raluca-anaf

Mariana Negru (56 ani), din Bârlad, este pusă în situaţia de a declara ajutoarele umanitare primite în cursul anului 2014 de la românii din ţară şi străinătate. Oamenii au întins o mână de ajutor fiind impresionaţi să afle povestea Ralucăi,  fetiţa cu inteligenţă peste medie crescută de bunica maternă în condiţii insalubre, informează stireazilei.com

O femeie de 56 de ani, din Bârlad, asistent maternal pentru cei doi nepoţi ai ei, trăieşte spaima că va ajunge să fie îngropată în datorii după ce a primit somaţie de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vaslui prin care i se cere să declare veniturile încasate în 2014 din activităţi independente. Mariana Negru a primit anul trecut diferite sume de bani în scop umanitar de la persoane fizice şi juridice.

„M-am prezentat la doamna care era menţionată în scrisoare dar nu a făcut altceva decât să ţipe la mine. Fără a-mi explica nimic, mi-a zis să declar veniturile şi am plecat acasă la fel de nelămurită. Mi-au fost donate diferite sume de bani pentru copii, dar eu nu am avut alte venituri nedeclarate. De unde să iau bani să plătesc impozitul? Am cheltuit banii pentru a face condiţii copiilor, mi-am făcut şi rate. Acum au copiii ce le trebuie, se bucură şi ei să trăiască într-o casă curată, să aibă cărţi şi caiete”, s-a plâns Mariana Negru, citată de adevarul.ro.

Dintr-un comunicat de presă emis de conducerea AJFP Vaslui la solicitarea ziarului „Adevărul” reiese clar că ajutoarele umanitare nu trebuie declarate. „Potrivit art. 42 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi a pct. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, ajutoarele umanitare obţinute de persoanele fizice sunt cuprinse în categoria veniturilor neimpozabile. Pentru aceste categorii de venituri persoanele fizice nu au avut obligaţii declarative”, Nelu Sava, şef AJFP Vaslui.

Povestea Ralucăi Gălăţeanu, fetiţa cu IQ 120 din Bârlad, a impresionat o ţară întreagă în urmă cu un an când „Weekend Adevărul” a prezentat pe larg performanţele  şcolare înregistrate de aceasta. Chiar dacă trebuia să înveţe printre gândaci şi mucegai, copila se enumera printre premianţii Şcolii gimnaziale „M. C. Epureanu”, şcoală de top în oraş. Raluca, acum elevă în clasa a VI-a, a fost crescută de la vârsta e doi ani de bunica maternă după ce mama ei a abandonat-o. Depăşită de situaţie, nevând venituri, bătrâna a crescut-o pe Raluca într-o sărăcie extremă alături de un nepot cu retard sever abandonat de cealaltă fiică a ei, băiat care acum are 16 ani, mai notează stireazilei.com