codex-gigas

Codex Gigas, cunoscut  și sub numele de „Biblia Diavolului” este cel mai mare și, probabil, unul dintre cele mai controversate manuscrise din lume, conform ancient-origins.net

Aceasta măsoară aproximativ 1 metru lungime, are o grosime de 22 cm și cântărește 75 de kilograme. Este nevoie de 2 persoane pentru a o ridica, iar pentru redactarea ei s-au folosit peste 160 de piei de animale.

Conform legendei, manuscrisul medieval scris în latină la începutul secolului XIII de către un călugăr în mănăstirea Benedictine din Sedlec, Cehia, a fost făcut printr-un pact  cu diavolul însuși.  Povestea din spatele Codex Gigas ( „codexul gigant”), este că a fost opera unui singur călugăr care a fost condamnat la moarte prin zidirea sa în zidurile mănăstirii. Într-adevăr, analizele ulterioare au demonstrat faptul că manuscrisul a fost redactat de o singură persoană, având același scris.

codex  gigas

Codexul conține o traducere în latină a Bibliei precum și a altor cinci texte.  Cartea începe cu Vechiul Testament, urmat de lucrările istorice ale lui Flavius Josephus, Noul Testament, dar și o parte din „Cronicile Boemiei” de Cosmas de la Praga (1045 – 1125). Texte mai mici sunt, de asemenea, incluse în manuscris. Vom regăsi mai multe pagini dedicate exorcismului, descrierilor orașului Ceresc, dar și o prezentare completă a diavolului.

codex-gigas2

Cea mai interesantă imagine din Codex Gigas se găsește la pagina 290. Aici este ilustrat diavolul, ca o creatură cu patru degete, gheare și coarne.  Ceea ce atras atenția la această pagină, este faptul că ea are o culoare diferită față de restul lucrării, de aici și legendele din jurul cărții.

Potrivit Național Geographic, ar fi nevoie ca o persoană să lucreze în mod continuu, zi și noapte, timp de cinci ani pentru a recrea conținutul Codex Gigas cu mâna (cu excepția ilustrațiilor). Prin urmare, conform estimărilor, ar fi nevoie de cel puțin 25 de ani pentru a crea conținutul și ilustrațiile de la zero. Însă, „Biblia Diavolului” prezintă aceeași uniformitate și stil de scriere.

Manuscrisul se află în prezent la Biblioteca Națională din Stockholm, unde, de asemenea, se pot „răsfoii” paginile cărții și în format digital.

codex - gigas

 

 

Sursa: cunoastelumea.ro