi !
Este o vorba”dupa ploaie,chepeneag”.E superfluu sa pretindem unei natiuni,intentionat spalate pe creier.sa gandeasca rational.Cele 7 luni de guvernare uslasa ar fi trebuit sa-i trezeasca pe romani la realitate.Ce te faci insa,cand si oferta politica a celor in care romanii de buna credinta si-au pus mari sperante,lasa mult de dorit?Cu o Macovei,un Preda,nu se face primavara.Intr-o tara dominata de coruptie e foarte greu sa scoti in fata oameni integri.Ei vor starni,in marea masa a votantilor,cel mult,zambete malitioase.Cand marea masa a sectiilor de votare a fost dominata de cei40% ce s-au prezentat la vot,si cand acestia,in marea lor majoritate,au fost pro USL(unde mai pui ciomagarii uslasi,selectati din randurile mardeiasilor ce abia asteptau sa-si dovedeasca”calitatile”de fiare cuvantatoare mai ales in localitatile marginase ale Romaniei,unde politia e mana in mana cu interlopii locali),la ce ne-am fi putut astepta?Romanul n-are vocatie de martir(ceea ce cunoatem din lectiile de istorie,e mai mult legenda decat realitate).Raman la parerea mea;singurul politician(chiar cu unele gafe neintentionate)responsabil ramane BASESCU
Nu-i chiar asa caci am gresit si noi grav si o sa redau un mic schimb de opinii de pe alt blog ca sa vezi:
luci :
Au votat uslul un grup de oameni care nu sunt un nr f mare in compararie cu populatia ROMANIEI. In acest grup intra in mod permanent comunistii lor , majoritatea coruptilor care stiu ca pot profita mai bine, si niste oameni care se lasa f usor influentati de oricine.
Vreau sa va zic si cum sa intamplat: Parintii mei locuiesc intro comuna din Maramures unde pdlul avea tot timpul majoritate. Reprezentantii locali ai Usl sunt padurari. Duminica stateau in jurul sectiei de votare si aproape obligau oamenii sa voteze uslul, amenintandu-i si impunandu-le ce sa faca.
Pe de alta parte vreau sa mentionez ca electoratul pdlului nu sa dus la vot.
De ce? Pt ca a fost dezamagit ca nu ati facut ce puteati face cand erati la guvernare. Spre ex puteati lua mai multe fonduri europene. Eu nu mergeam sa votez daca nu vedeam din sondaje ca uslul iese cu majoritate absoluta.
Castigarea uslul cu maj absoluta inseamna comunism sau mai rau.
N.G.:
Vad multa tristete in vorbele fiecaruia,cred ca toti constientizam ca o majoritate confortabila nu este intotdeauna cea mai constructiva solutie. Cel putin nu in politica. Personal cred ca ce e facut , e bun facut… Ramane doar sa vedem care este solutia la aceasta majoritate. Din punctul meu de vedere, aceasta majoritate poate fi punctul de cotitura in miscarea societatii civile, mai bine spus poate fi punctul de pornire in coagularea ( a cata oara) a unei societati civile reactive ,singura ce poate controla si impiedica orice deviere a politicului de la normele (care or mai fi ele in Romania) sanatoase in acest moment in care opozitia de dreapta este clar ca trebuie se se dezmeticeasca intai iar mai apoi sa se intareasca. Si da…sunt cumplit de trista pentru rezultatul acestor alegeri…pentru ca vor trebui cel putin doua mandate pentru o alta rotatie…
ion adrian
NG,
Luci are dreptate in tot ce a scris, dar a spus si o propozitie cheie:
“Pe de alta parte vreau sa mentionez ca electoratul pdlului nu sa dus la vot.
De ce? Pt ca a fost dezamagit ca nu ati facut ce puteati face cand erati la guvernare. Spre ex puteati lua mai multe fonduri europene. Eu nu mergeam sa votez daca nu vedeam din sondaje ca uslul iese cu majoritate absoluta”
ion adrian
Adica asta inseamna ca de la cei buni, cei buni au pretentii mai mari si noi asteptam sa ne voteze cei buni.
