Economia mondială va trăi periculos în 2016, an în care vor fi peticite crăpăturile şi va fi câştigat timp, înainte ca vechile probleme să iasă la suprafaţă, notează The Guardian. umea financiară va fi un fitil aprins, spun analize citate de Mediafax.
”În multe ţări, sectorul financiar are încă slăbiciuni, iar pe pieţele financiare riscurile sunt în creştere. Toate acestea înseamnă că creşterea economiei globale va fi dezamăgitoare şi inegală în 2016”, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un articol publicat miercuri în jurnalul german Handelsblatt.
Redresarea bazată pe pe creşterea puternică a preţurilor activelor, majorarea slabă a profiturilor companiilor şi adâncirea îndatorării personale vor conduce la o nouă criză financiară gravă, chiar dacă nu în următoarele 12 luni, potrivit unei analize publicate de The Guardian.
Riscurile zonei euro. Zona euro a dovedit în ultimii şase ani o mare abilitate ”de a smulge o înfrângere din ghearele victoriei”. De fiecare dată când criza părea să se fi sfârşit, s-a întâmplat ceva rău. În 2016, acest ceva ar putea fi Grecia, prinsă în capcana datoriilor şi a austerităţii, Spania, deocamdată fără direcţie în lipsa unui guvern stabil, sau muribunda Franţă, notează The Guardian.
Pieţele emergente, principalul risc pentru economia lumii. Cel mai mare risc imediat pentru economia globală provine de pe pieţele emergente, în special cele afectate de prăbuşirea preţurilor materiilor prime. Brazilia este cea mai mare economie din America Latină şi are probleme serioase. Economia se contractă cel mai mult după anii 1930, inflaţia depăşeşte 10%, moneda s-a prăbuşit, ministrul de Finanţe tocmai şi-a dat demisia, iar o vizită din partea FMI pare inevitabilă. Este un caz în care istoria riscă să se repete, întrucât acumularea crizei din 2008 a început tot la periferia economiei mondiale. În aceste condiţii, economia mondială nu va exploda în 2016, dar va fi aprins un fitil, conchide analiza realizată de The Guardian.