nu stiuEcontext a publicat joi topul celor mai haioase si ilogice metode de a face economie la companiile de stat. Printre cele mai „eficiente” metode se numara trimiterea facturii prin e-mail, iar mai apoi bombardarea clientului cu brosuri deste ecologie si felicitari, toate imprimate colorat si pe minim 5 pagini.

„Criza a generat un avant puternic catre economisire, catre limitarea consumului si a fondurilor destinate consumului. Oriunde s-a putut face o economie, s-a incercat si, in mare parte, s-a reusit. Mai ales la companiile de stat, au fost bine limitate consumabilele, fondurile pentru reparatii si tot ceea ce putea fi amanat.

S-a actionat oriunde se putea dramui, economisi, cu zgarcenie chiar. Aiurea! In multe companii, mai ales de stat, economia se face cu o risipa si mai mare.

Economii

Econtext va prezinta o serie de modalitati paradoxale prin care companiile incearca sa faca economie, prin care isi indeamna clientii sa limiteze consumul inutil, prin eliminarea facturilor de hartie.

Aceste modalitati sunt atat paradoxale, cat si extrem de ilogice si de nejustificate economic. Ele au fost culese din mesajele primite la redactie de catre cititori, dar si din discutiile de pe retelele sociale.

Cum limitam consumul

Cele mai amuzante si paradoxale metode de a face economie se refera la trimiterea facturilor. Multe companii ne indeamna sa primim facturile pe mail si sa renuntam, astfel, la consumul de hartie, ceea ce le-ar avantaja si pe companii, intrucat elimina o cheltuiala.

Numai ca nu totul se intampla intr-un circuit logic.

Dar iata cum fac economie companiile. IATA topul celor mai haioase si ilogice metode de a limita consumul:

Beneficiile ecologiei

De exemplu, una dintre metodele paradoxale este aceasta: o companie de electricitate isi indeamna clientii sa primeasca factura pe email pentru protejarea mediului, pentru a fi taiati mai putini copaci. Clientul accepta, dupa care primeste acasa, peste cateva saptamani, o brosura intreaga, color, cu multe pagini, despre beneficiile ecologiei.

Siguranta redundanta

Se opteaza pentru a primi factura pe email. Compania trimite o scrisoare prin care anunta clientul respectiv ca va primi facturile pe email.

Felicitari

La fel, se opteaza pentru a primi factura pe email. Compania trimite o scrisoare in plic in care clientul primeste o felicitare ca a ales ‘solutia ecologica’. Felicitarea e stufoasa, cu poze sugestive ce arata efectele despaduririi masive.

Dezinteres

O persoana a optat de nenumarate randuri pentru a primi facturile pe email. Compania le trimite tot pe hartie, dar intreaba de fiecare data daca le vrea doar online. Clientul spune de fiecare data, evident, ca vrea online si nu pe hartie, ei continua sa le trimita si pe hartie. Asta constanta.

Studiu de piata

Dupa acceptarea facturilor pe email, un client este vizitat acasa de o persoana care face un studiu pentru compania respectiva. Cum de a fost convins sa renunte la facturile de hartie, ce l-a motivat in luarea acestei decizii, chestiuni de acest gen. In mare parte, persoana care a venit cu studiul in cauza completeaza singura chestionarul, ca oricum “nu-l citeste nimeni”.

Doar trebuie confirmat ca a trecut pe la adresa, daca vom fi sunati in acest sens. Altfel spus: cheltuiala cu plata celor care plimba chestionarul, cu realizarea si analizarea lui, cu telefoanele de verificare s.a.m.d. Tipic romanesc!”

1 COMENTARIU

  1. Tipic,dar si specific Mioritic,doar asa se constriesc vilele…!”O mina spala pe cealalta ,si ambele OBRZUL”…

Comentariile sunt închise.