Eu spun noi, desi nu fac parte din nici-un partid dar m-am implicat alaturi de cei pe care i-am crezut cei buni
Cam asta este aspanca si ne paste primejdia(o descrie cu alte cuvinte si Sever Voinescu) ca Marea Adunare Nationala(asa a botezat actualul parlament, acum dupa razboi, unul care a contribuit la formarea ei si ma refer la CTP) al carui lor spun eu si sezizeaza asta si Sever Voinescu nu are alt rol decat sa-l izoleze total pe Basescu si mai ales PDL(ca Basescu oricum nu mai are mult timp la dispozitie) pentru a pati ce a patit si PNTCD adica disolutie pentru ca apoi MAN sa se multiplice precum parameciul sau amoeba prin sciziparitate formand un PCR 1 sa zicem de stanga mostenitor direct al PCR si un PCR2 aparent de dreapta mostenitor al securistilor si turnatorilor infiintantd astefel o democratura mafiot-infractoare care dupa ce va mai jefui resursele tarii cate mai sunt prin blatul si miuta de tip na-ti-o tie da-mi-o mie ajutata de ministerele de propaganda criminal-mincinoasa care sunt Antenele , Realitatile si care or mai fi ele pentru ca apoi cand resursele materiale si de productie se vor fi terminat sa faca acelasi lucu indefinit vor dori si cu resursa fundamentala regenerabila care este forta de munca si inteligenta unei natiuni.
Este un scenariu ingrozitor, dar posibil sa fie gandit de acesti ticalosi fara Tzara si fara Dumnezeu.
imi pare realist modul in care ai descris situatia, bun bun!
dar, dupa lectură, ma simt pus in asteptarea continuarii: cum se poate reforma PDL-ul, ce forta politica cu adevarat credibila se poate naste sau resuscita si cum ar fi acest lucru posibil din punctul de vedere al celor din opozitie?
Hai sa facem o lista de pana la 100 de romani care ar merita sa fie parlamentari sau ministri.
Nasul, Alexa si altii cu cces mai larg la informatii sa-i verifice .
Daca ii adunam la un loc te rog sa ma crezi ca vor sti ce sa faca si daca-i vad adunati atunci „voi da si eu din casa” ca altfel aplic principiul nimic important pentru dusman
@Andreea Pora,
Crezi ca le pasa de ceva ? Crezi ca de prosti au facut azi ce au facut?
UN SCENARIU ODIOS
Asa cum urmasii PCR-ului doreau si in final au si reusit, sa distruga singura forta capabila sa incerce sa li se opuna si sa stranga in jur societatea civila in anii 90 si anume PNTCD condus de Coposu, caci PNL era deja un partid ocupat in mare masura de securitate cu o conducere formata din turnatori, azi singurii care ar mai putea incerca sa se opuna ocuparii si impartirii in feude a tarii de catre oligarhia securist –mafiota, exact ca in Rusia si ca fostele tari CSI sunt PDL .
Adica pe linie de activ de partid sunt cativa din conducerea nationala fosta si prezenta a PDL, poate unii si in plan local alaturi de care sa mai fie destul de multi sustinatori din societatea civila si aici includ si partiduletele cuprinse in ARD, tristi si dezamagiti, cum simtim cu totii ca sunt, dar care pot incerca sa reziste si sa lupte si daca societatea civila ii va sprijinii sa lupte cu oarece sperante.
