stareanatieiDragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei”, a disecat situaţia din televiziunea publică într-o întâlnire informală cu studenții Departamentului de Jurnalism de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, desfăşurată luni, 9 mai.

Speech-ul său a fost împănat cu situaţii trăite și auzite în TVR. Pe asta o ştiaţi? Pe vremea când era Preşedinte-Director General (PDG), Stelian Tănase s-a plâns într-o ședință a conducerii că, deşi îl rugase pe Pătraru să nu se mai lege de Patriarhul Daniel, nu fusese ascultat.

„Sunt mai mulți oameni care pot să confirme ce-a spus Stelian Tănase: ‘Mai lăsați-mă cu contractul lui Pătraru, că l-am rugat și eu să nu se mai ia de Patriarhul Daniel și s-a luat în continuare de el. Că Patriarhul e singurul care a dat o circulară la toate bisericile când m-am operat eu de inimă, să zică ăia rugăciuni’. Vă dați seama?! Lucrurile astea se întâmplă în televiziunea publică”, a povestit jurnalistul.

La finalul întâlnirii sale cu studenţii, Dragoş Pătraru a acordat pressone.ro un interviu despre situaţia din TVR.

Care este esența scandalului din TVR

Declanșatorul scandalului din TVR e faptul că s-a ajuns la fundul sacului. Nimeni n-ar fi discutat astăzi despre TVR și despre ce se întâmplă acolo dacă n-ar mai fi fost bani pentru ca oamenii aceia care nu fac nimic să fie plătiți.

Și vă explic: TVR nu are probleme financiare, pentru că încasează 6 milioane de euro pe lună. La banii ăștia se adaugă anual vreo 8 milioane de euro din publicitate.

TVR are toți banii pe care și i-ar dori orice televiziune. Doar pentru că, între 2008 și 2012, nu s-au plătit niște indexări salariale, angajații au dat în judecată instituția și au câștigat în instanță, marea majoritate dintre ei.

Din 2500 de angajați, 2100 au dat TVR în judecată, iar 1500 deja au câștigat. Ăștia 1500, într-un demers de-ăsta kamikaze, au executat instituția. Neinteresându-i că e vorba de televiziunea publică.

Costă 1700 de euro să aprinzi lumina într-un studio, deci e o nebunie. Există om care cară cablul cameramanului, altul care vine și-ți pune lavaliera. Atât. E destul de dificil, nu?

De ce nu poate ăla de la sunet să pună lavaliera? Îți mai trebuie o pilă, îți mai trebuie un băiat trimis de la partid de X-ulescu…

Şi așa s-a îngroșat această schemă. Există posturi dublate, triplate. La redacția Ştiri există 15 reporteri și 40 de șoferi, am înnebunit. Și toți sunt rude cu toți.

TVR e singura fabrică rămasă intactă de pe vremea comunismului.

Citiți articolul integral pe pressone.ro