Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru spalare de bani si evaziune fiscala in dosarul drepturilor de televizare din Liga 1, informeaza ziare.com.
Decizia luata de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva, astfel ca Dragomir nu va fi trimis dupa gratii momentan.
Comisionul a fost incasat de firma Capital Properties, controlata de oameni din apropierea companiei RCS-RDS.
Conform deciziei, Dragomir, impreuna cu alte doua persoane din dosar (al caror nume nu e cunoscut momentan), trebuie sa plateasca despagubiri de aproximativ 290 de mii de euro. De asemenea, Dragomir, celelalte doua persoane si LPF trebuie sa mai achite despagubiri de aproximativ 2.7 milioane de euro.
Aceasta decizie vine la doar cateva saptamani dupa ce Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dragomir la 3 ani de inchisoare cu suspendare si in dosarul dezafilierii clubului Universitatea Craiova.
Istoricul cazului drepturilor de televizare vandute RCS-RDS
Pe 1 iulie 2011, Liga Profesionista de Fotbal, condusa la acea vreme de Dragomir, a cedat drepturile de televizare din Liga 1 cu ajutorul firmei Capital Properties, detinuta de Mihai Corbu, apropiat al lui Adrian Tarau din partea RCS-RDS. Firma a incasat astfel un comision de 2,8 milioane de euro.
Pe 6 iulie 2011, Gigi Becali a contestat comisionul incasat de firma Capital Properties, sustinand ca Dragomir nu a avut acceptul cluburilor.
La scurt timp, Dragomir a sustinut ca Liga poate opri 6,5% din valoarea totala a drepturilor TV, din care se va plati comisonul catre firma Capital Properties.
Potrivit anchetatorilor, comisionul a fost redirectionat catre alte firme, iar astfel banii ar fi fost spalati.
Procurorii au demonstrat ca partile implicate in dosar au infiintat 17 firme fantoma, prin care efectuau operatiuni fictive ce constau in achizitii nereale de bunuri si servicii.
Sumele inscrise in operatiunile fictive au fost transferate in mod succesiv in conturile bancare ale celor 17 firme, iar banii au fost scosi apoi in numerar din banci, la sacosa.
A urmat un dosar de santaj Intact – RCS-RDS
In paralel cu cercetarea modului in care s-a facut vanzarea drepturilor de televizare, procurorii au deschis si un dosar de santaj intre Intact si RCS-RDS, in care Dan Voiculescu si directorul general Antena TV Group au fost trimisi in judecata pe 1 octombrie 2013, alaturi de alte persoane din trust.
Ei sunt acuzati ca au folosit institutiile media din trustul Intact pentru santaj cu scopul „obtinerii de foloase materiale ilicite insemnate”.
Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit ca, in perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, Alexandrescu a folosit in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra unui actionar al RCS-RDS, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa cedeze santajului.