Poate ca in ciuda urii lor irationale fata de Basescu si echipa acestuia din PDL, la fel sunt si cativa liberali precum Chiliman si cativa altii din PN care vor cu adevarat liberalism si democratie
Cred insa ca acestia ajutand la distrugerea PDL, dintr-o frica iarasi irationala ca daca nu distrug ei PDL vor fi ei distrusi si inghititi de PDL, nu vor reusii altceva decat dupa ce pun umarul la aceasta distrugere sa fie si ei la randul lor sacrificati ,
Ca rezultat final urmarit vad cam ca si Sever Voinescu, o stare politica finala trecand prin ce se incearca a se forma acum respectiv cum spune CTP o noua Mare Adunare Nationala aleasa insa liber si pe care eu am numit-o blatul politic maxim compus din doua forte politice aparent de dreapta si de stanga numite de mine metaforic PCR 1 si PCR 2 si cu un UDMR de care nu au cum sa scape, blat in care dupa ce resursele vor fi jefuite total , singura resursa care se regenereaza zilnic, si deci poate fi permanent jefuita daca nu-si paraseste tara, fiind forta de munca,se vor creea conditiile permanentei pacaliri a acesteia.
Cele doua PCR-uri vor alterna la putere facandu-se ca sunt concurente spre binele tarii, ca sa i se dea acestei populatii prostite si sarace o satisfactie periodica si sperante noi, adica vor folosi miuta politica intre cei care au jefuit-o unul sau doua cicluri electorale si cei care urmeaza s-o jefuiasca.
Sigur se mai pot spune multe si despre ministerul propagandei mincinoase a turnatorului si a agentilor staini si ostili Romaniei si despre propriile erori ale PDL dintre care subliniez eroarea de a te atinge de pensiile sub zece milioane in timp ce clientela sa nu prea suferea sau asa se vedea prin activitatea ministerului propagandei, eroarea enorma si impardonabila cu dl Arafat, care a deschis drumul diversiunii evidente din ianuarie care a dus la tot ce a urmat si ca ultima cireasa de pe tort prostia imbecilei de Boghicevici, care s-a dat mare si nemiloasa spunand referitor la returnarea posibila a CASS, ca decizia CCR este obligatorie doar pentru viitor , lucru adevarat dar inuman si antipolitic, ceea ce alaturi de tradari a fost picatura care a varsat paharul numit guvernul Ungureanu.
Aceasta MAN nu are alt scop decat anularea PDL exact cum s-a intamplat in 2000 cu PNTCD si in consecinta a oricarei incercari de a face din Romania o tara de oameni liberi si demni.
Odata reusita aceasta manevra MAN urmeaza sa se transforme intr-un democrat sistem bipartidic, de fapt cu UDMR tripartidic, adica la fel de democrat in forma ca si in SUA cu republicanii si democratii lor sau in Anglia cu laburistii si conservatorii lor s astfel teoria formelor fara fond a lui Maiorescu si ridiculizata de Caragiale,redescoperita si de Ceausescu si propagata permanent de noile ministere ale propagandei ale sistemului securist-mafiotic sa fie adusa la perfectiune in viata politica de peste cativa ani si in ideea ca va rezista peste generatii.
Sunt probabil prea pesimist caci popoarele uneori au rezerve nebanuite dar este bine sa te gandesti si sa anticipezi si ce poate fi mai rau.
Da, dar e si gatul nostru.Pe el se vor baza. Ma revolta ca 60% din 41,76%, nici macar 100% din 41,76%, face jocurile si schimba viata celor 58,24% de romani care nu au fost cu USL-ul si sunt totusi majoritari.
Abia astept sa-si rupa gatul
Sunt voci care îi consideră vinovați pentru pervertirea alegerilor pe cei care au absentat de la urne. Adevărul este însă spus doar pe jumătate. În multe situații de viață, inclusiv în speța de care vorbim, tăcerea este echivalentă cu o atitudine demnă, cu o replică fermă, cu un răspuns răspicat. Adică, aici și acum, cu refuzul implicit și explicit de a mai acorda credit unei clase politice care a instituit tândăleala națională cu toate ingredientele ei cunoscute. Cât privește vremurile ce ne așteaptă, e suficient să îi comparăm pe actualii lideri ai puterii, precum Goga odinioară, cu acei cocoși care cântă cucurigu, cu gușile pline de grăunțe, din vârful unei grămezi de gunoi. Cam apocaliptic, nu-i așa?
Am curaj sa pun pariu ca peste 80 la suta din cei 60 la suta ce nu s au prezentat la vot sunt din clasa de mijloc si cu o inteligenta peste medie.
Dar e o prostie aceasta lipsa de implicare, pt ca treneaza de foarte mult timp si pe cale de consecinta rezulta o treaba simpla. Dezinteresul electoral al politicienilor pe perioada intregului mandat fata de aceasta clasa de „nepasatori” care probabil cu greu ar putea fi satisfacuta. Si normal, interesul alesului pt cei ignoranti care sunt usor de satisfacut si de mintit.
Deci prostia dar si absenteismul nasc monstrii
Sigur, domnule pensionar : „atitudinea demnă, replica fermă, răspunsul răspicat” a acestoir oameni se traduce concret prin supunerea lor neconditionata la selectia si vointa celor care au votat. Zis si facut ! Cu demnitate isi vor duce zilele acoperiti, murdariti, de calitatea celor care vor decide pentru ei. Sper ca de acum inainte sa nu inceapa sa se planga, sa se victimizeze ci sa taca cu fermitatea si demnitatea de care sunt atat de mandri.
Este o naivitate sa crezi ca perfectiunea este posibila in Romania. Ea nu exista nicaieri in lume. Este aproape infantil sa te predai chiar celor pe care-i detesti si ii acuzi cel mai mult. Sa te lasi acoperit de cea mai urat mirositoare emanatie a societatii zicand ca nu te amesteci cu ei : nu te amesteci, ci ii lasi sa te incalece. Te supui lor cu capul plecat si falsa iluzie a demnitatii. Care demnitate ? Ce nu te atinge ? Esti inecat, acoperit, te supui legii lor, lasi institutiile pe mainile lor, la ei te duci cu „saut mana” pentru cele mai anoste necesitati. Cum sa nu te atinga ? Cum ramai demn la mana astora ? Cum sa le lasi lor tara copiilor tai fara ca macar sa incerci sa te opui atata cat iti sta in putinta ?
Nu domnule Pensionar, nu va pot nici intelege, nici aproba..
Scriau ziarele nemtesti ca romanii nu sunt pregatiti pentru democratie, sunt total lipsiti de civism. Se insala oare nemtii ?
Aceasi MARIE cu alta palarie!
cruntul adevar……
asa e
Este corecta radiografia facuta de d-voasra, asupra situatiei politice de la noi. Nu vad ce s-ar mai putea comenta?! Astia suntem si trebuie sa ne ducem crucea prostiei, pana la capat! Eu cred ca nu mai avem nici o solutie de a indrepta lucrurile pe cale democratica! Cel putin in acest moment.
Referitor la ,,Cu Ponta premier, va deveni președintele-decor, permanent amenințat și batjocorit cu suspendarea, rol care nu i se potrivește și care i-ar garanta o ieșire păguboasă de pe scenă”.Da, se poate ca pentru o perioadă (scurtă, zic eu) să se întàmple acest lucru şi cànd spun aceasta am în vedere şi primele măsuri ale acestui Guvern –
Guvernul vrea sa aprobe astazi cresterea impozitelor si taxelor locale de la 1 ianuarie cu 16,5% – şi cu siguranţă vor urma multe alte măsuri care vor crea nemulţumirea ,,boborului”
Prefer un T.Băsescu de decor pànă undeva prin primăvară (alte soluţii viabile nu văd la ora asta), după care, pe fondul creşterii gradului de nemulţumire şi atenuării urii împotriva sa înoculate de mass media borfaşilor în ràndul populaţiei, acesta să revină treptat, treptat, la un nivel de simpatie care să-i permită reintrarea în rolul de jucător.
Dacă vom avea înţelegere, răbdare şi-l vom sprijinii în continuare putem atenua acest tsunami roşu. Deocamdată, pe altcineva nu-l văd capabil să ţină piept acestuia.
Adevar dureros…….
Logic
Logica nu e un atuu al poporului autohton.:D))”noi sante rumani”…
Comentariile sunt închise.